In deze tweede financiële week wil ik het hebben over over onze maandoverzichten en het jaaroverzicht. Dit om zo zicht op onze inkomsten en uitgaven te houden. Beide zaken doen we al vele jaren en het werkt voor ons perfect. Op de foto is het nieuwe maandoverzicht voor 2025 te zien. Zoals te zien met de hand gemaakt. Niet perse heel mooi, maar het werkt prima voor ons. Trouwens, onze printer doet het niet meer, dus ik ben een beetje aangewezen op met de hand werken.
Maandoverzichten:
Voor elke maand hebben we een kolom, waarin ik aan het eind van de maand, met de Rabobankapp erbij, alle inkomsten en uitgaven noteer. Bij inkomsten kan je denken aan salaris, kinderbijslag, hypotheekrente-aftrek en bij uitgaven zijn er de vaste uitgaven, zoals zorgverzekering of autobelastingen, maar ook de variabele uitgaven, zoals Voedsel en wat ik noem Non-food (cadeautjes, kleding, benzine, kleine autoreparties, kerkgeld, warenhuisuitgaven etc.)
In het jaar 2025 wil ik de Benzine weer apart gaan vermelden. Ook heb ik ruimte voor eenmalige grote uitgaven, die je weleens aan je auto hebt, of wanneer bijvoorbeeld je koelkast vervangen moet worden.
Aan het eind van de kolom worden de uitgaven van de inkomsten afgetrokken en kan worden gezien hoe de maand financieel is geëindigd. Verder kan je op basis van de variabele uitgaven ook kijken of je de volgende maand iets wil veranderen, zoals bijvoorbeeld minder aan boodschappen uitgeven, of de hand wat meer op de knip wil houden bij de non-food uitgaven.
Mijn man weet dat ik maandoverzichten maak, maar deze bespreek ik nooit met hem. Dat komt met het jaaroverzicht allemaal aan de orde in de bespreking.
Jaaroverzicht:
Op de laatste dagen van het jaar maak ik het jaaroverzicht. Hiervoor gebruik ik de maandoverzichten.
Op een blad schrijf ik de totale inkomsten (per kopje weer) en de totale uitgaven (per kopje ook weer, zoals ik ze op de maandoverzichten gebruik). Aan het eind trek ik de totale jaaruitgaven van de totale jaarinkomsten af. Dit is het kale spaarbedrag van dit jaar. Daarna trek ik hiervan nog de eenmalige grote uitgaven af. In het jaar 2024 hebben we bijvoorbeeld voor meer dan 1000 euro een trekhaak moeten plaatsen onder de auto en voor bijna 500 moest een door mij gereden schade worden gerepareerd. Dit soort bedragen, die hopelijk niet nog eens voorkomen. Hierna houd je dus het spaarbedrag over.
Daarna noteer ik de saldo's van Rabobank betaalrekening, Rabobank spaarrekening en Argenta spaarrekening (hierop sparen we voor ons huis) inclusief de ontvangen rentes van het jaar.
Het eindsaldobedrag wordt ook nog vergeleken met het eindsaldobedrag van vorig jaar, zodat je een perfect zicht hebt op hoe het financiële jaar geweest is.
Bespreking:
Rondom de jaarwisseling gaan mijn man en ik dit jaaroverzicht samen doorspreken. Ook vergelijken we het met het jaaroverzicht van het vorige jaar, zodat we bijvoorbeeld kunnen kijken wat meer of minder geworden is. Ook bespreken we of we nog een en ander kunnen veranderen (bijvoorbeeld een abonnement opzeggen). Deze bespreking geeft ons beide veel inzicht en we gaan zo met een frisse financiële lei op naar het volgende jaar. Ook spreken we onze dankbaarheid uit over zoveel goede gaven.
Doen jullie ook aan zoiets als maandoverzichten of jaaroverzichten of houden jullie op een heel andere manier de financiën bij, of houden jullie het helemaal niet bij?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten