donderdag 31 december 2020

Maanduitdaging/maandprojectje #12: Bakken volgens receptjes.

 Alweer de laatste post over de maanduitdagingen en maandprojectjes in het jaar 2020.
Deze laatste maand stond het projectje bakken in de picture.
De volgende lekkernijen werden gebakken:
1. Speculaaskoek (zacht):



Deze speculaaskoek heb ik al meerdere malen gemaakt en het lekkere aan deze koek is dat de koek vers en mals blijft, ook een dag of twee later. Het recept is eigenlijk voor kaneelblokjes, maar nu dus een variatie met speculaaskruiden en een ronde vorm. Heerlijk. Makkelijk te maken en altijd lekker.

2 en 3. Sprits met chocolade en citroenkoekjes:



De spritskoekjes komen uit het boek Ovenvers en de citroenkoekjes uit het boekje Koken zonder E-nummers. 
De spritskoekjes waren qua vorm mislukt. De bedoeling was om het beslag in een spuitzak te doen en dan mooie spritsvormen te spuiten. Echter, mijn beslag was veel te dik. Dus ik heb er maar ronderige koeken van gevormd. De spritskoeken waren overigens heerlijk, precies zoals sprits moet smaken.
De citroenkoekjes waren ook lekker, maar ietwat te meelderig naar onze smaak.

4. Kaas-uienbrood:





Het kaas-uienbrood is zojuist gebakken. Op de laatste foto lijkt het brood wat witjes, maar in werkelijkheid is het brood mooi goud-bruin. 
Vanavond, op ouderjaarsavond, willen we dit brood eten met zelfgemaakte tomatensoep. Heerlijk.
Het recept komt van de site: Metkortindekeuken.
Deze site heb ik gisteren ontdekt en gisteravond al snuffelend enthousiast geworden. De bakker en koker van deze site maakt lekkere dingen, mooi en netjes en niet al te moeilijk qua receptuur en bereidingswijze. 
Ik hoop in de toekomst zeker meer lekkers vanaf deze site te maken.

Nu aan het einde gekomen van het bijzondere jaar 2020 en ook aan het einde gekomen van de maanduitdagingen en maandprojectjes, nog even een korte terugblik. Wat vond ik van deze uitdagingen? Ga ik het volgend jaar b.l.e.w. weer doen? Blijf ik bepaalde dingen doordoen?

Ik vond het leuk en goed om met alle projectjes en uitdagingen bezig te zijn. Hierdoor zijn veel nuttige dingen in en om ons huis gebeurd, zoals de financiën die op orde zijn, de spaargelden die verhoogd zijn, bepaalde delen van ons huis die nu mooi extra schoon en op orde zijn, de prachtige fotowenskaarten die ik heb gemaakt voor de feestdagen en voor allerlei en noem zo maar op.

Wat ik hoop blijven te doen is het maken van fotowenskaarten en het bijhouden van de financiën met mijn nieuw zelfgemaakte schema's en het me houden aan de uitgavebudgetten.
Dit ga ik niet meer in maanduitdagingen of maandprojecten zetten. Ik merkte bij mezelf dat er toch enigszins een drang en dwang (natuurlijk door mezelf aan mezelf opgelegd...)was bij me en het afgelopen jaar ontbrak geregeld de tijd om er echt goed mee bezig te zijn en dat zal b.l.e.w. komend jaar niet anders zijn.

Dus, volgend jaar D.V. geen verplichte maand- of week- of jaaruitdagingen, maar wellicht als ik er een keer zin in heb, wel eens een spontane challenge of creatieve/culinaire uitspatting waarbij ik mezelf wat doelen en eisen stel. 

Wens ik een ieder die dit leest een goede wisseling van het jaar. We wensen elkaar een gezond en goed nieuw jaar toe.

woensdag 9 december 2020

Ritme in het leven van Alledag

 Er is gaandeweg zowaar een soort van ritme in het leven van alledag geslopen. En dit ritme geeft een stukje rust. Dezelfde dingen doen op dezelfde dag geeft duidelijkheid en structuur. Welke ritmes zijn er zoal in de week? 

*Elke maandag:

1. Het doen van een kookwas, een donkere was, een drogerbeurt en het vouwen van was (45 minuten)
2. Het verschonen van ons bed (15 minuten)
3. Het soppen, zuigen, dweilen van de boven- en benedenverdieping (60 minuten)
4. Het doen van de laatste voorbereidingen voor mijn schoolwerk (30 minuten)

*Elke dinsdag:
1. Het verschonen van het bedje van onze zoon en het wassen van zijn aerosleepmatras met hierbij ook nog wat fijne was (15 minuten)
2. Het doen van allerhande boodschappen en het gaan naar de Boni voor de wekelijkse supermarktboodschappen. De dinsdag is zo de enige uitgavendag geworden:) (120 minuten)
3. Het doen van klusjes in de tuin (30 minuten)

*Elke woensdag
1. Het doen van een kookwas, een donkere was, een drogerbeurt en het vouwen van de was (45 minuten)
2. Het huis globaal voorzien van een lapje en een zuigbeurtje (30 minuten)
3. Het strijken van schone was en van kleding voor mijn werkdagen (30 minuten)
4. Het klaarmaken van spullen voor de oppasdagen (15 minuten)
5. Het navoorbereiden van mijn schoolwerk (15 minuten)
6. Het in het voren koken van het eten voor de donderdag (drukste dag van de week) (30 minuten)
7. Het noteren van de financiën van de afgelopen week (5 minuten)
8. Het legen van alle prullenbakken op de bovenverdieping (5 minuten)
9. Het zorgen dat het huis netjes is opgeruimd (15 minuten)

*Elke donderdag en vrijdag
Dit zijn mijn werkdagen, dus op deze dagen doe ik alleen het hoognodige 

*Elke zaterdag:
1. Het doen van een kookwas, een donkere was, een drogerbeurt en het vouwen van was (45 minuten)
2. Het strijken van schone was en van kleding voor de zondag (30 minuten)
3. Het globaal schonen van het huis en het bijhouden van de buitenboel (30 minuten)
4. Het voorbereiden van het schoolwerk voor de volgende week en het nakijken van schriftelijk werk en het doen van de allerhande taakjes voor school (90 minuten)

Natuurlijk doe ik hiernaast nog veel meer in en om het huis en voor mijn werk op school, maar dit zijn vaak wat kleinere taakjes en klusjes die op wisselende dagen gebeuren.

maandag 30 november 2020

Maanduitdaging/maandprojectje #11: Schoonmaken

Het was in de maand november de bedoeling om vier verschillende ruimtes grondig schoon te maken. Dit is helaas niet gelukt.
November stond in het teken van veel extra drukte op mijn werk (school) en dat had toch wel voorrang. Schoolwerk vind ik nu ook eenmaal leuker dan huishoudelijk werk....
Nee, er was gewoon niet genoeg tijd om allerlei grondig aan te pakken.
Toch heb ik elke week wel wat extra gedaan. En dat is ook prima.

Week 1: 
Ik haalde het tuinset uit elkaar, zodat mijn man het tafelblad kan gaan schilderen (we willen vanwege de fijne tafelbladvorm dit tuinset houden) en ik maakte de stoelen schoon en zette ze in de schuur. De voortuin kreeg alvast de eerste winterbeurt en de ramen buiten werden gelapt. 

Week 2:
Het badkamerraam werd van buiten (door manlief) en binnen schoon gemaakt. De badkamerbakjes in de trolley kregen een sopbeurtje. De ramen op onze slaapkamer en zoons kamer kregen een lapbeurt aan buiten- en binnenkant. Ook werden de rolluiken aan de buitenkant (door manlief) en aan de binnenkant mooi schoon gemaakt. Tevens kreeg de steeg een bladopruimbeurt.

Week 3:
Verschillende random hoekjes in ons huis kregen een schoonmaakbeurtje. Hoekjes waar je niet altijd komt, zoals het kleine hoekje naast het orgel, waar allerlei orgelboeken staan. Tevens kreeg de voortuin een volgende winterbeurt.

Week 4:
De voorramen buiten werden weer gelapt. Ook kreeg de servieskast in de kamer een schoonmaakbeurt, omdat ik ons creme servies wisselde voor het Engelse servies, om zo wat wintersfeer in huis te brengen. Ook kregen de kasten van zoontje een opruimbeurtje.

Voor de maand december staat op het programma: bakken. Ik heb verschillende receptjes opgezocht. Het is de bedoeling om minimaal eens per week iets lekkers te bakken. En dat is voor de decembermaand geen straf....



woensdag 18 november 2020

Huishoudfinanciën deel 4: Efficiënt en budgetvriendelijk boodschappen doen

 De vorige 3 artikelen over huishoudfinanciën hoorden bij een soort van drieluik. Dit artikel past eigenlijk ook in die serie. Een vierluik dus.
Graag wil ik mijn manier van efficiënt en budgetvriendelijk boodschappen doen, meegeven. 

1. Één keer per week boodschappen doen, na het eten.
Op dinsdagavond doe ik altijd voor een hele week de boodschappen bij de Boni. 

2. Een boodschappenbriefje maken.
Op dinsdagmorgen maak ik het boodschappenbriefje. 

3. De weekplanning nagaan.
Eerst plan ik alle dagen van de komende weken in, vanaf woensdag tot en met dinsdag. Hierbij kijk ik op welke dag of dagen het eten snel en makkelijk te bereiden moet zijn (bijvoorbeeld op mijn werkdagen) of op welke dag of dagen we elders eten. 

4. De voorraden checken.
Daarna noteer ik welke voorraden we nog hebben en hoeveel groenten en vlees we moeten kopen.
Dit noteer ik op de achterkant van de boodschappenbrief. 
Daarna vul ik met aantallen de voorkant in. Ik heb een voorgedrukte boodschappenbrief gemaakt, die mijn looproute door de winkel volgt. Deze heb ik 52 keer uitgeprint (of liever gezegd, er gingen 3 briefjes op 1 A4). Op dit briefje hoef ik alleen nog maar de benodigde aantallen voor het item te zetten. Bijv. 1x aardappelen (bedoel ik dan een zak van 3 kg mee) of 4 keer fruit (4 soorten fruit) of 1 koek. Hiermee werk ik al jaren, naar grote tevredenheid.

5. Fruit.
W.b. fruit gaan we uit van 42 stuks in de week (3 personen; 2 stuks per dag). Een handje druiven telt dan bijvoorbeeld ook als 1 stuks fruit.

6. Aanbiedingen.
Tevens kijk ik naar de aanbiedingen bij de Boni. Aan de hand van dit alles vul ik in wat we nodig hebben.

7. Je houden aan het briefje.
Daarna de boodschappen doen en gewoon alleen dat kopen wat op het lijstje staat!

*Scoupy
Sinds vorige week heb ik de app Scoupy geïnstalleerd. Op deze app kan je producten kopen waarvan je (na uploaden van je kassabon) het geld weer terug krijgt of je kan bijvoorbeeld producten kopen met een fikse korting. Met deze app kan je nog veel meer, maar in eerste instantie wil ik met deze 2 onderdelen bezig gaan. 'k Ben benieuwd. De reviews over Scoupy (teruggave van je geld etc.) zijn goed.

zaterdag 14 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #6 De natuur en de mens als rentmeester.

Afbeelding van internet


 Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.


Over allerlei milieuvraagstukken is genoeg te vinden in de media. 

In deze laatste blog over het leven wil ik enkel nog het gedeelte uit Psalm 8 weergeven, waarin de natuur als Wonderwerk van God en de mens als rentmeester zo'n prachtige plaats krijgen. Zelfs de baby's (zuigelingen) worden niet vergeten in deze psalm.

1 Een psalm van David, voor den opperzangmeester, op de Gitthith.

2 O HEERE, onze Heere! hoe heerlijk is Uw Naam op de ganse aarde! Gij, die Uw majesteit gesteld hebt boven de hemelen.

3 Uit den mond der kinderkens en der zuigelingen hebt Gij sterkte gegrondvest, om Uwer tegenpartijen wil, om den vijand en wraakgierige te doen ophouden.

4 Als ik Uw hemel aanzie, het werk Uwer vingeren, de maan en de sterren, die Gij bereid hebt;

5 Wat is de mens, dat Gij zijner gedenkt, en de zoon des mensen, dat Gij hem bezoekt?

6 En hebt hem een weinig minder gemaakt dan de engelen, en hebt hem met eer en heerlijkheid gekroond?

7 Gij doet hem heersen over de werken Uwer handen; Gij hebt alles onder zijn voeten gezet;

8 Schapen en ossen, alle die; ook mede de dieren des velds.

9 Het gevogelte des hemels, en de vissen der zee; hetgeen de paden der zeeën doorwandelt.

10 O HEERE, onze Heere! hoe heerlijk is Uw Naam op de ganse aarde!


vrijdag 13 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #5 Een oud voltooid leven.

 

Afbeelding van internet

Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.

Op nvve.nl staat het volgende:

Mag euthanasie bij voltooid leven?

Hoewel de letterlijke tekst van de euthanasiewet het niet uitsluit, is de wet niet voor deze situatie bedoeld.

Niet zonder medische aandoening
In 2000 heeft de Hoge Raad bepaald dat de euthanasiewet alleen geldt als er sprake is van een ‘medische aandoening’. Dat betekent dat de wet niet kan worden gebruikt als iemand enkel het gevoel heeft ‘klaar met leven’ te zijn, zonder dat er sprake is van een medische aandoening. De wetgever heeft deze visie later nog enkele malen bekrachtigd. 

Wel bij ‘opeenstapeling van ouderdomsklachten’
In 2009 heeft de artsenfederatie KNMG bepaald dat ook bij een opeenstapeling van ouderdomsklachten er sprake is van een medische aandoening. Dit betekent dat in dat soort gevallen euthanasie wel is toegelaten.  

Er zijn mensen die hun leven voltooid vinden omdat zij ouderdomsklachten hebben die ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van anderen. Ook kun je te maken krijgen met het verlies van regie over het leven, het wegvallen van het sociale netwerk en het verlies van doel en zingeving. In dat soort gevallen kan er wel een beroep worden gedaan op de euthanasiewet.  

Wat zijn ouderdomsklachten? Denk aan gehoor- of gezichtsverlies, slecht lopen, incontinentie, geheugenverlies, enzovoort. Als dit leidt tot functieverlies en verlies van waardigheid, kan dat ondraaglijk lijden veroorzaken. Dit is dan indirect veroorzaakt door medische aandoeningen en valt daarom onder de euthanasiewet. 

Alternatief voor euthanasie – het behandelverbod 

Als euthanasie niet mogelijk is, maar iemand wil wel elke kans aangrijpen om te overlijden, dan kan hij aangeven niet meer behandeld te willen worden bij mogelijk levensbedreigende aandoeningen. Om te voorkomen dat je belandt in een situatie waarin je niet meer kunt zeggen dat je niet behandeld wilt worden, kun je een behandelverbod opstellen. Het is belangrijk daarin op te schrijven dat je in geen elke situatie, ook bij grote kans op herstel na behandeling, behandeld wil worden. Lees meer over het behandelverbod.


Samenvattend kunnen we zeggen dat er via de geoorloofde weg of via een zijweg voor veel ouderen die dat wensen, uitkomst in de dood is. Maar de dood is juist het begin van een nooit eindigende toekomst....

Waarom wensen ouderen zich of wij ouderen niet in onze samenleving? Te lastig? Te druk? Te zorgvol? Te vermoeiend? Heeft toch geen nut meer? 

In het verleden werd heel zuinig omgegaan met ouderen. Zij hadden een schat aan levenservaring. Zij hadden veel opgebouwd voor hun nageslacht. Zij waren de fundamenten waarop de samenleving gestoeld was. Zij moesten in ere worden gehouden. Zij mochten volwaardig tot hun stervensdag komen, hoe moe, ziek en uitzichtsloos gestreden ook; familie stond om hen heen om ze te brengen tot aan de doodsjordaan. Dat is leven!

Gods Woord zegt over de ouderdom het volgende in Spreuken 16:31

31 De grijsheid is een sierlijke kroon; zij wordt op den weg der gerechtigheid gevonden.

De ouderen, de zieke ouderen, de stokouden, de oude hulpbehoevenden; ze zijn een sieraad voor onze samenleving. Laten we ze koesteren, eren, liefhebben, hun raad ter harte nemen en hun levenswijsheid tot de onze maken! Tot eer van God. 



donderdag 12 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #4 Een onbegrepen, eenzame, gepeste jongere.

 

Afbeelding van internet


Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.


Op 113.nl staat het volgende:

Suïcide

113 Zelfmoordpreventie heeft onderzoek gedaan naar zelfdoding onder jongeren tot 20 jaar. Het doel was om kennis te krijgen over de achtergronden van het overlijden van jongeren, overleden door zelfdoding.  

(....)

Voornaamste conclusie: jongeren raken het contact met naasten en hulpverlening kwijt

De verhalen van de overleden jongeren zijn schrijnend en tonen een patroon: door de jaren heen ontstond er een verdiepende kloof tussen de jongere die in de problemen raakte en diens omgeving. De onderzoeksgroep concludeert dat naasten en professionals met elkaar nieuwe vormen van samenwerking moeten ontwikkelen. Aanbevolen wordt een netwerk- aanpak, waarbij hulpverleners, naasten en andere betrokkenen uit het leven van de jongeren samen acteren en met elkaar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en zorg dragen. Ook scholen zijn belangrijk in het signaleren van psychische problematiek en het voorkomen van kopieergedrag na een suïcide. De onderzoeksgroep adviseert het onderwijsveld expliciet beleid te ontwikkelen gericht op het signaleren en voorkomen van suïcidaal gedrag bij hun adolescente leerlingen en adequate opvang na een zelfdoding te realiseren. Ook adviseert de onderzoekscommissie dat een psychologische autopsie structureel wordt georganiseerd om te leren van elke zelfdoding door een jongere. (.....) Wat me verbaast is hoe we omgaan met jongeren die zelfdoding toepassen. Dit stimuleren we niet, terwijl we (als land) abortus en euthanasie bij zieke kinderen en ouderen, wiens leven klaar zou zijn, nog net niet stimuleren, maar zeker wel aanraden...Hoe dubbel kan het zijn.

In ieder geval is het belangrijk dat we oog mogen krijgen voor onze naasten, ook voor de jongeren.

Zelf werk ik in het onderwijs en ook daar ligt zeker een taak voor de leerkrachten om de kinderen, ook wat betreft hun innerlijk, in de peiling te houden en te volgen. 

Gods Woord zegt in Prediker 12 iets heel moois over de jeugd:

1 En gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap, eer dat de kwade dagen komen, en de jaren naderen, van dewelke gij zeggen zult: Ik heb geen lust in dezelve.

Laten we als opvoeders en meelopers van de jeugd juist de jongeren hierop wijzen. God wil voor ze zorgen. In hun zorgen mogen ze bij Hem komen. Hij heeft, is en weet raad! Ook op de daagse, psychische, sociale problemen waarmee jongeren te kampen kunnen hebben. Dan is de dood geen oplossing voor de problemen, maar juist, naar aller waarschijnlijk, het helse begin.... God wil juist het Einde voor ons zijn, zodat we in Hem mogen beginnen met een nieuw leven.

woensdag 11 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #3 Een ziek kind, zonder uitzicht.

Afbeelding van internet

 Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.

Een nieuwsbericht van 13 oktober 2020 in het NRC:

Ook euthanasie voor ongeneeslijk zieke kinderen van 1 tot 12 jaar

Euthanasie Kinderen van één tot twaalf jaar oud die ongeneeslijk ziek zijn moeten ook actieve levensbeëindiging kunnen krijgen, schrijft minister De Jonge.
Het moet ook voor doodzieke kinderen tussen de één en twaalf jaar mogelijk worden om actieve levensbeëindiging te krijgen. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dinsdag in een brief aan de Kamer. Op dit moment is het enkel mogelijk voor baby’s tot één jaar en kinderen ouder dan twaalf om euthanasie te krijgen.
(.....)
Je zult maar een kind met kanker hebben, of met een ander zeer pijnlijke vreselijke ziekte. Je ziet je kind lijden en je lijdt zelf mee. Je wenst als ouder(s) dat je zelf die ziekte zou kunnen dragen in plaats van je kind. Maar dat kan niet. De waaroms komen boven, ...Waarom dit onschuldige kind?... Waarom mag hij of zij niet oud worden?....Waarom zoveel lijden om straks te moeten sterven....? Hoe kunnen we het lijden verzachten....?
Misschien dat dus over niet al te lange tijd gekozen kan worden voor de dood.Is dat te begrijpen? Naar onze zondige menselijke maatstaven wel. Maar naar Gods maatstaven niet. Hij gaf het leven op Zijn tijd. Hij neemt het leven op Zijn tijd. We mogen niet in Zijn plannen, hoe moeilijk en zwaar ook voor ons, wroeten. We moeten God God laten zijn. Hij weet wat het beste voor ons is. 
In Zijn Woord lezen we in Job 1, toen al de kinderen van Job stierven:

21 En hij zeide: Naakt ben ik uit mijner moeders buik gekomen, en naakt zal ik daarhenen wederkeren. De HEERE heeft gegeven, en de HEERE heeft genomen; de Naam des HEEREN zij geloofd!

22 In dit alles zondigde Job niet, en schreef Gode niets ongerijmds toe.

De Heere wil kracht naar kruis geven. Hij geeft nooit een zwaarder kruis op dan dat we kunnen dragen! 

dinsdag 10 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #2 Het ongeboren gehandicapte leven.

Afbeelding van internet

Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.

In deze blog staan we even stil bij het ongeboren gehandicapte leven, dat vaak op aanraden van artsen en familie, wordt afgebroken (tot 24 weken mag dit ongestraft, zoals we in de eerste blog zagen). 

In de zwangerschap kan gekozen worden voor allerlei testen, die handicaps (van ernstig meervoudig tot een hazenlipje...) kunnen uitsluiten of juist aan het licht kunnen brengen, waarna de ouder(s) kan bepalen of hij of zij dit leven wil ja of nee. 

Ook het gehandicapte leven, hoe moeilijk dit ook kan zijn en worden voor het kind en de ouders, is met Gods weten en naar Zijn wil op deze aarde gezet. Hij wil de kracht geven om voor dit kwetsbare leven te zorgen. En hoeveel van deze kinderen, wiens leven mocht blijven bestaan van de ouders, zullen straks volmaakt voor Zijn troon zingen en spelen?

God zegt in Zijn Woord dit erover in 2 Samuël 9 over de kreupele Mefiboseth:

6 Als nu Mefiboseth, de zoon van Jonathan, den zoon van Saul, tot David inkwam, zo viel hij op zijn aangezicht, en boog zich neder. En David zeide: Mefiboseth! En hij zeide: Zie, hier is uw knecht.

7 En David zeide tot hem: Vrees niet, want ik zal zekerlijk weldadigheid bij u doen, om uws vaders Jonathans wil; en ik zal u alle akkers van uw vader Saul wedergeven; en gij zult geduriglijk brood eten aan mijn tafel.

8 Toen boog hij zich, en zeide: Wat is uw knecht, dat gij omgezien hebt naar een doden hond, als ik ben?

9 Toen riep de koning Ziba, Sauls jongen, en zeide tot hem: Al wat Saul gehad heeft, en zijn ganse huis, heb ik den zoon uws heren gegeven.

10 Daarom zult gij voor hem het land bearbeiden, gij, en uw zonen, en uw knechten, en zult de vruchten inbrengen, opdat de zoon uws heren brood hebbe, dat hij ete; en Mefiboseth, de zoon uws heren, zal geduriglijk brood eten aan mijn tafel. Ziba nu had vijftien zonen en twintig knechten.

11 En Ziba zeide tot den koning: Naar alles, wat mijn heer de koning zijn knecht gebiedt, alzo zal uw knecht doen. Ook zou Mefiboseth, etende aan mijn tafel, als een van des konings zonen zijn.

12 Mefiboseth nu had een kleinen zoon, wiens naam was Micha; en allen, die in het huis van Ziba woonden, waren knechten van Mefiboseth.

13 Alzo woonde Mefiboseth te Jeruzalem, omdat hij geduriglijk at aan des konings tafel; en hij was kreupel aan beide zijn voeten.


En in het laatste bijbelboek Openbaringen kunnen we lezen dat straks, als de nieuwe hemel en aarde daar zijn, alles volmaakt zal zijn en ook de gehandicapten die de Heere hebben leren kennen, zonder handicap bij Hem mogen zijn.

maandag 9 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #1 Het ongeboren leven.

Afbeelding van internet

 Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.

In deze eerste blog het leven van een kind, dat er niet mocht zijn van vader en/of moeder. 

In ons land mag je tot 24 weken ongestraft abortus laten plaats vinden. Artsen houden uit veiligheidswege (vanwege de wekentelling bij een zwangerschap) de 22 weken aan. Een ongeboren kindje van 22 weken ziet er uit als op de afbeelding:


Als we goed naar deze afbeelding kijken, zien we dat alles tot in detail aanwezig is bij het ongeboren kindje. Van teentjes tot oortjes; van oogjes tot vingertjes. Maar ook, niet zichtbaar, van karaktertje tot en met het voelen van pijn. 

Dit kindje mag geaborteerd worden. Iedereen begrijpt dat dit niet op een geboortewijze gaat. Zo'n kindje met een kloppend hartje (vanaf een paar weken na de conceptie al) en met gemoedstoestanden en met gevoel mag kapot gemaakt worden in de buik van de moeder en in delen de moeder verlaten, om ergens begraven of gedumpt te worden. 
Er zijn praktijkverhalen dat zo'n kindje zich echt weg probeert te trekken van de tangen en zuigers die op hem/haar afkomen.

God zegt in de Bijbel dit over het ongeboren leven in Psalm 139:

13 Want Gij bezit mijn nieren; Gij hebt mij in mijner moeders buik bedekt.

14 Ik loof U, omdat ik op een heel vreselijke wijze wonderbaarlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken! ook weet het mijn ziel zeer wel.

15 Mijn gebeente was voor U niet verholen, als ik in het verborgene gemaakt ben, en als een borduursel gewrocht ben, in de nederste delen der aarde.

16 Uw ogen hebben mijn ongevormden klomp gezien; en al deze dingen waren in Uw boek geschreven, de dagen als zij geformeerd zouden worden, toen nog geen van die was.

17 Daarom, hoe kostelijk zijn mij, o God, Uw gedachten! hoe machtig veel zijn haar sommen!


Wat een wonder en troost dat ook de levens van alle geaborteerde kindjes bij God bekend waren!



zaterdag 7 november 2020

Huishoudfinanciën deel 3: Besparend boodschappen doen.

 In dit laatste artikel van de drieluik over besparen op je huishoudgeld wil ik graag wat tips geven over het besparend boodschappen doen. Elke tip levert echt wel wat euro's aan spaargeld op! De meeste tips komen veelvuldig ook op internet voor. Er is dus niets nieuws te vertellen. De stap is nu om de tips gewoon te gaan doen en merk het verschil!
Na de tips vertel ik wat persoonlijke noten bij de tips.

1. Maak altijd een boodschappenlijstje.
2. Kijk vooraf wat je nog aan voorraden hebt en welke artikelen in de aanbieding zijn.
3. Ga één keer per week boodschappen doen.
4. Ga naar één supermarkt.
5. Koop alleen dat wat op je lijstje staat.
6. Bij kiezen tussen verschillende producten: kijk naar de kiloprijs of de literprijs!
7. Kijk ook eens verder dan ooghoogte. Onder en boven ooghoogte staan de goedkopere varianten.
8. Reken als het mogelijk is, contant af.

Persoonlijke noten bij de tips:
1. Ik ga meestal naar de Boni. In deze winkel volg ik altijd dezelfde looproute. Ik heb een standaard boodschappenbriefje gemaakt, waarop ik alleen nog maar de aantallen moet noteren. Bijvoorbeeld:
  • ....aardappelen
  • ....ui/knoflook
  • ....groenten
  • ....fruit 
2. Voordat ik thuis de aantallen invul, kijk ik eerst in vriezer, voorraadlades en voorraadkast en koelkast. Wanneer iets midden in de week op is, noteren we dit alvast op het klaarliggend boodschappenbriefje.
3. De praktijk leert dat je met één keer boodschappen doen minder uitgeeft, dan met meerdere keren. Dan koop je toch vaak overbodige dingen of je doet impulsaankopen.
4. Eigen ervaring leerde dat, wanneer ik bijvoorbeeld bij de Lidl groente en fruit kocht (omdat het daar gewoon goedkoper is dan bij de Boni) ik daar toch weer andere dingen erbij kocht. Ik ga nu eigenlijk altijd alleen naar de Boni en kijk, zeker wat betreft groente en fruit, wat daar in de aanbieding is of wat de seizoensproducten zijn (die zijn vaak goedkoper). 
5. Deze tip is misschien wel het meest lastig om te houden. Soms kom je leuke aanbiedingen tegen, die niet op je lijstje stonden of je doet een lekkere-honger-aankoop...Probeer toch jezelf in bedwang te houden. Of...calculeer met je budgetvaststelling in dat je voor een x bedrag extra aankopen (mag doen) doet.
6. Doe dit eens, je zult soms verbaasd staan.
7. Goedkopere varianten zijn niet perse slechter of ongezonder. Integendeel. Je betaalt bij merkproducten vaak voor de naam.... en de mooie verpakking....Zonde van je geld.
8. Als je contant afrekent, ben je jezelf veel meer bewust van wat je nu eigenlijk betaalt. Je zou zelfs enkel het bedrag wat je als budget voor de boodschappen gesteld hebt, contant in je portemonnee kunnen meenemen. Méér dan dat kan je dan niet uitgeven...

Hopelijk hebben jullie wat aan bovenstaande tips. Zeker leuk om ze gewoon eens een tijdje te gaan proberen. Naar aller waarschijnlijkheid kan je hiermee leuk besparen op je boodschappenuitgaven.

Dit was het laatste artikel in de drieluik over Huishoudfinanciën. Hopelijk kan het iemand helpen om een en ander op de rit te krijgen. Sowieso is bewustwording van je financiën goed en belangrijk. Baat het niet, dan schaadt het ook niet....
En...ook al bespaar je per week maar een paar euro, per jaar (x52) is dat dan toch weer een leuk bedrag!

woensdag 4 november 2020

Huishoudfinanciën deel 2: Inzage in en verdeling van je weekhuishoudgeld.

 In dit tweede artikel van de drieluik over huishoudfinanciën komt de besteding van het weekgeld, voor de variabele uitgaven aan bod. In dit artikel zien we hoe je per maand en per week inzicht krijgt in de uitgaven en hoe je met budgetteren aan de slag kunt. 
In dit artikel is een vrij te downloaden voorbeeld van een maandoverzicht te zien, dat kan helpen om inzicht in de huishoudfinanciën te krijgen.

Het is belangrijk voor het inzicht, om alle variabele uitgaven te noteren. Zelf houd ik het al heel wat jaren wekelijks bij. 
Om deze variabele uitgaven te noteren, heb je de bonnen nodig en moet je ook weten welke online-bestellingen er gedaan zijn. Het kost tijd, om na elke uitgave het bedrag te noteren, maar het is wel nuttig en nodig.
Je kunt, zoals in het downloadvoorbeeld, de uitgaven splitsen in levensmiddelen (dus wat je bijvoorbeeld koopt bij de supermarkt) en in overig, bijvoorbeeld wat je uitgeeft aan kleding, cadeautjes, uitjes, maar ook aan parkeergelden, giften en huishoudelijke artikelen. Wanneer je deze uitgaven zo eens een poosje bijhoudt, dan kan je ook kijken aan welke posten welke bedragen uitgegeven worden en of er posten bij zijn, die qua uitgaven wel veranderd zouden kunnen worden. Hier kan wederom het besparen plaats vinden. Per week kan je op basis van het maandgeld dat je overhield na aftrek lasten van inkomsten en na aftrek van een evt. te sparen bedrag (zie artikel 1 hierover), het budget voor de week vaststellen. Het maandbedrag deel je dan over 4 weken. Je zou zelfs dit budget nog kunnen verdelen over levensmiddelen en over overig. 

In het derde en laatste artikel van deze drieluik wil ik ingaan hoe je kan besparen op je levensmiddelen, maar je kunt natuurlijk ook besparen op je kleding (minder kopen, kringloop, zelf naaien, etc.) of op cadeautjes (zelf maken, kringloopvondsten inzetten, aanbiedingen kopen), of op je brandstof voor de auto (gebruik maken van brandstofapps die aangeven waar brandstof goedkoop is). 

In het vorige artikel hebben we gezien dat Inkomsten min Vaste uitgaven (hopelijk een positief) bedrag onder de streep weergeeft, dat gebruikt kan worden voor de variabele uitgaven. Met dit bedrag kan je vooraf al wat spelen door bijvoorbeeld voor jezelf te bepalen welk deel van dit bedrag sowieso naar je spaarrekening gaat, welk deel van dit bedrag je mag gebruiken voor levensmiddelen en voor overig en welk deel van dit bedrag je achter de hand voor....

In onderstaand te downloaden voorbeeld kan per maand een overzicht ingevuld worden, waarbij per week de uitgaven worden bijgehouden. Ik heb hierin de splitsing 'levensmiddelen' en 'overig' gemaakt. Per week zou je een budget kunnen vaststellen waarvan alles betaald moet worden. Aan het eind van de maand kan de balans worden opgemaakt en kan je ook kijken welke posten veel geld kostten en welke minder. Je kunt ook budgetten doorschuiven naar de volgende week. Je houdt bijvoorbeeld in de eerste week 20 euro over van je gestelde budget, dan zou je dit geld bij de volgende week kunnen doen. Je zou die 20 euro natuurlijk ook kunnen sparen....

Hierbij het te downloaden voorbeeld:








maandag 2 november 2020

Huishoudfinanciën deel 1: Weten wat je huishoudgeld is.

 In een artikel-drieluik wil ik samen met jullie kijken hoe je je huishoudfinanciën op de rit kunt krijgen met overzichtelijkheid, hoe je kunt besparen op en sparen met je huishoudgeld en hoe je op een goede manier boodschappen kunt doen met een boodschappenbudget en ook hierbij overzicht kunt houden. 

In dit eerste artikel: Weten wat je huishoudgeld, voor variabele uitgaven, is. 

Elk huishouden kent de vaste lasten en de variabele lasten, de vaste inkomsten en de variabele inkomsten. 
Over de vaste lasten willen we het in dit artikel niet hebben, ook al kan bijvoorbeeld wel gekeken naar de verzekeringen en de abonnementen bijvoorbeeld. Daar valt nog wel heel wat te winnen wellicht. 
We willen ons vooral richten op de variabele kosten. Daar valt zeker wat te winnen. Stapsgewijs zullen we in het drieluik ons hiermee bezig houden.

Belangrijk is om inzicht in je inkomsten en uitgaven. Daarna kan je kijken waar je kunt besparen, dus kunt sparen. 

Het volgende stappenplan kan gevolgd worden. Dit kan per maand of per jaar berekend worden, net wat wenselijk is. Onderaan dit stappenplan staat een vrij te downloaden jaar-of maandoverzicht als voorbeeld.

Stappen:
1. Noteer wat de totale netto inkomsten zijn: salaris, kinderbijslag, toeslagen, hypotheekrente-aftrek, overige verdiensten.
2. Noteer wat de totale netto vaste uitgaven zijn: Hypotheek, zorgverzekeringen, overige verzekeringen, Autobelasting, woningbelastingen, Abonnementen, contributies, giften, telefoon, gas-water-licht, etc.
3. Trek de vaste lasten af van de inkomsten.
4. Het bedrag geeft aan wat je kunt besteden aan variabele lasten. Hieronder verstaan we bijv. boodschappengeld, kleding, uitjes, cadeautjes, parkeerkosten, brandstof voor auto, medicijnen, etc.
5. Met dit bedrag kan je aan de slag gaan. Heb je alles nodig in een maand? Is er van dit bedrag een deel wat je sowieso wilt sparen? Bij je bank kan je dit spaarbedrag automatisch instellen. Is het overige het budget voor de hele maand, of wil je niet alles spenderen? Wil je besparen, kan je bijv. besparen op kleding of cadeautjes of boodschappen? In het volgende drieluik zullen we hier dieper op ingaan. 

Om vrij te downloaden:
Voorbeeld van een overzicht Inkomsten-Uitgaven per maand of per jaar.



zaterdag 31 oktober 2020

Oktober: maanduitdaging/maandprojectje #10: Creatief

 Voor deze maand stond de uitdaging/het project op de planning om iets creatiefs te gaan doen. Het plan was om wenskaarten te maken voor geboorte, verjaardag, huwelijk en voor blanco. 
Regelmatig maakte ik wenskaarten van papier en lintjes en strikjes en allerlei andere dingen, maar deze maand heb ik fotowenskaarten gemaakt. Ik had de smaak zó te pakken, dat er gelijk een heel arsenaal aan wenskaarten èn aan kerstkaarten gemaakt zijn. Veel te veel voor mijn eigen voorraad, maar het is ook leuk om een setje onbeschreven wenskaarten, als cadeautje aan een ander te geven. 
Misschien dat ik in de toekomst wel wenskaarten ga verkopen. Maar dan moet ik eerst de kaarten zodanig maken, dat ze perfect zijn (qua snijden, lay-out, opplakken, fotograferen van de te verkopen kaarten etc.).
Hoe ging ik te werk?
1. Uit mijn fotobestanden haalde ik allerlei foto's die wel van pas zouden kunnen komen en transporteerde ze (als ze daar nog niet waren) naar mijn telefoon.
2. Met de fotobewerkingsapp en met PicCollage werden de foto's op allerlei manieren bewerkt: vage randen, sierranden, teksten in labels, kaders, foto in foto etc.
3. Alle bewerkte foto's liet ik bij Kruidvat ontwikkelen à 20 cent per stuk.
4. Bij de action en Big Bazaar kocht ik dubbele vierkante kaarten met enveloppen en hierop werden de foto's geplakt.
5. Wanneer ze als cadeau worden weggegeven of wanneer ze misschien in de toekomst worden verkocht, worden de kaarten nog in een doorzichtig kaarthoesje gedaan.

Deze kaarten maakte ik in de afgelopen maand:
*Kaarten voor de komende feestdagen b.l.e.w. en dan van elk soort een aantal:




*Wenskaarten allerlei: 
gewone felicitatie, geboorte zoon, geboorte dochter, blanco, felicitatie man, nieuwe woning, huwelijk en met deelneming.


Hoe beviel dit project? Goed. De resultaten zijn mooi. Nog niet mooi genoeg om ze ook te gaan verkopen, maar daarvoor heb ik wat betere spullen nodig, zoals een goede schaar en scherpe mesjes. 
Het voordeel van deze uitdaging is dat de kerstkaarten klaar zijn, er genoeg wenskaarten voor het komende jaar zijn en er ook nog wenskaarten over zijn om cadeau te doen aan bijv. mijn (schoon-)moeder. 

Voor de maand november staat als uitdaging/project op de planning: 
'Huishouden'; elke week een ruimte grondig aanpakken. Hopen we te gaan doen. Tevens wil ik dan proberen om weer wat weg te doen, bijv. 30 dingen, voor elke dag in november een ding.


maandag 26 oktober 2020

Kledingkast voor de winter van zoon (15 maanden); maat 80 t/m 92

 De wisseling van de kleding van zomer naar herfst/winter is weer voltooid. Ook voor zoon gebeurde dit. Tevens werd gekeken naar wat weg kon (kringloop, verkoop op MP, weggeven aan goed doel) en wat bijgekocht moest worden.

Bij Kiabi.nl bestelde ik weer een aantal leuke kleertjes en bij wat budgetzaken (Zeeman, Wibra) kocht ik nog wat setjes, rompers en kleding. 

Op de onderstaande foto's de kleding voor zoon. Hiernaast heeft hij ook nog 2 warme winterjassen (van Wibra en Kiabi.nl) in de kleur donkerblauw (gevoerd met dons, fleece en teddystof) en heeft hierbij bijpassende wanten, sjaals en mutsen. 

Sokken en maillots heeft hij ook genoeg, maar staan niet op de foto's. 

Omdat zoon ook al lekker loopt, heb ik bij Van Haren nog schoenen voor de winter besteld, zodat we ook buiten eens kunnen gaan stappen. Ook deze staan niet op de foto, want moeten nog binnen komen. In ieder geval worden het cognackleurige hogere schoenen met een fijne zool, stoer maar toch netjes.

4 nette broeken met bijpassende bovenstukjes. Het tweede broekje
van links kregen we destijds als kraamcadeau:)
Het groene setje komt van Zeeman. De blauwe en gele shirt en de bloes komen 
van Kiabi.nl
 
Dezelfde 4 nette broeken, maar nu met andere bovenstukjes. Het grijze en blauwe vest 
en de blauwe trui komen van Kiabi.nl. Het witte polootje ook. De beige bloes en de ruit-
bloes heb ik gekocht bij de Kringloop.

Nog een nette broek met bovenstukjes. Alles van dit setje komt van Kiabi.nl

4 thuisbanjerbroeken (soort van joggingbroeken) met bij-
passende bovenstukjes. Het linkse broekje komt bij de Action vandaan; de 
andere 3 zijn bij Kiabi.nl gekocht. Het eerste shirtje komt bij Kiabi vandaan; de tweede en derde en het 
vestjes komen bij Lidlshop vandaan.

Hoe doen jullie dat met de kleding van jullie kind(eren)? Schuiven jullie kleding door of kopen jullie het bij budgetwinkels, kringlopen, onlinewinkels?