dinsdag 21 december 2021

Speen afleren bij een 2,5 jarige

 Ons zoontje hoopt in januari 2,5 jaar te zijn.
Vanaf zijn geboorte slaapt hij met een speen. Overdag heeft hij zijn speentje niet.
Kan hij overdags dus gewoon goed zonder speen, bij zijn middagslaapje en 's nachts is hij er zeer aan gehecht (lees: verslaafd).
We vinden het tijd om te stoppen met de speen en dat gaan we cold turkey doen.
Deze post komt 21 december online en op 22 december stoppen we met de speen.

Hoe gaan we dat aanpakken? 
Allereerst hebben we een periode gekozen, waarin ikzelf thuis ben en dat is de Kerstvakantie. Ik ben, vanwege de lockdown van de scholen, nu 3,5 week thuis (ik ben juf) en dat lijkt ons handig, omdat we verwachten dat de komende middagen/avonden/nachten een heel ding gaan worden. We zetten ons schrap voor het komende, want we verwachten dat ons zoontje de komende tijd niet meer of slecht in slaap komt en ook veelvuldig 's nachts gaat wakker worden, vanwege het missen van zijn speentje. Ik kan dat dan opvangen en kan zo in deze vakantieweken ook toe met minder slaap. 

Morgenmiddag 22 december gaan we dus beginnen en dan zullen we ook de spenen opruimen/wegdoen. Het beste voor ons is natuurlijk weggooien, maar mezelf kennende zal ik ze wegstoppen in een kast. Het idee dat ze helemaal weg zijn....

We hebben ons zoontje al een paar weken wat voorbereid, zo van: speentjes zijn voor baby's, jij wordt nu groot, lekker slapen zonder speentje straks, etc. Tevens hebben we nu nog maar 1 speen voor hem in het zicht liggen, terwijl we voorheen er altijd een paar bij de hand hadden, voor het geval een speen in de nacht onder bed verdween bijvoorbeeld.
Een paar maand geleden zijn we al begonnen om hem tijdens het slapen een 'tukdoekie' te geven. Dit is gewoon een wit 'spuugdoekje' waarvan we een hele stapel hebben. Deze is inmiddels ook wat onmisbaar geworden voor hem. We hebben gekozen voor zo'n wit doekje, omdat we er genoeg van hebben en omdat we ons zoontje niet willen laten wennen aan het slapen met een knuffel (kan onhygiënisch worden en wanneer kwijt, dan zal het huilen geblazen zijn). Deze witte doekjes gaan na elke nacht in de was. Heel makkelijk. 

Op dit moment van schrijven, slaapt zoon nog met een speen en ook vanavond mag hij nog zijn speen in. Dit omdat hij vandaag naar de gastouder is geweest en de dag dan toch weer iets anders is. 
We zijn benieuwd of het cold turkey gebeuren gaat werken en ook hoelang het gaat duren, voordat hij zijn normale slaapritme weer terug te pakken heeft.
Wat we in ieder geval niet gaan doen is het speentje er toch weer bij pakken wanneer blijkt dat de middagen en nachten wel heel erg bar verlopen. Ook gaan we niet bij hem blijven totdat hij in slaap gaat vallen, want zo gaat hij slaapassociaties ontwikkelen, die we later weer moeten afleren. 
We zijn benieuwd en we houden ons schrap en we zetten door!

Achteraf gezien hadden we beter met 9 maanden kunnen stoppen met de speen. De zuigbehoefte bij baby's neemt dan af en het schijnt dan maar een nacht of 2 te kosten voordat ze gewend zijn aan het slapen zonder speen. Maar ja, we hebben het tot zover laten komen, dus dan moeten we nu ook de consequenties dragen van evt. gebroken nachten voor onszelf.  

Geen opmerkingen: