woensdag 12 februari 2020

Baby-uitzet; nog steeds favoriet na een half jaar

Over de aanschaf van een baby-uitzet is heel wat te doen. Massa's lijsten met daarop items die aangeschaft zouden moeten worden, zijn voorhanden.
Vòòr de geboorte van onze zoon hebben we bij de aanschaf ons laten leiden door twee lijsten, die van de consumentenbond (zonder poespas, alleen wat nodig is) en die van de kraamzorg. Beide lijsten waren zeker niet zo uitgebreid als die bijv. van Baby-park, maar toch koop je altijd meer dan op de lijst staat (voor de zekerheid of voor het geval dat...) en kom je er later pas achter wat echt fijn in gebruik is en wat overbodig is, waarvan je genoeg had en waarvan je bij hebt moeten kopen. Al doende leert men. 

In deze post ga ik niet vermelden wat we destijds allemaal wel of niet gekocht hebben en wel of niet gebruikt hebben. Wel wil ik, nu onze zoon ruim een half jaar oud is, graag de favorieten doorgeven, de items die tot op de dag van vandaag met veel plezier en nut worden gebruikt. Dit wil ik onderverdelen in: meubels, linnengoed, kleding, voeding, verzorging en reizen.

*Meubels: 
Om onze smaak te bepalen zijn we destijds een aantal babyzaken afgegaan. Op basis van onze gezamenlijke smaak hebben we via marktplaats een meublement gekocht, dat nog steeds voor veel plezier zorgt. 
We vinden het mooi, maar het is ook praktisch met veel bergruimte. De stoel op de babykamer hebben we ook voor een prikkie via marktplaats gekocht. Hiervan maken we veel gebruik bij het voeden in de avond en bij het eventueel troosten. 

*Linnengoed:
-Gordijnen: heb ik destijds zelf genaaid. Goedkoop en mooi. En wanneer we straks de babykamer wat meer jongensachtig willen maken, heeft het geen schuld wanneer deze gordijnen opgeruimd worden en er nieuwe worden genaaid.
-Beddengoed: de lakens (in totaal 4) heb ik zelf genaaid. Goedkoop en prima. Als deken hebben we wat dikkere en dunnere katoenen kleden (in totaal 3), gewoon bij de Action (hamamhanddoek en baddoek). Volstaan prima. De hoeslakens etc. komen bij Jolein vandaan. Betaalbaar en blijven mooi in de was. We hebben hiervan wel een voorraadje.
-Hydrofiele spullen: hiervan hebben we later nog heel wat aantallen bijgekocht. Het is echt waar dat je de doeken voor van alles en nog wat gebruikt en dat je er eigenlijk niet genoeg kan hebben. We hebben 4 XXL(bij de Action zijn ze betaalbaar en kwalitatief prima), als spuugdoek in het ledikant (bij het hoofdje) en als inwikkeldoek voor bij het consultatiebureau. Tevens hebben we tientallen kleinere (Wibra, Zeeman) voor allerhande zaken. Ook van de washanden (Wibra, Zeeman) hebben we er tientallen. Die gebruiken we vnl. om te wassen, maar ook om om de fles te doen, zodat de fles warm blijft tijdens het voeden.
-Aankleedkussenhoezen: de lijsten geven aan dat je er 2 a 3 moet hebben, maar in de praktijk is dat echt te weinig. We hebben er 6 op voorraad. De meesten komen gewoon bij de Zeeman vandaan. Betaalbaar en kwalitatief voldoende.

*Kleding: 
We hebben tijdens de kraamtijd ontzettend veel kleertjes gekregen, veelal ook van de meest mooie merken. Prachtig om ze te laten dragen, maar helaas ook snel weer te klein. Sommige kleertjes zijn maar 1 keer gedragen. Het merk Dirkje bijv. is een echt aan te raden merk. Het merk Noppies is ook mooi, maar valt erg klein is onze ervaring. Nu hij bijna uit al die gekregen kleertjes is uitgegroeid, mogen we zelf de kleren aanschaffen. Ik koop dus geen dure merken, omdat het maar een paar keer gedragen wordt en dat vind ik jammer van het geld. De kleertjes koop ik bij Zeeman (betaalbaar, kwalitatief prima) of bij C en A in de actie. Ook bij de kringloop kan je voor een prikkie hele leuke kleertjes scoren. Bij ons in de buurt is een kringloop die voor €0,50 per kledingstuk verkoopt en dan ziet het er als nieuw uit. Even wassen en tada. Waar we echt favoriet van zijn, is Lidl-online. Hier kopen we de rompers (betaalbaar, soms super acties en blijven prima), maar ook vestjes, broekjes, bloesjes, truitjes. Je betaalt weinig, zeker bij super acties en de kwaliteit is echt goed. Vaak wordt er bio-katoen gebruikt. 

*Voeding: 
We hadden aanvankelijk een difrax-fles, maar zijn al snel overgestapt naar de Dr. Brown-fles. Tot op heden bevalt deze fles prima. We hebben nu ook een Dr. Brown-fles gekocht met een zachte tuitspeen, zodat er een overgang is tussen fles en straks tuitbeker. We gebruiken ook nog steeds de Sab Simplex-druppels tegen darmkrampen. Schijnt hij (en vele anderen) echt baat bij te hebben. Deze druppels zijn alleen in Duitsland te koop en bestelbaar via een Duitse drogist. Meestal koop ik een aantal voordeelverpakkingen tegelijk, omdat de verzendkosten er ook nog bijkomen.

*Verzorging: 
Na in het begin allerlei gekochte en gekregen verzorgingsproducten geprobeerd te hebben (voor wassen, luieruitslag etc.) zijn we al geruime tijd erg blij met de Zwitsalproducten. Toen we bijv. de zinkzalf van Zwitsal gingen gebruiken, verdween de luieruitslag als sneeuw voor de zon. Ook de wasflacons en talkpoeder en de billendoekjes sensitief zijn zeer fijn in gebruik. Via internet kan je makkelijk zoeken wanneer en waar de producten fors in de actie zijn. En dan bestellen we gewoon een hele voorraad. Qua pampers gebruiken we eigenlijk van alles. Van het merk Pampers tot Lidl-pampers. Eigenlijk vinden we alleen de pampers van Kruidvat niet fijn, omdat die snel doorlekken. We houden acties in de gaten en vaak is er ergens wel tot 50% korting op luiers. Bij de Lidl zijn ze sowieso goedkoop. We zorgen dat we altijd een heel voorraadje hebben en ook al het volgende maatje in huis hebben (die ook voor de nacht gebruikt kunnen worden).
We hebben een badje (geleend), maar gebruiken meestal de Tummy Tub (ook geleend). Makkelijk in gebruik en hij past er nog steeds in.

*Reizen: 
Onze gekregen Easywalker-kinderwagen is nog steeds favoriet. Helaas is onze zoon er bijna uitgegroeid, maar dan kunnen we de bijbehorende buggy gaan gebruiken. Het onderstel is zo makkelijk in gebruik! Onlangs is de Easywalker weer als beste koop bij de Consumentenbond uit de test gekomen. 

Natuurlijk gebruiken we nog veel meer spullen voor onze baby. Maar bovenstaand zijn de spullen die echt favoriet zijn en we graag als tip willen meegeven.

1 opmerking:

Adrianne - Aad Actief zei

Wauw, wat een mooi kamertje :)!! Echt heel mooi zo bij elkaar. Wij hebben ook het meeste 2ehands. Er is al zoveel aanbod, daar hoef je weinig nieuw voor te zoeken ;). Geniet van je kleine mannetje!