vrijdag 31 januari 2025

Terugblikje op januari

 👀Vandaag is het de laatste dag van januari. De eerste maand van het jaar is na vandaag voorbij. Wederom voorbij gevlogen.
Ik weet niet of ik het volhoud, maar het lijkt me leuk om aan het eind van elke maand even een kleine terugblik te werpen en dan vooral op de uitdagingen, nieuwe dingen of andere introducties die in die maand aan de orde zijn geweest.

Financiële maand.
De maand januari had ik in het teken staan van allerlei zaken rondom financiën. Zie hiervoor de wekelijkse blogjes. Veel is weer fijn op de rit, zoals de administratiemappen, het nieuw maandoverzichtje, de deposito's die in werking zijn gezet en het houden van de hand op de knip vanwege een duurder jaar.
De budgetbinder doet het ook weer dit jaar, ook al heb ik in januari maar een paar euro 'verdiend'. Ik verkocht weinig, maar heb nu weer nieuwe spulletjes op Marktplaats te koop staan. Ook had ik weinig zin in het maken van enquêtes. Dus het werken met de budgetbinder kan nog wel wat intensiever.

Brood bakken.
Vanuit een boek, dat onder andere door Teun vd Keuken is geschreven, heb ik een supermakkelijk broodbakrecept overgenomen. Met dit recept heb ik in januari meermaals een brood of broodjes gebakken, al dan niet met zoete of hartige smaken. Superleuk!

Een werkplek.
Sinds deze maand probeer ik werk en privé meer gescheiden te houden. Normaal gesproken bereidde ik het schoolwerk (ik ben juf) beneden achter de eettafel of zittend in de bank achter mijn laptop en notitieboek, voor. Ging op zich prima. Echter, nu ik een schoollaptop heb gekregen, werk ik praktisch alleen nog maar boven, op onze logeerkamer, waar ons bureau staat. Hier bereid ik lessen voor, doe de leerling administratie, het leerling volgsysteem, het nakijkwerk, de planningen etc. Het werkt fijn, gefocust en het voelt echt als scheiding tussen werk en privé.

Een wasvouwplek.
Sinds deze maand heb ik met mezelf afgesproken om de was boven bij de wasmachine, droger en droogrekken ook op te vouwen. Tot deze maand vouwde ik de was in de logeerkamer, zittend op het logeerbed. Ging prima, maar gaf daar ook veel stof. Nu haal ik was uit de droger of van het droogrek, vouw het op de wasmachine en doe het gevouwen in de wasmand. Zo kan ik het in de kasten leggen. Strijken doe ik nog wel op de logeerkamer, omdat ik anders pakken, overhemden en kleding steeds naar zolder moet sjouwen.

Knipcursus.
Sinds deze maand volg ik een haarknipcursus. Al 3 lessen heb ik gehad. Het is spannend (want we worden qua modellen knippen eigenlijk gelijk in het diepe gegooid, meteen beginnen, natuurlijk wel onder supervisie van de cursusleidster), maar ook ontzettend leuk en leerzaam. Hopelijk kan ik na deze cursus van 10 lessen, zoontje en man knippen. Mezelf knip ik al 30 jaar, maar dat kan geregeld ook wel wat netter. En wie weet, krijg ik de knipsmaak zó te pakken, dat ik me inschrijf bij de KvK en mensen aan huis ga knippen ;)

Gezonde eetstijl en leefstijl.
Tot de Kerst hield ik een prachtig gezonde eetstijl aan. Met Kerst en Oud- en Nieuw is dat verwaterd en ook daarna hield ik de zoete lusten wat over. Nu ben ik weer helemaal terug in de gezonde eetstijl, sinds een week of 3. En dat voel ik ook meteen aan mijn stemming en mijn energieniveau, die allebei verbeterd zijn. 
Ik probeer bij elke maaltijd een combinatie van vezels (fruit/groente), koolhydraten (uit volkoren producten, aardappelen, zilvervliesrijst) en eiwitten/vetten (volle zuivel en vlees(waren)) te nuttigen en dan ook nog in de volgorde: vezels-eiwitten/vetten-koolhydraten. Ik heb deze kennis opgedaan uit allerlei boeken over een gezonde eetstijl. Mijn gewicht daalt langzaam, maar zeker (ook heerlijk te merken aan mijn kleding) en ik voel me de laatste weken echt energieker.
Verder probeer ik genoeg te slapen (na wat testen ben ik erachter gekomen dat ik 7,5 uur slaap nodig heb, dat zijn 5 slaapcycli van anderhalf uur), een uur voor het slapen geen schermpjes meer te gebruiken en ook overdag het schermpje vaker weg te leggen en dan een fijn boek te lezen (in januari heb ik 12 boeken gelezen).

Oriëntatie blikveldverruiming.
Ik ben in januari ook bezig geweest om me wat te oriënteren op werk buiten of zijdelings gelinkt aan het basisonderwijs, omdat ik graag wat kortere dagen en/of flexibelere werktijden wil maken. Hiervoor heb ik inmiddels 2 oriëntatiegesprekken gehad (1 bij een instelling en 1 bij het voortgezet onderwijs), die allebei positief gestemd maken. Op mijn gemakje wil ik verder oriënteren.

Conclusie.
Naar bovenstaande kijkend, moet ik toch zeggen dat januari in allerlei opzichten een goede maand geweest is. Dingen ontwikkeld, dingen goed neergezet, dingen gedurfd. Toch is dit niet het belangrijkste. We waren in ons gezinnetje, op wat griep na, gezond en we hebben in deze maand geen dierbaren hoeven te verliezen.
Bovenal hebben we in deze maand veel mogen hebben aan kerkdiensten en het studeren in de Bijbel. We hopen dat dit alles gezegend mag worden.

vrijdag 24 januari 2025

Januari: Financiële maand #4: Budgetteren voor een relatief duur jaar.

Een duur jaar. 
Het jaar 2025 wordt een relatief duurder jaar voor ons. Ons zoontje is net gestart met zwemlessen, die het nodige gaan kosten (ca.1000 euro). Ook heb ik vanwege aan te schaffen gehoorapparaten mijn eigen risico van het hoogste naar het laagste bedrag moeten veranderen, met als gevolg dat het zorgverzekeringsbedrag fors omhoog ging en daarbij de kosten van de gehoortoestellen nog deels komen. 
De kans dat ik van 1,5 dag naar 1 dag werken ga, met ingang van het nieuwe schooljaar, is groot, dus dit zal minder inkomsten betekenen. Verder weten we dat bijna alles duurder wordt: belastingen, brandstof voor auto, voedsel, spullen, abonnementen en ga zo maar door. 
Het is belangrijk dus om dit komende jaar extra goed op onze inkomsten en uitgaven te letten. Dat doen we altijd al wel, maar onnodige dingetjes kopen (zoals weer kleding erbij of Actionprulletjes) bijvoorbeeld zal dit jaar wel minder aan de orde moeten zijn. 

Welke budgetplannen heb ik gemaakt voor dit jaar?
1.Mijn Cash-binder (zie een blog van januari) blijven vullen met 'gratis' geld vanuit Marktplaatsverkopen en enquêtes invullen (waarmee ik hopelijk net als in 2024 zo'n 300 euro kan sparen voor bijvoorbeeld uitjes en cadeautjes).
2.Meer letten op de uitgaven voor boodschappen. We zijn een nog gezondere leefstijl begonnen sinds een paar maanden en dit betekent o.a. dat we bij zuivel de volle producten kopen en bij koolhydraten zoveel mogelijk de volkoren varianten kopen, die simpelweg duurder zijn. Dit betekent dat je meer voor je boodschappen kwijt bent. Dit jaar bestel ik weer bij Picnic (die wel duurder is dan bijvoorbeeld een Lidl, maar die ook zorgt dat je minder tijd met boodschappen doen kwijt bent). Anders dan in 2024 wil ik minder nog even erbij-boodschappen halen bij andere supermarkten, want dan koop je toch altijd weer meer dan je bedoeling was. Soms heb ik wel wat dingen nodig bij de Lidl. In 2024 ging ik bijna elke twee weken dan nog even naar de Lidl, met als gevolg dat je dan toch weer meer koopt dan nodig. In 2025 wil ik proberen dit een keer per maand te doen en dan goed plannen dat je voor 4 weken koopt bij de Lidl. Daar haal ik bijvoorbeeld altijd mijn haarlak (goedkoop en fijn), de filterkoffie en de bapaobroodjes. Op een memobordje noteer ik nu de te kopen dingen bij de Lidl en verzamel ze zo tot de 4 weken weer om zijn.
3.Kleding: voor mezelf heb ik in 2025 alleen maar basisstukken nodig, denk ik, zoals ondergoed en panty's. Ook wil ik graag een zwart blazertje kopen, maar die hoeft niet perse duur te zijn. Voor zoon is er wel meer kleding nodig, omdat hij volop in de groei zit met zijn 5 jaar. Veel kleding wil ik bij de Kringloop kopen of zelf vermaken (bijvoorbeeld van een lange mouwenshirt korte mouwen maken, of van een lange broek die wat te kort is geworden een korte broek maken, zoals ik ook in 2024 deed), maar schoenen bijvoorbeeld (die bij de neus altijd erg slijten door het spelen op het plein), koop ik altijd wel nieuw en zijn best een kostenpostje, want hij heeft een net paar voor de kerk en feestjes en een paar paar voor school. Ik kocht in het verleden veel kleding voor hem via de website Kiabi. Nu heb ik ook de Takko ontdekt, die leuke kleding verkoopt, van goede kwaliteit, voor niet veel. Ook koop ik weleens bij Zeeman, Scapino en Wibra kleding voor hem. Op zich prima, maar de kwaliteit is meestal wat minder. 
4.Cadeautjes: zoals gezegd hoop ik via 'gratis' geld uit enquêtes en marktplaatsverkopen weer veel te verdienen in mijn Cash-Binder. Hiervan kan ik leuke cadeautjes kopen voor familielidverjaardagen en bezoekjes. Verder gebruik ik voor cadeautjes ook dingen die met spaarpunten bijeen zijn gespaard (zoals de Pyrexschalen bij Picnic, die je na een volle spaarkaart voor 1 euro kon kopen) en de leuke acties bij Picnic van verzorgingsproducten waarbij je 2 haalt voor de prijs van 1 (bijvoorbeeld Nivea badschuimen). 
5.Verder wil ik blijven handhaven om de helft van verschillende spullen te gebruiken. Zo gebruiken we een half afwasblokje (de vaat wordt net zo schoon als bij een hele), een half bakje waspoeder (de was wordt net zo schoon als bij een hele) en een klein scheutje wasverzachter in plaats van de geadviseerde hoeveelheid. Een klein druppeltje tandpasta is al voldoende. Een klein scheutje schoonmaakmiddel ook. Ook gaan hier de schuursponsjes door de helft. Zo bespaar je iets op jaarbasis.
6.Zelf koken. Dit doen we eigenlijk meestal wel. Het bespaart je een hoop geld. We gebruiken eigenlijk nooit pakjes en zakjes. We hebben een volle kruidenkast, dus we kunnen bijna elk gewenste kruidensamenstelling maken om je gerechten nog lekkerder te maken. Voorgesneden spullen kopen we ook praktisch niet, met uitzondering van de soepgroenten. 
7.Het gebruik van de auto. Hier valt nog veel te winnen voor mij. Brandstof is duur. Ik pak de auto eigenlijk voor elk wissewasje, terwijl ik een fijne fiets in de schuur heb staan. Ik ga proberen in 2025 meer te fietsen naar winkels en minder de auto te gebruiken. 
8.Uitgaven bij de Action, Wibra en Zeeman etc. We weten dat we bij deze winkels in de verleiding komen om van alles te kopen, want het is zo goedkoop en misschien hebben we het nodig. In 2024 ben ik al niet veel in deze winkels geweest. Door niet vaak te gaan, houd je geld in je zak. Ook dit jaar wil ik deze winkels niet vaak gaan bezoeken, dan wanneer ik er echt iets nodig heb. Maak een lijstje voor dit soort winkels en ga eens in de zoveel tijd ernaar toe, bijvoorbeeld eens per maand. 

dinsdag 21 januari 2025

SPAAR-je-geldrubriek; SPAAR je voedsel; 10 tips

 In deze blog van SPAAR-je-geld wil ik het over voedsel hebben. Over het kopen van voedsel, het (niet) verspillen van voedsel en het gezond klaarmaken van voedsel. Ik geef 10 tips. Dit zijn tips die wij zelf toepassen in ons huishoudentje.

1.Plan je maaltijden rond aanbiedingen.
Ik bestel eens per week bij Picnic de boodschappen. Heel soms koop ik nog wat bij de Lidl of Boni of AH erbij, maar meestal zijn de weekboodschappen bij Picnic voldoende. In de app kijk ik eerst wat in de aanbieding is of wat niet al te duur is. En dan heb ik het met name over groente, fruit en vlees. We eten elke dag 2 stuks fruit per persoon en we eten op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag groente+aardappelen+vlees. Op maandag eten we rijst of macaroni, met toegevoegde groente en iets vlees. Op donderdag eten we (meestal zelfgemaakte) soep met een broodje. Op zaterdag eten we eens in de maand pannenkoeken, eens in de maand patat en twee maal in de maand pizza, opgepimpt met heel veel groente. We hebben dus behoorlijk wat groente en fruit nodig. Kopen in de aanbieding scheelt je wat geld.

2.Maak een boodschappenlijstje. En houd je eraan.
In mijn agendaplanner, die in de keuken ligt, zit een week lang een memo, waarop ik de boodschappen die me te binnen schieten kan noteren. Daarbij komen de zaken die we altijd nodig hebben, zoals 4 liter melk, 1 liter yoghurt etc. Op maandagavond is het lijstje compleet, zijn de boodschappen van Picnic bezorgd en ga ik de bestelling plaatsen voor de volgende maandag. Hierbij kijk ik ook naar de voorraadkast, de vriezer, de koelkast en naar onze kalender of er bijzondere dagen aankomen (bijvoorbeeld dat we juist niet thuis eten of dat er visite komt, zodat er wat meer spulletjes nodig zijn). We hebben niet een vast bestelbudget, maar wel iets in gedachten omme en nabij.

3.Kook eerst met de verse, zachte groenten en later met de hardere of diepvriesgroenten. Maak een weekeetlijstje.
In onze keuken hangt een klein whiteboard. Hierop schrijf ik, nadat Picnic geweest is, de menuplanning voor de komende week op. We eten eerst de groenten die het eerst op moeten, zoals witlof, spinazie of andere zachte verse groente. Daarna de groente die wat harder is en langer bewaard kan worden, maar wel vers is, zoals wortelen. En tot slot plan ik groente uit de diepvries in. Het vers bestelde vlees eten we ook in de eerste dagen. In de loop van de week eten we vlees uit de vriezer. Fruit koelen we. Op onze fruitschaal ligt fruit wat als eerst genuttigd kan worden.
Zo zorg je dat je geen groente of fruit hoeft weg te doen, omdat het niet meer goed is.

4.Eet vaker uit de diepvries.
We hebben altijd vlees en groente (en soms ook fruit) en brood(jes) in de vriezer zitten. Ook gewoon gezond. Het is niet alleen makkelijk om het te hebben, maar zo grijp je ook niet mis wanneer je ziek bent, of wanneer er onverwacht eters komen. Dit scheelt een ritje naar de supermarkt.

5.Wen je een kleiner stukje vlees aan.
Sinds een paar jaar eten we wat minder vlees. We halveren bijvoorbeeld een worst of we nemen een klein stukje duurder vlees. Het hoeft niet veel te zijn om toch de lekkere vleessmaak te hebben. Door macaroni of rijst doen we niet veel vlees. Door de rijst doen we meestal ook een stukje tofu en soms een gebakken eitje. Door de soep snipper ik wel eens een plakje vleeswaren. 

6.Kook genoeg. Niet te weinig. Niet te veel.
Ik kook zelden voor meerdere keren, omdat we maaltijden uit de vriezer (zeker soep) niet zo heel lekker vinden. We hebben een paar bakjes maaltijden in de vriezer, maar dat is voor nood. Ik weet wat mijn man aan hoeveelheid wenst en wat zoon nodig heeft en wat ik zelf aan hoeveelheid wens. Dit kook ik. De pannen komen dan ook altijd schoon op bij ons. Dit scheelt restjes, die je later misschien moet weggooien, omdat je ze vergeten bent in de koelkast, of omdat ze niet meer lekker zijn. Restjes bij een volgende lunch gebruiken, daar houden we niet echt van. Van restjes een pie maken, zou kunnen, maar doen we eigenlijk ook nooit.

7.Maak wekelijks een soepje, zonder vlees.
Op donderdag eten we standaard soep. Met een bapaobroodje en een ander bruin broodje. Meestal kook ik op woensdag de soep (vaak pompoenensoep of tomatensoep). De donderdag is voor mij een drukke werkdag en het is de dag dat koken het meest in gedrang zou komen bij ons allen. Even soep en broodjes opwarmen, is dan zeer handig en ook nog eens gezond. Door de soep snipper ik soms een plakje vleeswaren, zodat je toch een lekker vleessmaakje hebt.

8.Bak zelf je speciaalbroodjes.
Ik heb uit een boek van Teun v.d. Keuken een ideaalrecept gevonden om sodabrood te bakken. Dit brood is supersimpel om te maken en door de toegevoegde baking soda, rijst het al bakkend in de oven. Je hoeft het ook maar ruim een half uur te bakken. Ik ben er nog mee aan experimenten, qua speciaalmaken, maar we hebben al verschillende speciaalbroodjes kunnen genieten. De basis maak ik altijd van volkoren meel. Daaraan kan je allerlei zoete toevoegingen doen (honing, kaneel), maar ook hartige toevoegingen (ui, kaas, kerrie, kruiden), of noten (even fijn hakken). Kijk eens wat speciaal broodjes (ook nog eens volkoren) kosten in de winkel. Thuis bak je ze dus voor een prikkie en ook nog eens zonder rotzooi erin.

9.Gezonde koolhydraten en vetten.
We eten koolhydraten, want je lijf heeft het simpelweg nodig. We kiezen zoveel mogelijk voor de volkoren varianten. Volkoren macaroni, spaghetti, brood, broodjes, meel, zilvervliesrijst, wraps. Het vult en het is goed voor je darmen.
We eten vetten, want je lijf heeft het simpelweg nodig. We kiezen veelal voor gezonde vetten, zoals roomboter, volle zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, kaas). Eens in de maand frituren we patatjes en dat doen we in ossenwit, een gezondere vet. Ook gebruiken we veel kokosolie om in te bakken. 
 
10.De eiwitrijke maaltijden.
Eiwitrijke maaltijden zorgen ervoor dat je minder eet en langer verzadigd bent en blijft. Dat je minder snaaitrek krijgt. Wij starten de dag sowieso met een eiwitrijk ontbijt en bij lunch en avondeten voegen we dat ook weer toe. Eiwitten zijn o.a. te vinden in zuivel, sommige spreads, vlees en eieren, noten. Voeg het bij elke maaltijd toe en eet het ook nog eens voordat je koolhydraten gaat eten en je zult merken dat je minder veel eet, minder moe bent na het eten en minder trek in allerlei ongezonds krijgt. 

zaterdag 18 januari 2025

Januari: Financiële maand #3: Administratiemappen

Gereduceerd.
Een paar jaar geleden bewaarden we onze belangrijke papieren nog in tig mappen (2 boodschappentassen vol met mappen). Na ze grondig te hebben opgeschoond en veel papieren te hebben vernietigd (belangrijke papieren moet je een jaar of 8 bewaren) hebben we nog maar 1 boodschappentas met mappen.

Papier of digitaal.
Een jaar lang spaar ik in een speciaal bakje de belangrijke papieren op, die nog via de post komen. Veel gaat tegenwoordig digitaal, maar bijvoorbeeld van de WOZ, zorgverzeking, jaaroverzicht Bank, autoreparatiekosten etc. krijgen we nog papieren versies. 

Ordenen.
Aan het eind van het jaar doe ik deze papieren in de betreffende mappen (die met tabbladen zijn ingedeeld). Ook wordt in de bankenmap onze maandoverzichten en het jaaroverzicht (zie vorig blogpost) bewaard. 
De mappen worden bewaard op een afsluitbare plek, in 1 boodschappentas.
Twee keer in het jaar komen de mappen tevoorschijn: als de belastingaangifte gedaan moet worden en aan het eind van het jaar wanneer de papieren versies van belangrijke documenten ingevoegd moeten worden. 

Vernietigen.
Eens in de 2 of 3 jaar vernietig ik die documenten die niet meer bewaard hoeven te worden, omdat ze ouder zijn dan 8 jaar.

Mocht er iets voorvallen, waarbij we belangrijke documenten nodig hebben, dan pakken we in een handomdraai de tas met mappen erbij. De papieren zijn allemaal op datum geordend. Zo hoef je nooit te zoeken naar het nodige.

dinsdag 14 januari 2025

SPAAR-je geldrubriek: SPAAR je kleding; 6 tips

 Zoals in een vorige blog verteld, wil ik dit jaar wat blogs maken over SPAAR-je-geld op verschillende terreinen van ons leven. Ik ga vertellen hoe wij dat in ons huishouden doen of willen gaan doen het komende jaar. Hopelijk zit er een tip tussen die ook voor de lezer werkt. 
De titel is eigenlijk 2-ledig: sparen in de zin van behouden of mooi houden, maar ook in de zin van je geldvermogen laten aanwassen, laten groeien, door niets te kopen of door te verkopen of door het te laten renderen. Deze 2-ledigheid zal in de tips telkens naar voren komen.
In deze blog 5 tips om je kleding te sparen.

1.Mest je kledingkast uit en hang/leg alleen terug wat je echt draagt en past. Verkoop de rest van de kleding of doe het naar de kledingcontainer bijvoorbeeld. 
Hiermee voorkom je keuzestress. Hiermee voorkom je overvolle kasten. Hiermee voorkom je dat kleding te dicht en te strak op elkaar hangt of ligt. Hiermee voorkom je onnodige aankopen, want door keuzestress ga je vaak andere kleding erbij kopen, je weet door de volle kasten niet meer echt wat je nog hebt, dus denkt dingen nodig te hebben. 
Mooie goede kleding, die je niet meer draagt of past, kan je wellicht voor een leuk bedragje verkopen en zo spaar je wat geld. 

2.Wil je graag een kledingitem kopen, zet het dan eerst op een wil-ik-het-echt-lijst en bepaal na een week bijvoorbeeld of je het nog steeds wil. Zo ja, koop/bestel het. Zo nee, schrap het van je lijst.
Je kan zo'n lijstje bij je kledingkast hangen. Elke wens die bij je boven komt, schrijf je op dit lijstje. Je kan dan voor jezelf een tijdslimiet stellen waarbij je nagaat of de wens nog steeds er is of dat het toch niet zo nodig was. We zullen erachter komen dat in veel gevallen de wens toch niet zo nodig was en zo het kledingstuk niet kopen. Zo spaar je geld. 
Stel dat je de wens nog wel hebt, maar het is niet urgent, dan zou je in je portemonnee een lijstje met deze wensen kunnen bewaren. Het kan zijn dat je zomaar een keer je wens tegen het lijf loopt in de Kringloop of tegen een leuke aanbieding. Op deze manier behandel ik mijn niet-urgente wensen.

3.Moet je kleding bestellen, informeer je goed over de maten, pasvormen. Bestel niet meer dan je nodig hebt, zodat  je geen kleding hoeft terug te sturen.
Het is bekend dat de meeste kleding die we weer terugsturen, niet in de winkels terugkomen om weer verkocht te worden, maar worden vernietigd, worden verbrand! Ik schrok hier echt wel van. In het verleden kwam het geregeld voor dat ik van een kledingstuk een aantal maten bestelde om zo thuis de goede maat te passen en de rest weer terug te sturen. Nu ik dit weet, bestel ik sowieso weinig kleding meer en wanneer wel, dan moet ik er zeker van zijn dat alles aan de bestelling goed is, zodat ik het niet terug hoef te sturen. Dit spaart je aankopen (want soms houden we uit gemak de rest ook maar). Dit bespaart je retourverzendkosten. En dit bespaart het milieu!

4.Vermaak, maak of herstel kleding voor een volgende ronde.
Dit is iets wat ik elk half jaar met kleding van mijzelf en van zoontje doe. Op deze manier heb ik heel wat aankopen kunnen cancelen of uitstellen. 
Voor mezelf heb ik in het verleden van een aantal jurken, die niet zo lekker zaten aan de bovenkant, rokken gemaakt, die ik nu veelvuldig draag. Ook heb ik van bloesjes, waarbij de mouwen net niet lang genoeg waren, korte mouwen gemaakt, zodat ik ze in zomer zo en in de winter met een trui kan dragen.
Ook voor zoon kijk ik elk seizoen, zeker in de lente/zomer wat ik kan vermaken. Verschillende lange broeken die te kort zijn geworden, maar bij de middel nog goed zitten en er nog goed uitzien, vermaak ik dan tot korte broeken. Ook bij bloesjes of shirts met lange mouwen, die wat te kort zijn geworden, vermaak ik het tot korte mouw. Momenteel heeft zoontje wat broeken waarbij de knieën, door op de grond spelen, kaal zijn geworden. Voor het komende lente/zomer seizoen ga ik deze broeken vermaken tot korte broeken. Dan kunnen ze nog een volgende ronde weer mee. Het bespaart je nieuwe aankopen.
Voor de komende lente/zomer wil ik van een dekbedovertrek 1 of 2 lange wijde rokken voor mezelf naaien en sowieso van een jurk het bovengedeelte afhalen, zodat ik een leuke rok overhoud. Hierover zal ik in april blogs maken, want in deze maand ga ik de kleding voor de lente/zomer weer organiseren.

5.Wees zorgzaam over en met de kleding die je hebt.
Ga zuinig om met de kleding die je hebt. Zeker bij het wassen kan je je kleding sparen, door niet te veel en te vaak het in de droger te doen, maar door je kleding op te hangen en zelfs op kleerhangers te laten drogen. Ik heb ergens gelezen om de wasmachine in plaats van één keer, twee keer te laten centrifugeren, zodat je was aan de lijn sneller droog is en ook zodat kleding in de droger minder lang hoeft te drogen. Dit ga ik dit jaar uitproberen. Spaart je kleding en je stroom-geld. Sommige kleding moet je juist liggend laten drogen, zoals wollen kleding. Heb je pluisjes op je kleding (dit heeft vaak ook te maken met een materiaalmix van je kleding), gebruik dan een pluizen-ontpiller en je kleding lijkt weer nieuw. Ook kan je met een kledingborstel je kleding mooi en netjes houden. De kleding die we niet in het seizoen dragen, ligt op zolder in afsluitbare zakken of hangt in afsluitbare hoezen.  

6.Koop bij de Kringloop.
Sinds een aantal jaren kijk ik eerst bij de Kringloop, wanneer er kleding gekocht moet worden voor mij of voor zoon. Man koopt altijd zelf zijn kleding. Ik moet eerlijk zijn dat ik er eerst wel even overheen moest om kleding bij een kringloop te kopen, want: vies? Dit is natuurlijk onzin, want kleding is dan vaak al gewassen en thuis kan je het met je eigen wasmiddeltjes wassen, zodat het van jezelf wordt. Ook is nieuwe kleding vaak al door heel wat handen en situaties gegaan en als we zouden weten welke, zouden we ook niet zo vrolijk worden.
Zoals bij punt 2 genoemd heb ik een niet-urgent wensenlijstje en daarmee loop ik geregeld een Kringloop binnen. Zo wil ik voor mezelf een zwart blazertje nog hebben en voor zoon straks weer wat lente/zomerkleding. In het verleden heb ik al mooie kledingstukken kunnen kopen, voor een prikkie! Het is dus echt de moeite waard om eerst Kringlopen aan te doen en dan pas andere winkels.

vrijdag 10 januari 2025

Januari: Financiën maand #2: Maandoverzicht/jaaroverzicht

 

In deze tweede financiële week wil ik het hebben over over onze maandoverzichten en het jaaroverzicht. Dit om zo zicht op onze inkomsten en uitgaven te houden. Beide zaken doen we al vele jaren en het werkt voor ons perfect. Op de foto is het nieuwe maandoverzicht voor 2025 te zien. Zoals te zien met de hand gemaakt. Niet perse heel mooi, maar het werkt prima voor ons. Trouwens, onze printer doet het niet meer, dus ik ben een beetje aangewezen op met de hand werken. 

Maandoverzichten:
Voor elke maand hebben we een kolom, waarin ik aan het eind van de maand, met de Rabobankapp erbij, alle inkomsten en uitgaven noteer. Bij inkomsten kan je denken aan salaris, kinderbijslag, hypotheekrente-aftrek en bij uitgaven zijn er de vaste uitgaven, zoals zorgverzekering of autobelastingen, maar ook de variabele uitgaven, zoals Voedsel en wat ik noem Non-food (cadeautjes, kleding, benzine, kleine autoreparties, kerkgeld, warenhuisuitgaven etc.)
In het jaar 2025 wil ik de Benzine weer apart gaan vermelden. Ook heb ik ruimte voor eenmalige grote uitgaven, die je weleens aan je auto hebt, of wanneer bijvoorbeeld je koelkast vervangen moet worden.
Aan het eind van de kolom worden de uitgaven van de inkomsten afgetrokken en kan worden gezien hoe de maand financieel is geëindigd. Verder kan je op basis van de variabele uitgaven ook kijken of je de volgende maand iets wil veranderen, zoals bijvoorbeeld minder aan boodschappen uitgeven, of de hand wat meer op de knip wil houden bij de non-food uitgaven. 
Mijn man weet dat ik maandoverzichten maak, maar deze bespreek ik nooit met hem. Dat komt met het jaaroverzicht allemaal aan de orde in de bespreking.

Jaaroverzicht:
Op de laatste dagen van het jaar maak ik het jaaroverzicht. Hiervoor gebruik ik de maandoverzichten. 
Op een blad schrijf ik de totale inkomsten (per kopje weer) en de totale uitgaven (per kopje ook weer, zoals ik ze op de maandoverzichten gebruik). Aan het eind trek ik de totale jaaruitgaven van de totale jaarinkomsten af. Dit is het kale spaarbedrag van dit jaar. Daarna trek ik hiervan nog de eenmalige grote uitgaven af. In het jaar 2024 hebben we bijvoorbeeld voor meer dan 1000 euro een trekhaak moeten plaatsen onder de auto en voor bijna 500 moest een door mij gereden schade worden gerepareerd. Dit soort bedragen, die hopelijk niet nog eens voorkomen. Hierna houd je dus het spaarbedrag over. 
Daarna noteer ik de saldo's van Rabobank betaalrekening, Rabobank spaarrekening en Argenta spaarrekening (hierop sparen we voor ons huis) inclusief de ontvangen rentes van het jaar. 
Het eindsaldobedrag wordt ook nog vergeleken met het eindsaldobedrag van vorig jaar, zodat je een perfect zicht hebt op hoe het financiële jaar geweest is.

Bespreking:
Rondom de jaarwisseling gaan mijn man en ik dit jaaroverzicht samen doorspreken. Ook vergelijken we het met het jaaroverzicht van het vorige jaar, zodat we bijvoorbeeld kunnen kijken wat meer of minder geworden is. Ook bespreken we of we nog een en ander kunnen veranderen (bijvoorbeeld een abonnement opzeggen). Deze bespreking geeft ons beide veel inzicht en we gaan zo met een frisse financiële lei op naar het volgende jaar. Ook spreken we onze dankbaarheid uit over zoveel goede gaven.

Doen jullie ook aan zoiets als maandoverzichten of jaaroverzichten of houden jullie op een heel andere manier de financiën bij, of houden jullie het helemaal niet bij?

maandag 6 januari 2025

Rubriek: SPAAR je geld en goed, je zijn en je gezondheid.

 
Het leven is voor velen duur en wordt nog duurder. Salarissen stijgen niet evenredig mee met de verhogingen van de vaste lasten. Goed voor velen dus om bewust met je geld om te gaan, maar ook met spullen, duurzaamheid en milieu en om de komende generatie(s) deze dingen mee te geven.

In deze nieuwe rubriek zal ik het komend jaar het woord SPAREN koppelen aan woorden waarbij of waarmee je kunt sparen en hierover artikeltjes schrijven, zoals wij dat in ons huishouden (willen) aanpakken. 

Het jaar 2025 wordt voor ons zelf een wat duurder jaar, afgezien van de stijging van vaste lasten. Zoon gaat op zwemles en dit kost het nodige. Ook ga ik zelf gehoorapparaten krijgen, die ook het nodige kosten. En waarschijnlijk zullen er, net als voorgaande jaren, zich vast onvoorziene kosten voordoen. Daarom is het nodig om een buffer te hebben (die we gelukkig altijd hebben). Sparen gaat niet alleen over geld opzij zetten, maar heeft ook indirect of direct te maken met je spullen, met je gezondheid, met duurzaamheid, met milieu, met de opvoeding...
Wanneer je zoekt op internet, kom je genoeg tips tegen en wellicht ga ik in de komende artikeltjes geen nieuwe inzichten voor jou of voor u vermelden, maar het is goed om het bekende telkens weer te zien en ook te doen.

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:
-spaarmanieren
-voedsel inkopen
-voedsel bereiden
-kleding verstellen
-kleding kopen versus kleding terugsturen
-kleding maken
-spullen verminderen (verkopen, weggeven, wegdoen)
-cadeautjes voor minder kopen
-kappersbezoeken
-manier om je aankopen te verminderen
-het gebruik van je auto
-zelf gezond eten leren maken (bijvoorbeeld brood bakken)
-schermtijd verminderen
-je kind en geld (leren sparen en delen)
-de helft gebruiken van het voorgeschrevene
-je hobby's
-....

Ik weet nog niet hoe ik dit ga vormgeven. Per categorie een aantal tips, of elke week een tip wat uitgebreider beschreven. Ga ik nog even over nadenken. Houd mijn blog maar in de gaten.

Ook ben ik benieuwd of er bij de lezers tips en tricks zijn. Laat ze maar in de comments achter, want zo kunnen we elkaar wat helpen.

vrijdag 3 januari 2025

Januari: Financiën-maand #1 De Cash-Binder

 

Januari heb ik weer gebombardeerd tot Financiënmaand. In deze maand behandel ik elke week een financieel onderwerp in relatie tot of met ons huishouden.

In deze eerste week komt de Cash-Binder aan de beurt. In de volgende 3 weken komen het maandoverzicht/jaaroverzicht, onze administratiemappen en het budgetteren in 2025 (wat een vrij duur jaar voor ons wordt) aan de orde. 

Nu dus: de cash-Binder.

1.Wat is het?

Mijn Cash-Binder is een ringmapje met doorzichtige hoesjes, waarin je cash geld kan bewaren voor een spaardoel en/of waarin je kan bijhouden hoeveel je spaart via trackers of waarin je overzichten van geld kan bewaren.

2.Hoe ziet mijn Binder er uit?

Mijn Binder gebruik ik nu voor het tweede jaar en hij ziet er zo uit:


Het is een kunststof Binder (goedkoop) met goedkope hoesjes, maar het ziet er allemaal perfect uit en het werkt naar behoren. Ik gebruik de Binder veel en bij normaal gebruik is een Goedkoopje dus niet een Duurkoop, in dit geval.

3.Wat was de Binder inhoud in het jaar 2024?

In het jaar 2024 heb ik middels het verdiende geld voor het invullen van enquêtes en ontvangen geld voor Marktplaatsverkopen en ontvangen geld als Kerstpakket of verjaardagsgeld (delen hiervan) in deze Binder gedaan/verwerkt voor verschillende spaardoelen. In totaal heb ik in 2024 meer dan 300 euro op deze manier bij elkaar kunnen stoppen in deze Binder. In het jaar 2023 deed ik hierin ook nog weleens geld naar aanleiding van spaarspelletjes of het afronden van bepaalde bedragen op de bankrekening, maar het voelde toch niet echt als 'gratis' geld of extra geld. Dus voor 2024 koos ik voor de als extraatjes gekregen geld. Ook in 2025 hoop ik dat weer zo te doen. Voelt voor mij als het leukst.
In 2024 had ik de volgende spaardoelen:


De spaardoelen 'Kleding leuk erbij' en 'Jan' heb ik maar kort gebruikt en later weggestopt. Kleding leuk erbij doe ik niet meer zo, want ik heb genoeg kleding en vind het niet nodig om zomaar kleding te kopen (duurzaamheid). Het spaardoel Jan (zoontje) doe ik ook niet meer op deze manier. Een derde deel van de kinderbijslag stort ik op zijn spaarrekening en voor de rest houd ik uitgaven voor zoon (kleding, spullen) niet meer apart bij, maar wordt het gewoon betaald vanaf onze bankrekening. Een kind kost veel, maar zelf kosten we ook veel, dus ik ga dat niet meer apart bijhouden.

De eindige spaardoelen (wanneer een bepaald bedrag is behaald, is het spaardoel klaar) Laarzen en Kerkhoed zijn voltooid. En ik heb in 2024 voor het gespaarde geld mooie items kunnen kopen: een mooie zwarte hoed en heel fijne bruine laarzen. Heel blij mee.

De doorlopende spaardoelen Action etc., vakantie 2024, Laptop, Feest hebben goed hun werk gedaan. Het hele jaar door ging in deze mapjes geld en werd er natuurlijk ook van uitgegeven. Ik heb ook weleens voor deze onderwerpen geld uitgegeven dat gewoon van onze rekening kwam. Dat moet kunnen. Maar veel uitjes, dingetjes, cadeautjes etc. betreffende deze onderwerpen zijn vanuit deze mapjes betaald. Met 'gratis' gekregen/verdiend geld dus.

4.Spaargeld bijhouden.

Op de achterkant van de kaartjes hield ik in 2024 bij hoeveel geld in de mapjes kwam en waarvoor ik het uitgaf. Op het Actionkaartje stond bijvoorbeeld dit:
Elk ingekleurde rondje gaf dan 50 cent aan en in het kader noteerde ik wat hiervoor gekocht werd. Nu is deze achterkant wat rommelig en onoverzichtelijk geworden.
Voor de (nog te kopen) laptop zag de achterkant er zo uit:
Gewoon simpele kruisjes voor elke gespaarde euro. Zoals te tellen is, heb ik in 2024 een leuk bedrag bij elkaar kunnen sparen met 'gratis geld' voor de nog te kopen laptop.

Voor 2025 wil ik bij alle spaardoelen op de achterkanten middels kruisjes in hokjes aangeven hoeveel geld er voor een doel gespaard wordt. Werkt het meest overzichtelijk.

5.Mijn spaardoelkaartjes voor 2025:
Voor 2025 heb ik twee eindige spaardoelen (dus wanneer een bepaald bedrag is behaald is het spaardoel klaar en mag het item aangeschaft worden) en drie doorlopende spaardoelen. De eindige spaardoelen zijn voor aanschaf van daagse eet- en dinerborden met een paar mokjes. Spaardoel is hiervoor 35 euro, want ik wil ze bij Action of Kwantum of Ikea kopen (6 ontbijtborden en 6 dinerborden en 4 mokjes). Zodra de 35 euro bij elkaar is, kan ik ze kopen. Een ander eindig spaardoel is Beige handtas. Hiervoor wil ik 25 euro sparen, want voor dit bedrag heb ik leuke tassen gezien. Is dit bij elkaar? Dan kan ik de tas kopen en heeft het kaartje zijn werk gedaan. Natuurlijk kan ik al deze dingen ook van spaargeld van onze rekening kopen, maar deze doelen zijn niet perse nodig, maar voor leuk erbij en vandaar dat ik op deze manier ervoor spaar. Later heb ik ook nog een kaartje gemaakt voor 2 lampenkapjes. Dit kaartje staat niet op de foto. Ook dit is een eindig kaartje.

De doorlopende spaardoelen zijn voor 'Feest', 'Vakantie 2025' en 'Action etc zomaar'. Deze spaardoelen blijven b.l.e.w. heel 2025 gevuld worden en uit deze mapjes worden ook steeds weer dingen betaald. Bij Feest denken we aan bezoekjes, verjaardagen, jubilea. Bij Vakantie 2025 denken we aan het Ballenbad waarnaar we elke vakantie toe gingen, maar in het komende jaar alleen in de grote vakanties gaan (meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie), maar ook kleine vakantiespulletjes die zoon mag kopen in vakantie of de extra ijsjes die we regelmatig in de zomer kopen. Bij 'Action zomaar' denken we aan prullaria, waar je soms zin in hebt om ze te kopen, maar die niet nodig zijn, zoals een kerstlichtje of een accessoire voor het huis of die extra kaars.

Van 2024 had ik in verschillende mapjes nog geld over. Dit geld heb ik getransporteerd naar de mapjes van 2025. Ook in 2025 hoop ik zo geld te sparen middels het invullen van enquêtes, Marktplaatsverkopen (vooral boeken deden het in 2024 heel goed!) en delen van verjaardagsgeld of kerstpakketgeld bijvoorbeeld.  In 2024 spaarde ik zo meer dan 300 euro bij elkaar. Een leuk bedrag, zou ik zo zeggen.