woensdag 4 november 2020

Huishoudfinanciën deel 2: Inzage in en verdeling van je weekhuishoudgeld.

 In dit tweede artikel van de drieluik over huishoudfinanciën komt de besteding van het weekgeld, voor de variabele uitgaven aan bod. In dit artikel zien we hoe je per maand en per week inzicht krijgt in de uitgaven en hoe je met budgetteren aan de slag kunt. 
In dit artikel is een vrij te downloaden voorbeeld van een maandoverzicht te zien, dat kan helpen om inzicht in de huishoudfinanciën te krijgen.

Het is belangrijk voor het inzicht, om alle variabele uitgaven te noteren. Zelf houd ik het al heel wat jaren wekelijks bij. 
Om deze variabele uitgaven te noteren, heb je de bonnen nodig en moet je ook weten welke online-bestellingen er gedaan zijn. Het kost tijd, om na elke uitgave het bedrag te noteren, maar het is wel nuttig en nodig.
Je kunt, zoals in het downloadvoorbeeld, de uitgaven splitsen in levensmiddelen (dus wat je bijvoorbeeld koopt bij de supermarkt) en in overig, bijvoorbeeld wat je uitgeeft aan kleding, cadeautjes, uitjes, maar ook aan parkeergelden, giften en huishoudelijke artikelen. Wanneer je deze uitgaven zo eens een poosje bijhoudt, dan kan je ook kijken aan welke posten welke bedragen uitgegeven worden en of er posten bij zijn, die qua uitgaven wel veranderd zouden kunnen worden. Hier kan wederom het besparen plaats vinden. Per week kan je op basis van het maandgeld dat je overhield na aftrek lasten van inkomsten en na aftrek van een evt. te sparen bedrag (zie artikel 1 hierover), het budget voor de week vaststellen. Het maandbedrag deel je dan over 4 weken. Je zou zelfs dit budget nog kunnen verdelen over levensmiddelen en over overig. 

In het derde en laatste artikel van deze drieluik wil ik ingaan hoe je kan besparen op je levensmiddelen, maar je kunt natuurlijk ook besparen op je kleding (minder kopen, kringloop, zelf naaien, etc.) of op cadeautjes (zelf maken, kringloopvondsten inzetten, aanbiedingen kopen), of op je brandstof voor de auto (gebruik maken van brandstofapps die aangeven waar brandstof goedkoop is). 

In het vorige artikel hebben we gezien dat Inkomsten min Vaste uitgaven (hopelijk een positief) bedrag onder de streep weergeeft, dat gebruikt kan worden voor de variabele uitgaven. Met dit bedrag kan je vooraf al wat spelen door bijvoorbeeld voor jezelf te bepalen welk deel van dit bedrag sowieso naar je spaarrekening gaat, welk deel van dit bedrag je mag gebruiken voor levensmiddelen en voor overig en welk deel van dit bedrag je achter de hand voor....

In onderstaand te downloaden voorbeeld kan per maand een overzicht ingevuld worden, waarbij per week de uitgaven worden bijgehouden. Ik heb hierin de splitsing 'levensmiddelen' en 'overig' gemaakt. Per week zou je een budget kunnen vaststellen waarvan alles betaald moet worden. Aan het eind van de maand kan de balans worden opgemaakt en kan je ook kijken welke posten veel geld kostten en welke minder. Je kunt ook budgetten doorschuiven naar de volgende week. Je houdt bijvoorbeeld in de eerste week 20 euro over van je gestelde budget, dan zou je dit geld bij de volgende week kunnen doen. Je zou die 20 euro natuurlijk ook kunnen sparen....

Hierbij het te downloaden voorbeeld:








Geen opmerkingen: