zaterdag 22 januari 2022

Een moestuin beginnen #1

 
Sinds 1 januari huren mijn man en ik een volkstuin, zo'n 4 minuten bij ons huis vandaan. 
Het tuintje ligt achter de woonwijk, op een stille plek. De tuin is 100 m2 groot en we huren het voor nog geen 40 euro (!) per jaar. Kennissen die in de straat achter ons wonen, doen met ons mee, zodat we de vele m2 niet alleen hoeven te bebouwen.

In deze artikelenserie neem ik jullie mee in het reilen en zeilen met een moestuin. We zijn echte beginners. Achter ons huis hebben we wel een appelboompje, een kersenboompje en wat kruiden, maar daar houdt het ook bij op. We zullen ons dus helemaal moeten verdiepen in het hoe en wat. Een reis op zich, door het leven van alledag.

Hoe zijn we in deze eerste maand gestart?
1. Allereerst hebben we samen met de kennissen een tuinplan ontworpen en getekend. Op de tekening hebben we een tuinhuisje ingetekend en 7 vakken met looppaden. In de 7 vakken willen we het volgende gaan verbouwen: vak 1: bloemen; vak 2: blauwe, rode en kruisbessen; vak 3: paksoi, radijsjes en sla; vak 4: 'wifi-'en sperziebonen; vak 5: wortels, ui en prei; vak 6: broccoli en suikermaïs; vak 7: pompoen, courgette en meloen. 
Verder hebben we nog een plek gereserveerd voor onze appelboom en kersenboom, die we nu nog in potten achter ons huis hebben staan en aan de rand van ons volkstuintje staan nog frambozenstruiken en aardbeiplantjes van de vorige eigenaar.
Voor de vakkenindeling hebben we gekeken naar de zonkanten en schaduwkanten en naar welke gewassen goed bij elkaar kunnen.

2. Het plan hebben we in Word gezet en op een groot blad getekend, zodat we voor een volgend jaar weten hoe we de gewassen doorschuiven naar een volgend vak, zodat de grond niet uitgeput wordt.

3. Via marktplaats hebben we een klein kunststof tuinhuisje op de kop weten te tikken en deze is door de mannen op de goede plek neergezet, met een fundering van zand en stenen. 

4. Via marktplaats hebben de mannen gratis stoeptegels opgehaald, waarmee de looppaden en de vakafbakening gecreëerd konden worden. 

Tot zover zijn we nu gekomen. 
De komende tijd zal de mest worden verdeeld over de vakken, zullen sommige vakken ietwat omgespit worden en zullen we de eerste gewassen gaan planten/zaaien en/of voorzaaien. 

Op deze hele reis zal ik jullie meenemen. Tegelijk is deze blog een soort dagboek voor ons zelf.

Geen opmerkingen: