dinsdag 14 januari 2025

SPAAR-je geldrubriek: SPAAR je kleding; 6 tips

 Zoals in een vorige blog verteld, wil ik dit jaar wat blogs maken over SPAAR-je-geld op verschillende terreinen van ons leven. Ik ga vertellen hoe wij dat in ons huishouden doen of willen gaan doen het komende jaar. Hopelijk zit er een tip tussen die ook voor de lezer werkt. 
De titel is eigenlijk 2-ledig: sparen in de zin van behouden of mooi houden, maar ook in de zin van je geldvermogen laten aanwassen, laten groeien, door niets te kopen of door te verkopen of door het te laten renderen. Deze 2-ledigheid zal in de tips telkens naar voren komen.
In deze blog 5 tips om je kleding te sparen.

1.Mest je kledingkast uit en hang/leg alleen terug wat je echt draagt en past. Verkoop de rest van de kleding of doe het naar de kledingcontainer bijvoorbeeld. 
Hiermee voorkom je keuzestress. Hiermee voorkom je overvolle kasten. Hiermee voorkom je dat kleding te dicht en te strak op elkaar hangt of ligt. Hiermee voorkom je onnodige aankopen, want door keuzestress ga je vaak andere kleding erbij kopen, je weet door de volle kasten niet meer echt wat je nog hebt, dus denkt dingen nodig te hebben. 
Mooie goede kleding, die je niet meer draagt of past, kan je wellicht voor een leuk bedragje verkopen en zo spaar je wat geld. 

2.Wil je graag een kledingitem kopen, zet het dan eerst op een wil-ik-het-echt-lijst en bepaal na een week bijvoorbeeld of je het nog steeds wil. Zo ja, koop/bestel het. Zo nee, schrap het van je lijst.
Je kan zo'n lijstje bij je kledingkast hangen. Elke wens die bij je boven komt, schrijf je op dit lijstje. Je kan dan voor jezelf een tijdslimiet stellen waarbij je nagaat of de wens nog steeds er is of dat het toch niet zo nodig was. We zullen erachter komen dat in veel gevallen de wens toch niet zo nodig was en zo het kledingstuk niet kopen. Zo spaar je geld. 
Stel dat je de wens nog wel hebt, maar het is niet urgent, dan zou je in je portemonnee een lijstje met deze wensen kunnen bewaren. Het kan zijn dat je zomaar een keer je wens tegen het lijf loopt in de Kringloop of tegen een leuke aanbieding. Op deze manier behandel ik mijn niet-urgente wensen.

3.Moet je kleding bestellen, informeer je goed over de maten, pasvormen. Bestel niet meer dan je nodig hebt, zodat  je geen kleding hoeft terug te sturen.
Het is bekend dat de meeste kleding die we weer terugsturen, niet in de winkels terugkomen om weer verkocht te worden, maar worden vernietigd, worden verbrand! Ik schrok hier echt wel van. In het verleden kwam het geregeld voor dat ik van een kledingstuk een aantal maten bestelde om zo thuis de goede maat te passen en de rest weer terug te sturen. Nu ik dit weet, bestel ik sowieso weinig kleding meer en wanneer wel, dan moet ik er zeker van zijn dat alles aan de bestelling goed is, zodat ik het niet terug hoef te sturen. Dit spaart je aankopen (want soms houden we uit gemak de rest ook maar). Dit bespaart je retourverzendkosten. En dit bespaart het milieu!

4.Vermaak, maak of herstel kleding voor een volgende ronde.
Dit is iets wat ik elk half jaar met kleding van mijzelf en van zoontje doe. Op deze manier heb ik heel wat aankopen kunnen cancelen of uitstellen. 
Voor mezelf heb ik in het verleden van een aantal jurken, die niet zo lekker zaten aan de bovenkant, rokken gemaakt, die ik nu veelvuldig draag. Ook heb ik van bloesjes, waarbij de mouwen net niet lang genoeg waren, korte mouwen gemaakt, zodat ik ze in zomer zo en in de winter met een trui kan dragen.
Ook voor zoon kijk ik elk seizoen, zeker in de lente/zomer wat ik kan vermaken. Verschillende lange broeken die te kort zijn geworden, maar bij de middel nog goed zitten en er nog goed uitzien, vermaak ik dan tot korte broeken. Ook bij bloesjes of shirts met lange mouwen, die wat te kort zijn geworden, vermaak ik het tot korte mouw. Momenteel heeft zoontje wat broeken waarbij de knieën, door op de grond spelen, kaal zijn geworden. Voor het komende lente/zomer seizoen ga ik deze broeken vermaken tot korte broeken. Dan kunnen ze nog een volgende ronde weer mee. Het bespaart je nieuwe aankopen.
Voor de komende lente/zomer wil ik van een dekbedovertrek 1 of 2 lange wijde rokken voor mezelf naaien en sowieso van een jurk het bovengedeelte afhalen, zodat ik een leuke rok overhoud. Hierover zal ik in april blogs maken, want in deze maand ga ik de kleding voor de lente/zomer weer organiseren.

5.Wees zorgzaam over en met de kleding die je hebt.
Ga zuinig om met de kleding die je hebt. Zeker bij het wassen kan je je kleding sparen, door niet te veel en te vaak het in de droger te doen, maar door je kleding op te hangen en zelfs op kleerhangers te laten drogen. Ik heb ergens gelezen om de wasmachine in plaats van één keer, twee keer te laten centrifugeren, zodat je was aan de lijn sneller droog is en ook zodat kleding in de droger minder lang hoeft te drogen. Dit ga ik dit jaar uitproberen. Spaart je kleding en je stroom-geld. Sommige kleding moet je juist liggend laten drogen, zoals wollen kleding. Heb je pluisjes op je kleding (dit heeft vaak ook te maken met een materiaalmix van je kleding), gebruik dan een pluizen-ontpiller en je kleding lijkt weer nieuw. Ook kan je met een kledingborstel je kleding mooi en netjes houden. De kleding die we niet in het seizoen dragen, ligt op zolder in afsluitbare zakken of hangt in afsluitbare hoezen.  

6.Koop bij de Kringloop.
Sinds een aantal jaren kijk ik eerst bij de Kringloop, wanneer er kleding gekocht moet worden voor mij of voor zoon. Man koopt altijd zelf zijn kleding. Ik moet eerlijk zijn dat ik er eerst wel even overheen moest om kleding bij een kringloop te kopen, want: vies? Dit is natuurlijk onzin, want kleding is dan vaak al gewassen en thuis kan je het met je eigen wasmiddeltjes wassen, zodat het van jezelf wordt. Ook is nieuwe kleding vaak al door heel wat handen en situaties gegaan en als we zouden weten welke, zouden we ook niet zo vrolijk worden.
Zoals bij punt 2 genoemd heb ik een niet-urgent wensenlijstje en daarmee loop ik geregeld een Kringloop binnen. Zo wil ik voor mezelf een zwart blazertje nog hebben en voor zoon straks weer wat lente/zomerkleding. In het verleden heb ik al mooie kledingstukken kunnen kopen, voor een prikkie! Het is dus echt de moeite waard om eerst Kringlopen aan te doen en dan pas andere winkels.

vrijdag 10 januari 2025

Januari: Financiën maand #2: Maandoverzicht/jaaroverzicht

 

In deze tweede financiële week wil ik het hebben over over onze maandoverzichten en het jaaroverzicht. Dit om zo zicht op onze inkomsten en uitgaven te houden. Beide zaken doen we al vele jaren en het werkt voor ons perfect. Op de foto is het nieuwe maandoverzicht voor 2025 te zien. Zoals te zien met de hand gemaakt. Niet perse heel mooi, maar het werkt prima voor ons. Trouwens, onze printer doet het niet meer, dus ik ben een beetje aangewezen op met de hand werken. 

Maandoverzichten:
Voor elke maand hebben we een kolom, waarin ik aan het eind van de maand, met de Rabobankapp erbij, alle inkomsten en uitgaven noteer. Bij inkomsten kan je denken aan salaris, kinderbijslag, hypotheekrente-aftrek en bij uitgaven zijn er de vaste uitgaven, zoals zorgverzekering of autobelastingen, maar ook de variabele uitgaven, zoals Voedsel en wat ik noem Non-food (cadeautjes, kleding, benzine, kleine autoreparties, kerkgeld, warenhuisuitgaven etc.)
In het jaar 2025 wil ik de Benzine weer apart gaan vermelden. Ook heb ik ruimte voor eenmalige grote uitgaven, die je weleens aan je auto hebt, of wanneer bijvoorbeeld je koelkast vervangen moet worden.
Aan het eind van de kolom worden de uitgaven van de inkomsten afgetrokken en kan worden gezien hoe de maand financieel is geëindigd. Verder kan je op basis van de variabele uitgaven ook kijken of je de volgende maand iets wil veranderen, zoals bijvoorbeeld minder aan boodschappen uitgeven, of de hand wat meer op de knip wil houden bij de non-food uitgaven. 
Mijn man weet dat ik maandoverzichten maak, maar deze bespreek ik nooit met hem. Dat komt met het jaaroverzicht allemaal aan de orde in de bespreking.

Jaaroverzicht:
Op de laatste dagen van het jaar maak ik het jaaroverzicht. Hiervoor gebruik ik de maandoverzichten. 
Op een blad schrijf ik de totale inkomsten (per kopje weer) en de totale uitgaven (per kopje ook weer, zoals ik ze op de maandoverzichten gebruik). Aan het eind trek ik de totale jaaruitgaven van de totale jaarinkomsten af. Dit is het kale spaarbedrag van dit jaar. Daarna trek ik hiervan nog de eenmalige grote uitgaven af. In het jaar 2024 hebben we bijvoorbeeld voor meer dan 1000 euro een trekhaak moeten plaatsen onder de auto en voor bijna 500 moest een door mij gereden schade worden gerepareerd. Dit soort bedragen, die hopelijk niet nog eens voorkomen. Hierna houd je dus het spaarbedrag over. 
Daarna noteer ik de saldo's van Rabobank betaalrekening, Rabobank spaarrekening en Argenta spaarrekening (hierop sparen we voor ons huis) inclusief de ontvangen rentes van het jaar. 
Het eindsaldobedrag wordt ook nog vergeleken met het eindsaldobedrag van vorig jaar, zodat je een perfect zicht hebt op hoe het financiële jaar geweest is.

Bespreking:
Rondom de jaarwisseling gaan mijn man en ik dit jaaroverzicht samen doorspreken. Ook vergelijken we het met het jaaroverzicht van het vorige jaar, zodat we bijvoorbeeld kunnen kijken wat meer of minder geworden is. Ook bespreken we of we nog een en ander kunnen veranderen (bijvoorbeeld een abonnement opzeggen). Deze bespreking geeft ons beide veel inzicht en we gaan zo met een frisse financiële lei op naar het volgende jaar. Ook spreken we onze dankbaarheid uit over zoveel goede gaven.

Doen jullie ook aan zoiets als maandoverzichten of jaaroverzichten of houden jullie op een heel andere manier de financiën bij, of houden jullie het helemaal niet bij?

maandag 6 januari 2025

Rubriek: SPAAR je geld en goed, je zijn en je gezondheid.

 
Het leven is voor velen duur en wordt nog duurder. Salarissen stijgen niet evenredig mee met de verhogingen van de vaste lasten. Goed voor velen dus om bewust met je geld om te gaan, maar ook met spullen, duurzaamheid en milieu en om de komende generatie(s) deze dingen mee te geven.

In deze nieuwe rubriek zal ik het komend jaar het woord SPAREN koppelen aan woorden waarbij of waarmee je kunt sparen en hierover artikeltjes schrijven, zoals wij dat in ons huishouden (willen) aanpakken. 

Het jaar 2025 wordt voor ons zelf een wat duurder jaar, afgezien van de stijging van vaste lasten. Zoon gaat op zwemles en dit kost het nodige. Ook ga ik zelf gehoorapparaten krijgen, die ook het nodige kosten. En waarschijnlijk zullen er, net als voorgaande jaren, zich vast onvoorziene kosten voordoen. Daarom is het nodig om een buffer te hebben (die we gelukkig altijd hebben). Sparen gaat niet alleen over geld opzij zetten, maar heeft ook indirect of direct te maken met je spullen, met je gezondheid, met duurzaamheid, met milieu, met de opvoeding...
Wanneer je zoekt op internet, kom je genoeg tips tegen en wellicht ga ik in de komende artikeltjes geen nieuwe inzichten voor jou of voor u vermelden, maar het is goed om het bekende telkens weer te zien en ook te doen.

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:
-spaarmanieren
-voedsel inkopen
-voedsel bereiden
-kleding verstellen
-kleding kopen versus kleding terugsturen
-kleding maken
-spullen verminderen (verkopen, weggeven, wegdoen)
-cadeautjes voor minder kopen
-kappersbezoeken
-manier om je aankopen te verminderen
-het gebruik van je auto
-zelf gezond eten leren maken (bijvoorbeeld brood bakken)
-schermtijd verminderen
-je kind en geld (leren sparen en delen)
-de helft gebruiken van het voorgeschrevene
-je hobby's
-....

Ik weet nog niet hoe ik dit ga vormgeven. Per categorie een aantal tips, of elke week een tip wat uitgebreider beschreven. Ga ik nog even over nadenken. Houd mijn blog maar in de gaten.

Ook ben ik benieuwd of er bij de lezers tips en tricks zijn. Laat ze maar in de comments achter, want zo kunnen we elkaar wat helpen.

vrijdag 3 januari 2025

Januari: Financiën-maand #1 De Cash-Binder

 

Januari heb ik weer gebombardeerd tot Financiënmaand. In deze maand behandel ik elke week een financieel onderwerp in relatie tot of met ons huishouden.

In deze eerste week komt de Cash-Binder aan de beurt. In de volgende 3 weken komen het maandoverzicht/jaaroverzicht, onze administratiemappen en het budgetteren in 2025 (wat een vrij duur jaar voor ons wordt) aan de orde. 

Nu dus: de cash-Binder.

1.Wat is het?

Mijn Cash-Binder is een ringmapje met doorzichtige hoesjes, waarin je cash geld kan bewaren voor een spaardoel en/of waarin je kan bijhouden hoeveel je spaart via trackers of waarin je overzichten van geld kan bewaren.

2.Hoe ziet mijn Binder er uit?

Mijn Binder gebruik ik nu voor het tweede jaar en hij ziet er zo uit:


Het is een kunststof Binder (goedkoop) met goedkope hoesjes, maar het ziet er allemaal perfect uit en het werkt naar behoren. Ik gebruik de Binder veel en bij normaal gebruik is een Goedkoopje dus niet een Duurkoop, in dit geval.

3.Wat was de Binder inhoud in het jaar 2024?

In het jaar 2024 heb ik middels het verdiende geld voor het invullen van enquêtes en ontvangen geld voor Marktplaatsverkopen en ontvangen geld als Kerstpakket of verjaardagsgeld (delen hiervan) in deze Binder gedaan/verwerkt voor verschillende spaardoelen. In totaal heb ik in 2024 meer dan 300 euro op deze manier bij elkaar kunnen stoppen in deze Binder. In het jaar 2023 deed ik hierin ook nog weleens geld naar aanleiding van spaarspelletjes of het afronden van bepaalde bedragen op de bankrekening, maar het voelde toch niet echt als 'gratis' geld of extra geld. Dus voor 2024 koos ik voor de als extraatjes gekregen geld. Ook in 2025 hoop ik dat weer zo te doen. Voelt voor mij als het leukst.
In 2024 had ik de volgende spaardoelen:


De spaardoelen 'Kleding leuk erbij' en 'Jan' heb ik maar kort gebruikt en later weggestopt. Kleding leuk erbij doe ik niet meer zo, want ik heb genoeg kleding en vind het niet nodig om zomaar kleding te kopen (duurzaamheid). Het spaardoel Jan (zoontje) doe ik ook niet meer op deze manier. Een derde deel van de kinderbijslag stort ik op zijn spaarrekening en voor de rest houd ik uitgaven voor zoon (kleding, spullen) niet meer apart bij, maar wordt het gewoon betaald vanaf onze bankrekening. Een kind kost veel, maar zelf kosten we ook veel, dus ik ga dat niet meer apart bijhouden.

De eindige spaardoelen (wanneer een bepaald bedrag is behaald, is het spaardoel klaar) Laarzen en Kerkhoed zijn voltooid. En ik heb in 2024 voor het gespaarde geld mooie items kunnen kopen: een mooie zwarte hoed en heel fijne bruine laarzen. Heel blij mee.

De doorlopende spaardoelen Action etc., vakantie 2024, Laptop, Feest hebben goed hun werk gedaan. Het hele jaar door ging in deze mapjes geld en werd er natuurlijk ook van uitgegeven. Ik heb ook weleens voor deze onderwerpen geld uitgegeven dat gewoon van onze rekening kwam. Dat moet kunnen. Maar veel uitjes, dingetjes, cadeautjes etc. betreffende deze onderwerpen zijn vanuit deze mapjes betaald. Met 'gratis' gekregen/verdiend geld dus.

4.Spaargeld bijhouden.

Op de achterkant van de kaartjes hield ik in 2024 bij hoeveel geld in de mapjes kwam en waarvoor ik het uitgaf. Op het Actionkaartje stond bijvoorbeeld dit:
Elk ingekleurde rondje gaf dan 50 cent aan en in het kader noteerde ik wat hiervoor gekocht werd. Nu is deze achterkant wat rommelig en onoverzichtelijk geworden.
Voor de (nog te kopen) laptop zag de achterkant er zo uit:
Gewoon simpele kruisjes voor elke gespaarde euro. Zoals te tellen is, heb ik in 2024 een leuk bedrag bij elkaar kunnen sparen met 'gratis geld' voor de nog te kopen laptop.

Voor 2025 wil ik bij alle spaardoelen op de achterkanten middels kruisjes in hokjes aangeven hoeveel geld er voor een doel gespaard wordt. Werkt het meest overzichtelijk.

5.Mijn spaardoelkaartjes voor 2025:
Voor 2025 heb ik twee eindige spaardoelen (dus wanneer een bepaald bedrag is behaald is het spaardoel klaar en mag het item aangeschaft worden) en drie doorlopende spaardoelen. De eindige spaardoelen zijn voor aanschaf van daagse eet- en dinerborden met een paar mokjes. Spaardoel is hiervoor 35 euro, want ik wil ze bij Action of Kwantum of Ikea kopen (6 ontbijtborden en 6 dinerborden en 4 mokjes). Zodra de 35 euro bij elkaar is, kan ik ze kopen. Een ander eindig spaardoel is Beige handtas. Hiervoor wil ik 25 euro sparen, want voor dit bedrag heb ik leuke tassen gezien. Is dit bij elkaar? Dan kan ik de tas kopen en heeft het kaartje zijn werk gedaan. Natuurlijk kan ik al deze dingen ook van spaargeld van onze rekening kopen, maar deze doelen zijn niet perse nodig, maar voor leuk erbij en vandaar dat ik op deze manier ervoor spaar. Later heb ik ook nog een kaartje gemaakt voor 2 lampenkapjes. Dit kaartje staat niet op de foto. Ook dit is een eindig kaartje.

De doorlopende spaardoelen zijn voor 'Feest', 'Vakantie 2025' en 'Action etc zomaar'. Deze spaardoelen blijven b.l.e.w. heel 2025 gevuld worden en uit deze mapjes worden ook steeds weer dingen betaald. Bij Feest denken we aan bezoekjes, verjaardagen, jubilea. Bij Vakantie 2025 denken we aan het Ballenbad waarnaar we elke vakantie toe gingen, maar in het komende jaar alleen in de grote vakanties gaan (meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie), maar ook kleine vakantiespulletjes die zoon mag kopen in vakantie of de extra ijsjes die we regelmatig in de zomer kopen. Bij 'Action zomaar' denken we aan prullaria, waar je soms zin in hebt om ze te kopen, maar die niet nodig zijn, zoals een kerstlichtje of een accessoire voor het huis of die extra kaars.

Van 2024 had ik in verschillende mapjes nog geld over. Dit geld heb ik getransporteerd naar de mapjes van 2025. Ook in 2025 hoop ik zo geld te sparen middels het invullen van enquêtes, Marktplaatsverkopen (vooral boeken deden het in 2024 heel goed!) en delen van verjaardagsgeld of kerstpakketgeld bijvoorbeeld.  In 2024 spaarde ik zo meer dan 300 euro bij elkaar. Een leuk bedrag, zou ik zo zeggen.