Kijk je ook weleens van die korte filmpjes waarin taarten zo mooi worden versierd met allerlei garneringen en toefjes gekleurde slagroom? Het water loopt je dan in de mond en de wens om ook zo mooi te garneren wordt steeds sterker, althans bij mij. Misschien dat ik nog eens een workshop 'taarten maken of taarten versieren' ga volgen, maar eerst maak ik mijn haarknipcursus af.
In een ver verleden heb ik weleens een slagroomtaart gemaakt. Ik weet niet precies meer hoe de taart smaakte, maar ik weet nog wel dat ik qua netheid er niet veel van bakte.
Een nieuwe poging gewaagd in deze maand maart en ziehier het resultaat: 2 superkleine slagroomtaartjes (samen de helft van het gebruikte recept van Laura's bakery).
Wat was er nodig?
-2 kleine springvormpjes met een doorsnee van ca 12 cm
-37 gram volkoren meel
-2 eieren
-50 gram suiker
-3 gram vanillesuiker
-12 gram maïzena
-200 ml ongeklopte slagroom met suiker en 1 zakje klopfix
-ca 3 el jam
-paar blokjes pure chocola voor de garnering
-50 gram noten voor de zijkant, fijngemalen en wat hagelslag
-slagroom uit een spuitfles voor de toefjes
Hoe maakte ik deze taartjes?
1.Met een mixer mixte ik de eieren, suiker en vanillesuiker 8 minuten lang op middelhoge stand tot een luchtige massa.
2.Door deze massa spatelde ik het gezeefde meel en de maïzena.
3.Het beslag goot ik in de 2 vormpjes en bakte het op 180 graden voor zo'n 30 minuten.
4.De volledig afgekoelde cakes sneed ik allebei door de helft, zodat er 4 laagjes waren, voor 2 kleine taartjes.
6.Op de onderste lagen smeerde ik jam (iets van de randen af) en daarop deed ik een laag slagroom.
7.De bovenste lagen legde ik hierop.
8.De 2 taartjes smeerde ik nu helemaal af met slagroom (met behulp van een spatel)
9.De zijkanten bedekte ik met de geroosterde nootjeskruimels (nogatine) en hagelslag.
10.De taarten wilden we pas de volgende dag eten, dus ze gingen zonder garnering de koelkast in.
11.Ik maakte nog wel wat chocoladefrutsels, door chocolade au bain marie te smelten, wat moderne kunst op bakpapier te maken en dit hard te laten worden.
12.Op de dag dat we de taartjes aten, spoot ik toefjes slagroom uit een spuitbus en garneerde ze verder af met de chocoladefrutsels.
Wat vonden wij ervan?
Heerlijk, heerlijk, heerlijk. De smaak deed echt niet onder voor een gekochte slagroomtaart!
De taarten waren niet zodanig mooi, dat ze verkoopwaardig waren, maar ze zagen er echt wel leuk uit. Het volkoren deeg is wellicht ietsje steviger en droger dan biscuitdeeg van wit meel, maar het was helemaal prima. De nogatine was ook heerlijk en de jam gaf het een fris smaakgevoel.
Al met al was het wel veel werk om deze taartjes (of 1 grotere taart) te maken, dus het is niet iets voor even tussendoor. Wellicht dat ik met dit recept een keer een grotere taart maak, maar dan bijv. voor een verjaardag. Wel wil ik het biscuitdeeg vaker maken (makkelijk en snel) en dan combineren met een snellere topping van bijvoorbeeld jam en fruit of een saromapudding o.i.d.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten