woensdag 17 januari 2018

Fotografie: zelfontwikkeling :) #1


Gerelateerde afbeelding
Afbeelding van internet
Dit jaar b.l.e.w. wil ik me meer gaan verdiepen in mijn digitale camera. Mijn Canon staat eigenlijk altijd op de automatische stand: kijken, klikken, klaar. Dat vind ik handig en makkelijk. Ik ben niet zo van het langdurig zoeken naar en bezig zijn met het beste plaatje. Toch knaagde er al langere tijd iets aan mijn innerlijke fotografiegevoelens. Er is namelijk véél meer uit je camera te halen, dan ik nu doe. De waarheid is dat ik niet zoveel snap van iso, diafragma en sluitertijden (ooit wel eens gehad op school, maar blijkbaar niet interessant genoeg voor me, want...alweer vergeten). Wanneer je hiervan wel het een en ander snapt, kan je mooiere foto's maken. En foto's maken vind ik leuk. De camera gebruik ik dan ook vaak: op mijn werk (onderwijs: voor mijn eigen archief en voor de schoolsite), voor mijn blog (met specialisatie Hollandse luchten voor dit jaar:), tijdens vakanties en dagjes uit. Voor de Kerst-en Nieuwjaarskaarten van afgelopen december heb ik een prachtige zelfgeschoten foto uit 2015 gebruikt, waarop een ondergaande zon bij de Noordzee is te zien. Met de automatische stand gemaakt, dat wel. En ook mooi.

Toch wil ik me meer gaan verdiepen in het handmatig instellen van je camera. Niet door cursussen te volgen, (want dan ben je zo gebonden aan tijden en het kost best wel wat, terwijl het toch maar een kleine hobby van me is), maar door zelfontwikkeling. En dit is toch een prachtig woord in het kader van fotografie? Ik heb ook nog het tijdperk van de analoge camera's meegemaakt. Met mijn camera en fotorolletjes maakte ik toen de mooiste foto's (eigenlijk nog mooier dan met de digitale camera van nu, vind ik). Deze rolletjes moest je laten ontwikkelen. Dat liet ik meestal bij Kruidvat doen. We hebben nu nog stapels foto's en fotomapjes en fotoboeken uit het verleden. Prachtig. Zo kan je bladeren in je leven. Waardevol.

Weer terug naar het onderwerp. De komende maand wil ik me gaan verdiepen in diafragma en sluitertijd en wil ik deze instellingen gaan testen bij het maken van verschillende foto's. Misschien ook wel bij het maken van foto's van Hollandse luchten. In een volgend artikel zullen we kijken hoe een en ander gestalte heeft gekregen. Nu eerst eens leren wat diafragma en sluitertijd eigenlijk is....
Hierbij een paar foto's van zomaar wat draaien aan de knoppen:

1/1000 sec; f5-5,8

1/1250 sec; f 2,6-5,8

1/640 sec; f6,3-5,8

1/800 sec; f6,3-5,8

1/1250 sec; f2,8-5,8

1/1000; f5-5,8

1/1000; f4-5,8
De tweede foto toont zo'n beetje hoe de lucht er werkelijk uit zag. De vierde foto vind ik het mooist.


Geen opmerkingen: