In deze blog van SPAAR-je-geld wil ik het over voedsel hebben. Over het kopen van voedsel, het (niet) verspillen van voedsel en het gezond klaarmaken van voedsel. Ik geef 10 tips. Dit zijn tips die wij zelf toepassen in ons huishoudentje.
1.Plan je maaltijden rond aanbiedingen.
Ik bestel eens per week bij Picnic de boodschappen. Heel soms koop ik nog wat bij de Lidl of Boni of AH erbij, maar meestal zijn de weekboodschappen bij Picnic voldoende. In de app kijk ik eerst wat in de aanbieding is of wat niet al te duur is. En dan heb ik het met name over groente, fruit en vlees. We eten elke dag 2 stuks fruit per persoon en we eten op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag groente+aardappelen+vlees. Op maandag eten we rijst of macaroni, met toegevoegde groente en iets vlees. Op donderdag eten we (meestal zelfgemaakte) soep met een broodje. Op zaterdag eten we eens in de maand pannenkoeken, eens in de maand patat en twee maal in de maand pizza, opgepimpt met heel veel groente. We hebben dus behoorlijk wat groente en fruit nodig. Kopen in de aanbieding scheelt je wat geld.
2.Maak een boodschappenlijstje. En houd je eraan.
In mijn agendaplanner, die in de keuken ligt, zit een week lang een memo, waarop ik de boodschappen die me te binnen schieten kan noteren. Daarbij komen de zaken die we altijd nodig hebben, zoals 4 liter melk, 1 liter yoghurt etc. Op maandagavond is het lijstje compleet, zijn de boodschappen van Picnic bezorgd en ga ik de bestelling plaatsen voor de volgende maandag. Hierbij kijk ik ook naar de voorraadkast, de vriezer, de koelkast en naar onze kalender of er bijzondere dagen aankomen (bijvoorbeeld dat we juist niet thuis eten of dat er visite komt, zodat er wat meer spulletjes nodig zijn). We hebben niet een vast bestelbudget, maar wel iets in gedachten omme en nabij.
3.Kook eerst met de verse, zachte groenten en later met de hardere of diepvriesgroenten. Maak een weekeetlijstje.
In onze keuken hangt een klein whiteboard. Hierop schrijf ik, nadat Picnic geweest is, de menuplanning voor de komende week op. We eten eerst de groenten die het eerst op moeten, zoals witlof, spinazie of andere zachte verse groente. Daarna de groente die wat harder is en langer bewaard kan worden, maar wel vers is, zoals wortelen. En tot slot plan ik groente uit de diepvries in. Het vers bestelde vlees eten we ook in de eerste dagen. In de loop van de week eten we vlees uit de vriezer. Fruit koelen we. Op onze fruitschaal ligt fruit wat als eerst genuttigd kan worden.
Zo zorg je dat je geen groente of fruit hoeft weg te doen, omdat het niet meer goed is.
4.Eet vaker uit de diepvries.
We hebben altijd vlees en groente (en soms ook fruit) en brood(jes) in de vriezer zitten. Ook gewoon gezond. Het is niet alleen makkelijk om het te hebben, maar zo grijp je ook niet mis wanneer je ziek bent, of wanneer er onverwacht eters komen. Dit scheelt een ritje naar de supermarkt.
5.Wen je een kleiner stukje vlees aan.
Sinds een paar jaar eten we wat minder vlees. We halveren bijvoorbeeld een worst of we nemen een klein stukje duurder vlees. Het hoeft niet veel te zijn om toch de lekkere vleessmaak te hebben. Door macaroni of rijst doen we niet veel vlees. Door de rijst doen we meestal ook een stukje tofu en soms een gebakken eitje. Door de soep snipper ik wel eens een plakje vleeswaren.
6.Kook genoeg. Niet te weinig. Niet te veel.
Ik kook zelden voor meerdere keren, omdat we maaltijden uit de vriezer (zeker soep) niet zo heel lekker vinden. We hebben een paar bakjes maaltijden in de vriezer, maar dat is voor nood. Ik weet wat mijn man aan hoeveelheid wenst en wat zoon nodig heeft en wat ik zelf aan hoeveelheid wens. Dit kook ik. De pannen komen dan ook altijd schoon op bij ons. Dit scheelt restjes, die je later misschien moet weggooien, omdat je ze vergeten bent in de koelkast, of omdat ze niet meer lekker zijn. Restjes bij een volgende lunch gebruiken, daar houden we niet echt van. Van restjes een pie maken, zou kunnen, maar doen we eigenlijk ook nooit.
7.Maak wekelijks een soepje, zonder vlees.
Op donderdag eten we standaard soep. Met een bapaobroodje en een ander bruin broodje. Meestal kook ik op woensdag de soep (vaak pompoenensoep of tomatensoep). De donderdag is voor mij een drukke werkdag en het is de dag dat koken het meest in gedrang zou komen bij ons allen. Even soep en broodjes opwarmen, is dan zeer handig en ook nog eens gezond. Door de soep snipper ik soms een plakje vleeswaren, zodat je toch een lekker vleessmaakje hebt.
8.Bak zelf je speciaalbroodjes.
Ik heb uit een boek van Teun v.d. Keuken een ideaalrecept gevonden om sodabrood te bakken. Dit brood is supersimpel om te maken en door de toegevoegde baking soda, rijst het al bakkend in de oven. Je hoeft het ook maar ruim een half uur te bakken. Ik ben er nog mee aan experimenten, qua speciaalmaken, maar we hebben al verschillende speciaalbroodjes kunnen genieten. De basis maak ik altijd van volkoren meel. Daaraan kan je allerlei zoete toevoegingen doen (honing, kaneel), maar ook hartige toevoegingen (ui, kaas, kerrie, kruiden), of noten (even fijn hakken). Kijk eens wat speciaal broodjes (ook nog eens volkoren) kosten in de winkel. Thuis bak je ze dus voor een prikkie en ook nog eens zonder rotzooi erin.
9.Gezonde koolhydraten en vetten.
We eten koolhydraten, want je lijf heeft het simpelweg nodig. We kiezen zoveel mogelijk voor de volkoren varianten. Volkoren macaroni, spaghetti, brood, broodjes, meel, zilvervliesrijst, wraps. Het vult en het is goed voor je darmen.
We eten vetten, want je lijf heeft het simpelweg nodig. We kiezen veelal voor gezonde vetten, zoals roomboter, volle zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, kaas). Eens in de maand frituren we patatjes en dat doen we in ossenwit, een gezondere vet. Ook gebruiken we veel kokosolie om in te bakken.
10.De eiwitrijke maaltijden.
Eiwitrijke maaltijden zorgen ervoor dat je minder eet en langer verzadigd bent en blijft. Dat je minder snaaitrek krijgt. Wij starten de dag sowieso met een eiwitrijk ontbijt en bij lunch en avondeten voegen we dat ook weer toe. Eiwitten zijn o.a. te vinden in zuivel, sommige spreads, vlees en eieren, noten. Voeg het bij elke maaltijd toe en eet het ook nog eens voordat je koolhydraten gaat eten en je zult merken dat je minder veel eet, minder moe bent na het eten en minder trek in allerlei ongezonds krijgt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten