dinsdag 14 januari 2025

SPAAR-je geldrubriek: SPAAR je kleding; 6 tips

 Zoals in een vorige blog verteld, wil ik dit jaar wat blogs maken over SPAAR-je-geld op verschillende terreinen van ons leven. Ik ga vertellen hoe wij dat in ons huishouden doen of willen gaan doen het komende jaar. Hopelijk zit er een tip tussen die ook voor de lezer werkt. 
De titel is eigenlijk 2-ledig: sparen in de zin van behouden of mooi houden, maar ook in de zin van je geldvermogen laten aanwassen, laten groeien, door niets te kopen of door te verkopen of door het te laten renderen. Deze 2-ledigheid zal in de tips telkens naar voren komen.
In deze blog 5 tips om je kleding te sparen.

1.Mest je kledingkast uit en hang/leg alleen terug wat je echt draagt en past. Verkoop de rest van de kleding of doe het naar de kledingcontainer bijvoorbeeld. 
Hiermee voorkom je keuzestress. Hiermee voorkom je overvolle kasten. Hiermee voorkom je dat kleding te dicht en te strak op elkaar hangt of ligt. Hiermee voorkom je onnodige aankopen, want door keuzestress ga je vaak andere kleding erbij kopen, je weet door de volle kasten niet meer echt wat je nog hebt, dus denkt dingen nodig te hebben. 
Mooie goede kleding, die je niet meer draagt of past, kan je wellicht voor een leuk bedragje verkopen en zo spaar je wat geld. 

2.Wil je graag een kledingitem kopen, zet het dan eerst op een wil-ik-het-echt-lijst en bepaal na een week bijvoorbeeld of je het nog steeds wil. Zo ja, koop/bestel het. Zo nee, schrap het van je lijst.
Je kan zo'n lijstje bij je kledingkast hangen. Elke wens die bij je boven komt, schrijf je op dit lijstje. Je kan dan voor jezelf een tijdslimiet stellen waarbij je nagaat of de wens nog steeds er is of dat het toch niet zo nodig was. We zullen erachter komen dat in veel gevallen de wens toch niet zo nodig was en zo het kledingstuk niet kopen. Zo spaar je geld. 
Stel dat je de wens nog wel hebt, maar het is niet urgent, dan zou je in je portemonnee een lijstje met deze wensen kunnen bewaren. Het kan zijn dat je zomaar een keer je wens tegen het lijf loopt in de Kringloop of tegen een leuke aanbieding. Op deze manier behandel ik mijn niet-urgente wensen.

3.Moet je kleding bestellen, informeer je goed over de maten, pasvormen. Bestel niet meer dan je nodig hebt, zodat  je geen kleding hoeft terug te sturen.
Het is bekend dat de meeste kleding die we weer terugsturen, niet in de winkels terugkomen om weer verkocht te worden, maar worden vernietigd, worden verbrand! Ik schrok hier echt wel van. In het verleden kwam het geregeld voor dat ik van een kledingstuk een aantal maten bestelde om zo thuis de goede maat te passen en de rest weer terug te sturen. Nu ik dit weet, bestel ik sowieso weinig kleding meer en wanneer wel, dan moet ik er zeker van zijn dat alles aan de bestelling goed is, zodat ik het niet terug hoef te sturen. Dit spaart je aankopen (want soms houden we uit gemak de rest ook maar). Dit bespaart je retourverzendkosten. En dit bespaart het milieu!

4.Vermaak, maak of herstel kleding voor een volgende ronde.
Dit is iets wat ik elk half jaar met kleding van mijzelf en van zoontje doe. Op deze manier heb ik heel wat aankopen kunnen cancelen of uitstellen. 
Voor mezelf heb ik in het verleden van een aantal jurken, die niet zo lekker zaten aan de bovenkant, rokken gemaakt, die ik nu veelvuldig draag. Ook heb ik van bloesjes, waarbij de mouwen net niet lang genoeg waren, korte mouwen gemaakt, zodat ik ze in zomer zo en in de winter met een trui kan dragen.
Ook voor zoon kijk ik elk seizoen, zeker in de lente/zomer wat ik kan vermaken. Verschillende lange broeken die te kort zijn geworden, maar bij de middel nog goed zitten en er nog goed uitzien, vermaak ik dan tot korte broeken. Ook bij bloesjes of shirts met lange mouwen, die wat te kort zijn geworden, vermaak ik het tot korte mouw. Momenteel heeft zoontje wat broeken waarbij de knieën, door op de grond spelen, kaal zijn geworden. Voor het komende lente/zomer seizoen ga ik deze broeken vermaken tot korte broeken. Dan kunnen ze nog een volgende ronde weer mee. Het bespaart je nieuwe aankopen.
Voor de komende lente/zomer wil ik van een dekbedovertrek 1 of 2 lange wijde rokken voor mezelf naaien en sowieso van een jurk het bovengedeelte afhalen, zodat ik een leuke rok overhoud. Hierover zal ik in april blogs maken, want in deze maand ga ik de kleding voor de lente/zomer weer organiseren.

5.Wees zorgzaam over en met de kleding die je hebt.
Ga zuinig om met de kleding die je hebt. Zeker bij het wassen kan je je kleding sparen, door niet te veel en te vaak het in de droger te doen, maar door je kleding op te hangen en zelfs op kleerhangers te laten drogen. Ik heb ergens gelezen om de wasmachine in plaats van één keer, twee keer te laten centrifugeren, zodat je was aan de lijn sneller droog is en ook zodat kleding in de droger minder lang hoeft te drogen. Dit ga ik dit jaar uitproberen. Spaart je kleding en je stroom-geld. Sommige kleding moet je juist liggend laten drogen, zoals wollen kleding. Heb je pluisjes op je kleding (dit heeft vaak ook te maken met een materiaalmix van je kleding), gebruik dan een pluizen-ontpiller en je kleding lijkt weer nieuw. Ook kan je met een kledingborstel je kleding mooi en netjes houden. De kleding die we niet in het seizoen dragen, ligt op zolder in afsluitbare zakken of hangt in afsluitbare hoezen.  

6.Koop bij de Kringloop.
Sinds een aantal jaren kijk ik eerst bij de Kringloop, wanneer er kleding gekocht moet worden voor mij of voor zoon. Man koopt altijd zelf zijn kleding. Ik moet eerlijk zijn dat ik er eerst wel even overheen moest om kleding bij een kringloop te kopen, want: vies? Dit is natuurlijk onzin, want kleding is dan vaak al gewassen en thuis kan je het met je eigen wasmiddeltjes wassen, zodat het van jezelf wordt. Ook is nieuwe kleding vaak al door heel wat handen en situaties gegaan en als we zouden weten welke, zouden we ook niet zo vrolijk worden.
Zoals bij punt 2 genoemd heb ik een niet-urgent wensenlijstje en daarmee loop ik geregeld een Kringloop binnen. Zo wil ik voor mezelf een zwart blazertje nog hebben en voor zoon straks weer wat lente/zomerkleding. In het verleden heb ik al mooie kledingstukken kunnen kopen, voor een prikkie! Het is dus echt de moeite waard om eerst Kringlopen aan te doen en dan pas andere winkels.

Geen opmerkingen: