dinsdag 29 maart 2022

De zindelijkheidsbox; slotartikel ervaring

 Een kort artikel over het afsluiten van de training met de zindelijkheidsbox.
Het was de bedoeling dat we in de voorjaarsvakantie kant en klaar zouden zijn met de zindelijkheidstraining, voor overdag. Nu, een paar weken verder, moet ik schrijven dat we terug bij af zijn. Ons zoontje was in de voorjaarsvakantie plaszindelijk geworden, overdag, maar doordat we toch een luier omdeden bij hem toen we naar oma gingen en hij daarin vrolijk plaste, zonder aan te geven dat hij naar de wc moest en helaas doordat hij in de week daarna een forse buikgriep met diarree kreeg, waarbij de luiers onmisbaar waren, hebben we nu een vrolijk jongetje rondlopen, die dag en nacht, thuis en overal een luier weer draagt.....Om eerlijk te zijn valt dat mezelf een beetje te verwijten, omdat ik toch voor het gemak van een luier ging, in plaats van eventueel moeten verschonen op een langere reis. En voor een kind is dit verwarrend. De ene keer mogen plassen in een luier en de andere keer niet. 

We hebben nu het hele zindelijkheidsgebeuren letterlijk en figuurlijk even in de kast gezet (potje opgeruimd etc.). We merkten dat de grote boodschap bij ons zoontje, sinds dat we met de training begonnen, ook heel onregelmatig werd. Misschien al met al te veel gefocust op dit alles. Stress bij kinderen over potje en wc moet echt voorkomen worden en wij kregen het idee dat ons zoontje toch ietwat stress voor de grote boodschap vertoonde. In de kast gezet dus.

In de meivakantie gaan we nog weer eens een poging wagen en dan op onze eigen manier. Wat rustiger en relaxter. Mocht het dan niet lukken, dan pakken we de zomervakantie, waarin hij hopelijk in zijn niksie in onze achtertuin kan spelen. Volgens mij is het dan zo gepiept. En we zijn nog ruim op tijd. Pas in augustus 2023 hoopt zoon naar groep 1 te gaan.

Wat betreft de zindelijkheidsbox: ik ga het hier niet aanraden, maar ook niet afraden. Te lezen aan de vele reviews heeft het bij veel kinderen echt geholpen. Wanneer je zelf heel consequent bent en blijft hierin, dan kan het zeker een goede koop zijn. Zelf zou ik zo'n box achteraf gezien niet meer kopen. Het is vrij prijzig en het 'systeem' is ook op internet en in boekjes te vinden. Beloningsstikkers en -kaarten kunnen zelf gemaakt worden. Maar als houvast is het misschien wel weer handig.
Gaan aan- en afrader dus.


Geen opmerkingen: