zaterdag 25 augustus 2018

(Be-)sparen #1: Tips voor de vakantie

In deze artikelserie wil ik aan de lezers wat tips meegeven/doorgeven, die ons goed helpen om te besparen en (dus) om te sparen. Soms omvatten de tips wat grotere zaken, maar veelmeer zijn het tips betreffende kleine dingen, die het begin kunnen zijn van grootse stappen. 
Let wel, het zijn tips die goed passen binnen onze manier van leven. Het kan zijn dat ze niet passen bij de manier van leven van de lezer, maar wellicht dat er toch iemand is die er wat mee kan. 

In dit eerste artikel wat tips voor de vakantie.
Kiekje uit onze vakantie 2018: fietstocht in Oostenrijk, nabij Duitse grens
1. Vakantie boeken 
Wij plannen ons vakantie-adres altijd op de volgende wijze:
We nemen een landenkaart (in ons geval eigenlijk altijd die van Duitsland). We kijken samen naar plaatsen, dorpjes, gebieden waar we misschien wel vakantie zouden willen houden. Daarna typen we op internet in: Tourist Information en hierachter de plaats waar we zouden willen vertoeven, bijvoorbeeld 'Garmisch Partenkirchen'. Je komt nu op een soort van VVV-site waarop ook heel veel verhuurders van vakantiewoningen zich presenteren ('Gastgeber'). Via allerlei zoekfuncties kan je dan zoeken wat je zoekt. Wanneer je op deze wijze je vakantiewoning boekt, ben je meestal stukken goedkoper uit dan dat je het middels een reisbureau of middels online sites zoals Booking.com doet, omdat je bijv. reserveringskosten bespaart.
Besparing: kan zomaar van in ieder geval tientallen euro's tot een paar 100 euro oplopen!

2. Uitjes 
Voordat er uitjes worden ondernomen, kan het lonend zijn om eerst internet te raadplegen. Zo wilden wij bijvoorbeeld een elektrische fiets huren. Via internet kwamen we er achter dat de prijsverschillen nogal behoorlijk zijn, zelfs in één en dezelfde plaats. Een ander voorbeeld: mijn man wilde naar de top van Zugspitze met de kabelbaan. Via internet kwam hij erachter dat het een stuk goedkoper was om via Oostenrijk naar boven te gaan, dan via Duitsland. Om naar Oostenrijk te rijden, kostte maar iets omrijden. Zodoende bespaarde hij toch nog een heel bedrag.
Besparing: paar tientjes

3. Drogisterij-aankoopjes
Het is zeer lonend om parfums, verzorgingsproducten en gezondheidsproducten in Duitsland te kopen bij DM of Rossmann. Wij kopen daar altijd een voorraadje parfums en doucheschuimen bijvoorbeeld (voor onszelf of om cadeau te geven). Voor merkparfum betaal je daar zomaar de helft van wat je hier in Nederland ervoor zou moeten neerleggen (zag ik bij Kruidvat onlangs voor de Christina Aguilera-parfums: ik had voor een bepaalde parfum van dit merk €7,95 betaald en bij Kruidvat stond dezelfde parfum (met dezelfde inhoud voor €15,95)! Vooral de DM is hierin uitmuntend, is onze ervaring.
Besparing: soms wel een paar euro per item

4. Boodschappen-doen-frequentie
Deden we in de voorgaande Duitslandvakanties altijd boodschappen om de 2 dagen (want: zo gezellig om in buitenlandse supermarkten te snuffelen:), dit jaar deden we boodschappen om de 3 à 4 dagen. We deden dit niet vanuit financiële overwegingen, maar vanuit praktische overwegingen. Wel bleek dat we veel minder boodschappengeld kwijt waren dan in voorgaande jaren! Blijkbaar loont het om minder vaak de supermarkt vanbinnen te zien, omdat je zo minder voorraden of impulsen koopt en meer voorraden opmaakt. 
Besparing: ettelijke euro's tot meer....

5. Opmaken van voorraden
Voordat we op vakantie gaan en ook voordat we weer naar huis gaan, beginnen we altijd zo'n dag of 4, 5 van tevoren de etensvoorraden op te maken. Zo blijf je de laatste dag niet met heel veel spullen nog zitten, die je dan allemaal maar mee moet nemen, zeker wanneer het verse producten betreft, maar je koopt hierdoor ook bewuster, dus minder in. Vaak hebben we 2 dagen voor vertrek een soort van restjesmaaltijd, waarbij we alle groenten en fruit opeten, bijvoorbeeld in combinatie met rijst. De laatste dagen is het dus echt: koken en eten bereiden met wat je hebt en daarmee kan je dan verrassend heerlijke maaltijden klaarmaken!
Besparing: ettelijke euro's tot meer....

6. Statiegeldflessen
Ongeveer een halve week voordat we vanaf ons vakantie-adres weer hopen te vertrekken naar onze thuisbasis, kopen we eigenlijk nooit meer drinken in flessen waarop statiegeld zit. De praktijk van het verleden leerde ons dat je toch niet al het drinken dan op krijgt en dus flessen meeneemt naar Nederland, maar daar kunnen die flessen niet ingeleverd worden en zo loop je dus best wel wat statiegeld mis. Een halve week voor vertrek kopen we dus drinken in statiegeldloze flessen of in pakken/pakjes. Werkt ook heel goed.
Besparing: van 25 cent tot een paar euro

7. Uit eten
Op de laatste avond voor vertrek naar Nederland, sluiten we de vakantie altijd af met uit-eten. De overige vakantiedagen koken we gewoon in ons huisje. Ook dit is al een besparing. Tijdens het uit eten nemen we gewoon wat we lekker vinden. Een soepje vooraf en een heerlijk hoofdgerecht met bijgerechten. Alleen het ijs toe nemen we niet bij het betreffende restaurant. Als we hebben afgerekend, rijden we naar het dichtstbijzijnd Italiaans ijssalonnetje en kopen daar een ijsje. Dit heeft een financiële reden, omdat je bij een restaurant altijd de hoofdprijs betaalt voor ijs na (€6,00 of meer ben je zo kwijt) en dit heeft een lekkere reden, omdat je bij het restaurant vaak maar kan kiezen uit een paar smaakjes en bij zo'n ijssalonnetje uit talloze smaken (en vaak ook nog eens veel lekkerder smaken).
Besparing: paar euro per ijs-item

Er valt natuurlijk veel meer te besparing op en in je vakantie. Dat zal voor elke persoon/gezin/situatie weer anders zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen en te zwemmen in gratis meertjes, in plaats van betaalde musea e.d. te bezoeken. Die keuze zal iedereen zelf moeten maken. Wij vinden het geen probleem om in onze vakantie zo nu en dan betaalde uitjes te doen, maar we vinden het ook prettig om de kosten wat leuk in de hand te houden. Persoonlijk hoeven wij niet op een luxe, duur resort of in een chique hotel te verblijven. Wij kiezen altijd voor een vakantiewoning/vakantie-appartement. We kijken daarbij niet of het modern is ingericht en of het voorzien is van alle luxe, we kijken daarbij wel of het prettig ligt in de omgeving (dus niet bij een drukke weg bijvoorbeeld) en of het schoon is en of je er qua apparatuur, sanitair en voorzieningen gewoon goed mee uit de voeten kan. Hiermee besparen we echt heel veel geld. 

Geen opmerkingen: