vrijdag 13 november 2020

Week van het leven; 8-14 november #5 Een oud voltooid leven.

 

Afbeelding van internet

Van 8 tot en met 14 november is het de Week van het Leven.

In deze week wil ik in 6 korte blogs stilstaan bij verschillende facetten van het leven.

Op nvve.nl staat het volgende:

Mag euthanasie bij voltooid leven?

Hoewel de letterlijke tekst van de euthanasiewet het niet uitsluit, is de wet niet voor deze situatie bedoeld.

Niet zonder medische aandoening
In 2000 heeft de Hoge Raad bepaald dat de euthanasiewet alleen geldt als er sprake is van een ‘medische aandoening’. Dat betekent dat de wet niet kan worden gebruikt als iemand enkel het gevoel heeft ‘klaar met leven’ te zijn, zonder dat er sprake is van een medische aandoening. De wetgever heeft deze visie later nog enkele malen bekrachtigd. 

Wel bij ‘opeenstapeling van ouderdomsklachten’
In 2009 heeft de artsenfederatie KNMG bepaald dat ook bij een opeenstapeling van ouderdomsklachten er sprake is van een medische aandoening. Dit betekent dat in dat soort gevallen euthanasie wel is toegelaten.  

Er zijn mensen die hun leven voltooid vinden omdat zij ouderdomsklachten hebben die ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van anderen. Ook kun je te maken krijgen met het verlies van regie over het leven, het wegvallen van het sociale netwerk en het verlies van doel en zingeving. In dat soort gevallen kan er wel een beroep worden gedaan op de euthanasiewet.  

Wat zijn ouderdomsklachten? Denk aan gehoor- of gezichtsverlies, slecht lopen, incontinentie, geheugenverlies, enzovoort. Als dit leidt tot functieverlies en verlies van waardigheid, kan dat ondraaglijk lijden veroorzaken. Dit is dan indirect veroorzaakt door medische aandoeningen en valt daarom onder de euthanasiewet. 

Alternatief voor euthanasie – het behandelverbod 

Als euthanasie niet mogelijk is, maar iemand wil wel elke kans aangrijpen om te overlijden, dan kan hij aangeven niet meer behandeld te willen worden bij mogelijk levensbedreigende aandoeningen. Om te voorkomen dat je belandt in een situatie waarin je niet meer kunt zeggen dat je niet behandeld wilt worden, kun je een behandelverbod opstellen. Het is belangrijk daarin op te schrijven dat je in geen elke situatie, ook bij grote kans op herstel na behandeling, behandeld wil worden. Lees meer over het behandelverbod.


Samenvattend kunnen we zeggen dat er via de geoorloofde weg of via een zijweg voor veel ouderen die dat wensen, uitkomst in de dood is. Maar de dood is juist het begin van een nooit eindigende toekomst....

Waarom wensen ouderen zich of wij ouderen niet in onze samenleving? Te lastig? Te druk? Te zorgvol? Te vermoeiend? Heeft toch geen nut meer? 

In het verleden werd heel zuinig omgegaan met ouderen. Zij hadden een schat aan levenservaring. Zij hadden veel opgebouwd voor hun nageslacht. Zij waren de fundamenten waarop de samenleving gestoeld was. Zij moesten in ere worden gehouden. Zij mochten volwaardig tot hun stervensdag komen, hoe moe, ziek en uitzichtsloos gestreden ook; familie stond om hen heen om ze te brengen tot aan de doodsjordaan. Dat is leven!

Gods Woord zegt over de ouderdom het volgende in Spreuken 16:31

31 De grijsheid is een sierlijke kroon; zij wordt op den weg der gerechtigheid gevonden.

De ouderen, de zieke ouderen, de stokouden, de oude hulpbehoevenden; ze zijn een sieraad voor onze samenleving. Laten we ze koesteren, eren, liefhebben, hun raad ter harte nemen en hun levenswijsheid tot de onze maken! Tot eer van God. 



Geen opmerkingen: