vrijdag 24 januari 2025

Januari: Financiële maand #4: Budgetteren voor een relatief duur jaar.

Een duur jaar. 
Het jaar 2025 wordt een relatief duurder jaar voor ons. Ons zoontje is net gestart met zwemlessen, die het nodige gaan kosten (ca.1000 euro). Ook heb ik vanwege aan te schaffen gehoorapparaten mijn eigen risico van het hoogste naar het laagste bedrag moeten veranderen, met als gevolg dat het zorgverzekeringsbedrag fors omhoog ging en daarbij de kosten van de gehoortoestellen nog deels komen. 
De kans dat ik van 1,5 dag naar 1 dag werken ga, met ingang van het nieuwe schooljaar, is groot, dus dit zal minder inkomsten betekenen. Verder weten we dat bijna alles duurder wordt: belastingen, brandstof voor auto, voedsel, spullen, abonnementen en ga zo maar door. 
Het is belangrijk dus om dit komende jaar extra goed op onze inkomsten en uitgaven te letten. Dat doen we altijd al wel, maar onnodige dingetjes kopen (zoals weer kleding erbij of Actionprulletjes) bijvoorbeeld zal dit jaar wel minder aan de orde moeten zijn. 

Welke budgetplannen heb ik gemaakt voor dit jaar?
1.Mijn Cash-binder (zie een blog van januari) blijven vullen met 'gratis' geld vanuit Marktplaatsverkopen en enquêtes invullen (waarmee ik hopelijk net als in 2024 zo'n 300 euro kan sparen voor bijvoorbeeld uitjes en cadeautjes).
2.Meer letten op de uitgaven voor boodschappen. We zijn een nog gezondere leefstijl begonnen sinds een paar maanden en dit betekent o.a. dat we bij zuivel de volle producten kopen en bij koolhydraten zoveel mogelijk de volkoren varianten kopen, die simpelweg duurder zijn. Dit betekent dat je meer voor je boodschappen kwijt bent. Dit jaar bestel ik weer bij Picnic (die wel duurder is dan bijvoorbeeld een Lidl, maar die ook zorgt dat je minder tijd met boodschappen doen kwijt bent). Anders dan in 2024 wil ik minder nog even erbij-boodschappen halen bij andere supermarkten, want dan koop je toch altijd weer meer dan je bedoeling was. Soms heb ik wel wat dingen nodig bij de Lidl. In 2024 ging ik bijna elke twee weken dan nog even naar de Lidl, met als gevolg dat je dan toch weer meer koopt dan nodig. In 2025 wil ik proberen dit een keer per maand te doen en dan goed plannen dat je voor 4 weken koopt bij de Lidl. Daar haal ik bijvoorbeeld altijd mijn haarlak (goedkoop en fijn), de filterkoffie en de bapaobroodjes. Op een memobordje noteer ik nu de te kopen dingen bij de Lidl en verzamel ze zo tot de 4 weken weer om zijn.
3.Kleding: voor mezelf heb ik in 2025 alleen maar basisstukken nodig, denk ik, zoals ondergoed en panty's. Ook wil ik graag een zwart blazertje kopen, maar die hoeft niet perse duur te zijn. Voor zoon is er wel meer kleding nodig, omdat hij volop in de groei zit met zijn 5 jaar. Veel kleding wil ik bij de Kringloop kopen of zelf vermaken (bijvoorbeeld van een lange mouwenshirt korte mouwen maken, of van een lange broek die wat te kort is geworden een korte broek maken, zoals ik ook in 2024 deed), maar schoenen bijvoorbeeld (die bij de neus altijd erg slijten door het spelen op het plein), koop ik altijd wel nieuw en zijn best een kostenpostje, want hij heeft een net paar voor de kerk en feestjes en een paar paar voor school. Ik kocht in het verleden veel kleding voor hem via de website Kiabi. Nu heb ik ook de Takko ontdekt, die leuke kleding verkoopt, van goede kwaliteit, voor niet veel. Ook koop ik weleens bij Zeeman, Scapino en Wibra kleding voor hem. Op zich prima, maar de kwaliteit is meestal wat minder. 
4.Cadeautjes: zoals gezegd hoop ik via 'gratis' geld uit enquêtes en marktplaatsverkopen weer veel te verdienen in mijn Cash-Binder. Hiervan kan ik leuke cadeautjes kopen voor familielidverjaardagen en bezoekjes. Verder gebruik ik voor cadeautjes ook dingen die met spaarpunten bijeen zijn gespaard (zoals de Pyrexschalen bij Picnic, die je na een volle spaarkaart voor 1 euro kon kopen) en de leuke acties bij Picnic van verzorgingsproducten waarbij je 2 haalt voor de prijs van 1 (bijvoorbeeld Nivea badschuimen). 
5.Verder wil ik blijven handhaven om de helft van verschillende spullen te gebruiken. Zo gebruiken we een half afwasblokje (de vaat wordt net zo schoon als bij een hele), een half bakje waspoeder (de was wordt net zo schoon als bij een hele) en een klein scheutje wasverzachter in plaats van de geadviseerde hoeveelheid. Een klein druppeltje tandpasta is al voldoende. Een klein scheutje schoonmaakmiddel ook. Ook gaan hier de schuursponsjes door de helft. Zo bespaar je iets op jaarbasis.
6.Zelf koken. Dit doen we eigenlijk meestal wel. Het bespaart je een hoop geld. We gebruiken eigenlijk nooit pakjes en zakjes. We hebben een volle kruidenkast, dus we kunnen bijna elk gewenste kruidensamenstelling maken om je gerechten nog lekkerder te maken. Voorgesneden spullen kopen we ook praktisch niet, met uitzondering van de soepgroenten. 
7.Het gebruik van de auto. Hier valt nog veel te winnen voor mij. Brandstof is duur. Ik pak de auto eigenlijk voor elk wissewasje, terwijl ik een fijne fiets in de schuur heb staan. Ik ga proberen in 2025 meer te fietsen naar winkels en minder de auto te gebruiken. 
8.Uitgaven bij de Action, Wibra en Zeeman etc. We weten dat we bij deze winkels in de verleiding komen om van alles te kopen, want het is zo goedkoop en misschien hebben we het nodig. In 2024 ben ik al niet veel in deze winkels geweest. Door niet vaak te gaan, houd je geld in je zak. Ook dit jaar wil ik deze winkels niet vaak gaan bezoeken, dan wanneer ik er echt iets nodig heb. Maak een lijstje voor dit soort winkels en ga eens in de zoveel tijd ernaar toe, bijvoorbeeld eens per maand. 

Geen opmerkingen: