zaterdag 18 augustus 2018

Hoe milieubewust zijn wij?

***Alle afbeeldingen in dit artikel komen van internet

In ons huishouden proberen mijn man en ik op een relaxte manier te letten op het milieubehoud en op voedselverspilling. Hoe milieubewust zijn we eigenlijk? Hieronder worden wat onderwerpen aangekaart, waarbij we proberen om bewust het rentmeesterschap actief te laten zijn, met bij elk onderwerp ook een kanttekening hoe we het nog beter zouden kunnen doen.

1. Afval scheiden:
Afbeeldingsresultaat voor afval scheiden
We scheiden papier, plastic, glas, gft en rest. Papier verzamelen we in een doos; plastic en glas in een tas; gft in onze composter en rest in de grijze kliko. Omdat we behoorlijk veel scheiden, hoeven we onze grijze kliko (240 l) maar eens in de 10 weken te laten legen.
Tevens sparen we glazen potten op voor de periode dat we jam en sap maken of om er leuke cadeautjes mee te maken en sparen we boterbakjes ten nutte van allerlei (invries)zaken, zoals vlees, soep. Ook kan bijvoorbeeld het karton, waarom altijd het inpakpapier is gerold, nog weer gebruikt worden voor cadeautjes of kaarten te maken, of om iets stevig in te pakken.
*Kanttekening: kleine plastic, papieren en glazen dingetjes, zoals een saladelepeltje, propjes papier, scheiden we niet. Ook gaat er wel eens een gft-gevalletje in de restcontainer. Grote dingen brengen we regelmatig weg naar kringloop of stort, maar verdwijnen soms ook wel in de grijze kliko. Dit kan dus nog ietsje beter.

2. Prullenbakzakken:
Afbeeldingsresultaat voor prullenbakzakken
In de prullenbakken (keuken en toilet en badkamer) horen natuurlijk plastic zakken. Ook in onze grijze kliko hebben we een plastic zak (te verkrijgen bij Action). Nu zijn niet-bio-zakken niet direct milieubesparend, maar we proberen wel om in de kleine prullenbakjes zakken te gebruiken die van andere producten komen, zoals broodzakjes of toiletrolzakken.
*Kanttekening: we gooien nog te vaak plastic zakken weg (bijv. broodzakken, kledingzakken, productzakken), die makkelijk even hadden bewaard kunnen worden om later van dienst te zijn in een prullenbak. Dit kan dus een stuk beter.

3. Nee-nee-stikker/oud papier:
Afbeeldingsresultaat voor oud papier
We hebben een nee-nee-stikker op de brievenbusklep zitten en dit scheelt zó'n hoop papierwerk! We krijgen geen folders of plaatselijke krantjes meer. Reclamefolders komen ook niet meer binnen, zodat we ook minder impulsaankopen doen. Wat er nog binnen komt is alleen geadresseerd drukwerk. Eens in de paar maanden doen we een doos (bij de supermarkt vandaan) met oud papier naar de papiercontainer bij ons in de buurt. 
*Kanttekening: we zouden nog beter met oud papier kunnen omgaan, door bijvoorbeeld enveloppen te gebruiken om notities te maken. Kladblokjes en notitieblokjes worden veelvuldig gebruikt bij ons. Deze zouden dus gedeeltelijk vervangen kunnen worden door papier wat sowieso je huis binnen komt.

4. Restjes voedsel:
Afbeeldingsresultaat voor restjes voedsel
We gooien in ons huishouden praktisch geen eten weg. Dit omdat het jammer van het eten en jammer van het geld is. Ik kook elke dag genoeg voor het eten, zodat we niets overhouden. Mochten we wel wat overhouden, dan bewaren we dat in de koelkast tot de volgende dag of in de vriezer tot een later tijdstip. 
*Kanttekening: een heel enkele keer komt het voor dat mijn inkoopbeleid op gebied van fruit wat minder goed werd ingeschat, zodat er soms wel wat in de composter gegooid moet worden. Zeker in de zomermaanden is het raadzaam om niet teveel fruit op voorraad te hebben, omdat verse spullen gewoon wat minder goed te bewaren zijn tijdens de warmte/hitte. 

5. Wassen en drogen:
Afbeeldingsresultaat voor wassen en drogen
We proberen het aantal wasjes per week beperkt te houden. Dit doen we door goed te sorteren (op soort textiel en wastemperatuur), maar ook door gewoon verschillende kleuren bij elkaar te wassen met behulp van een speciaal wasdoekje dat een eventueel kleurverloop tegenhoudt. Zo komt het voor dat we gewoon roze, rode, blauwe, beige shirtjes of andere kleding bij elkaar wassen. Met zo'n doekje erbij uiteraard. Dit scheelt toch wel een paar wasjes. 
De droger gebruiken we alleen maar voor de witte kookwas. Dus een keer per week. De rest van de was hangen we gewoon op. 
*Kanttekening: qua wasmiddelproducten zijn we nog niet milieubewust bezig. We gebruiken gewoon de reguliere middelen, met als enige eis dat het lekker ruikt en goed schoon wast. Er zijn verschillende eco-producten op de markt. Eigenlijk zouden we hier rustig mee kunnen starten, maar de prijzen van deze producten liggen meestal een stuk hoger en dat houdt nog tegen. Wie weet...

6. Watergebruik:
Afbeeldingsresultaat voor watergebruik
We proberen zoveel mogelijk te letten op het niet teveel verspillen van water. Dit doen we door te letten op de douchetijd (ikzelf douche minder dan 10 minuten) en bijvoorbeeld door het water tijdens het tanden poetsen of tijdens het schoonmaken van groenten niet te laten stromen. 
*Kanttekening: bij watergebruik valt nog veel te winnen. Er gaat gemerkt en ongemerkt toch best wel wat onnodig watergebruik doorheen. Wanneer we de warmwaterkraan in de keuken gebruiken, duurt het altijd even voordat het water daadwerkelijk warm is (CV staat op zolder). De kraan geeft dus eerst koud water en dit stroomt weg. Eigenlijk zouden we dit koude water, wat langzaam warm wordt, kunnen opvangen om er andere dingen mee te doen, zoals later het eten mee te wassen of om de planten ermee water te geven. 

7. Kleding:
Afbeeldingsresultaat voor kledingcontainer
We proberen het milieu ook te sparen door op een betere wijze met kleding om te gaan. Mijn man doet sowieso over het algemeen erg lang met zijn kleding, omdat hij voorstander is om goed spul met een goede kwaliteit (maar ook dikwijls met een prijskaartje...) te kopen. De prijs verdient zich terug, wanneer je na 20 jaar nog de truien draagt, ooit gekocht, met dezelfde goede kwaliteit nog. 
Zelf koop ik de laatste jaren ook minder kleding. In het verleden kocht ik graag duurdere kleding, dat doe ik niet meer zo (vind ik wat jammer van mijn geld). Ik probeer de kleding wel heel wat jaren te dragen en let bij het kopen wel op kwaliteit. Sommige kleding valt toch na verloop van tijd tegen (w.b. snit of kwaliteit) en moet dan weggedaan worden (Kringloop, kledingcontainer=ook milieubesparend), maar andere kleding draag ik ook al 20 jaar. Zo heb ik ruim 20 jaar geleden eens een Jackpot linnen jurk gekocht en die draag ik nog steeds (ehm... wel wat krapper zittend, maar het gaat nog...). De kwaliteit van de stof is nog steeds prima. 
De laatste tijd koop ik een heel enkele keer wel eens kleding bij de Kringloop. Zo had ik voor onze vakantie 3 hele leuke topjes gekocht, welke ook veel gedragen werden en dat voor een paar euro.
*Kanttekening: ik heb nog te vaak naar mijn zin na verloop van tijd spijt van een aankoop (te klein, toch niet zo'n mooie snit of kwaliteit). Meestal koop ik kleding/schoenen middels een website, omdat ik fysiek winkelen in een kledingzaak niet zo leuk vind. Hiermee kan ik nog bewuster omgaan. Zoveel kleren heeft een mens ook niet nodig hè? 







Geen opmerkingen: