dinsdag 7 augustus 2018

11 Inpaktips voor vakantie

Voorgaande jaren verschenen rond de zomervakantie al verschillende artikelen over het inpakken van koffers en tassen voor de vakantie. Zo verscheen in augustus 2015 het artikel 'Vakantiekoffers inpakken' en in augustus 2016 het artikel 'Koffer inpakken met Marie Kondo'. Vorig jaar verscheen geen artikel over het inpakken, maar hebben we wel het inpakken anders gedaan, nl. zo min mogelijk in koffers, maar meer in weekendtassen en boodschappentassen, met zo z'n voor- en nadelen (niet veel lompe zware koffers, maar ook minder stapelbare verpakkingen in de auto). Ook hebben we vorig jaar niet volgens de Konmari-methode ingepakt, maar het betreffende artikel nog eens terug gelezen hebbend, beviel die methode toch wel goed, dus denkelijk gaat het dit jaar ook weer middels deze methode.

Graag wil ik wat tips weergeven die het inpakken van vakantiekoffers en vakantietassen makkelijker kunnen maken.

*Inpaklijst:
1. Memo op je telefoon. Je hebt hiervoor verschillende Apps. Intikken wat je allemaal wilt meenemen en afkruisen wanneer het ingepakt is.

*Koffer of weekendtas:
2. Inhouden van koffer en tas opmeten. We hebben 2 grote koffers, maar ook grote weekendtassen. De koffer had qua inhoud een stuk minder inhoud dan een van de fijne weekendtassen, die toch compact oogt. Eye-opener. Dit jaar ging er dus slechts 1 koffer mee (van mijn man) en de rest waren weekendtassen en een boodschappenkrat (want: inklapbaar).

*Kleding:
3. Geen witte boven- en onderkantjes meenemen, want: 1 keer dragen en het is vies.
4. Geen kleding meenemen, waaronder je perse ook nog een shirt moet dragen (vanwege inkijk) of waarover je perse ook nog een vest moet dragen, want: dubbelop.
5. Zoveel mogelijk kreukvrije kleding meenemen, want: anders is het ergeren aan kreukels of moet je strijken.
6. Neem kleding of spullen mee die eigenlijk weg zouden moeten, maar nog net kunnen. Kan je ze op de laatste dag van je vakantie weggooien aldaar. Scheelt je terugsjouw.

*Leesboeken en spelletjes:
6. Een reëel aantal boeken meenemen. In voorgaande jaren nam ik wel meer dan 10 boeken mee, voor 14 dagen vakantie. Zeg nu zelf, hoe vaak gebeurt het dat je een boek in 1,5 dag uit heb, terwijl je op zo'n dag ook nog allemaal vakantiedingen doet? Dat kan dus een stuk minder, in ons geval.
7. Kies voor het lichtste boek of het boek met de meeste bladzijden, als je niet kunt kiezen uit een aantal boeken.
8. Maak een kleurenkopie van spelborden en doe spelstenen e.d. in een zakje. Dit scheelt een hoop meesjouw aan dozen e.d.

*Voedsel:
9. Neem alleen datgene mee, waarvan het zonde is als je het ook weer (in hele verpakkingen) op je vakantie-adres koopt, zoals zout, kruiden, pasta (gewoon in een zakje afwegen voor 1 maaltijd), rijst (ook gewoon in een zakje afwegen voor een maaltje bijvoorbeeld), meel (ook weer afgewogen in een zakje voor een keer pannenkoeken bijv.). Neem verder bijvoorbeeld mee wat op je vakantie-adres niet te krijgen is of heel duur is.
10. Neem voedsel mee voor de eerste avond en eerste ochtend. Hiermee voorkom je dat je na een evt. lange vermoeiende reis, gelijk boodschappen moet doen. Zelf nemen we voor de eerste avond iets makkelijks mee, zoals al klaargemaakte macaroni of nasi, dat alleen nog opgewarmd moet worden, of soep uit blik en voor de volgende ochtend al evt. besmeerde broodjes.

*Weinig tijd?
11. Heb je weinig tijd vlak voordat je weg gaat om alles in te pakken, zet dan een paar weken van te voren al koffers en tassen klaar. Elke keer als je iets tegenkomt wat wel mee moet, maar niet meer thuis nodig is, kan je dat in betreffende koffer/tas doen. Houd na het wassen kleding apart, die mee moet met vakantie. Zo had ikzelf weinig tijd, dus begon ook 2,5 week van te voren. Van de mee te nemen kleding maakte ik algaande een aparte stapel. Hangkleding hing ik al apart bij elkaar in de kast. Dit ging heel makkelijk.

Dit jaar hebben we de koffer, weekendtassen en krat nog meer minimalistisch ingepakt, want: mis je onverhoopt iets, je kan het meestal wel kopen. Op het vakantie-adres heb ik inderdaad wat spullen weggegooid, na het daar nog gebruikt te hebben, zoals een schuursponsje, een oude afwasborstel, een oud fleecejasje. Tevens heb ik een paar boeken, die uitgelezen waren, in de DM neergezet. Daar stond zo'n kast waarin mensen boeken kunnen neerzetten en anderen weer kunnen meenemen (soort van leenkast, maar dan gratis). Dit scheelde ook al weer een paar boeken mee terug sjouwen. 
Qua kledingkeuze voor de vakantie was ik dit jaar ook tevreden. Bij de onderstukjes had ik telkens 2 bovenstukjes. Tevens een paar sjaaltjes, die overal bij te combineren waren. Ook 2 vestjes die bij alle outfitjes pasten.  

Geen opmerkingen: