zaterdag 22 september 2018

(Be-)sparen #4 Tips om de 'vaste' lasten van je huishouden te minimaliseren

In deze artikelserie wil ik aan de lezers wat tips meegeven/doorgeven, die ons goed helpen om te besparen en (dus) om te sparen. Soms omvatten de tips wat grotere zaken, maar veelmeer zijn het tips betreffende kleine dingen, die het begin kunnen zijn van grootse stappen. 
Let wel, het zijn tips die goed passen binnen onze manier van leven. Het kan zijn dat ze niet passen bij de manier van leven van de lezers, maar wellicht dat er toch iemand is die er wat mee kan. 

In dit artikel wil ik graag wat meegeven over de 'vaste' lasten die in elk huishouden betaald moeten worden. 
Vaste lasten zijn die uitgaven die elke maand of elk jaar weer terug komen en betaald worden aan maatschappijen en instanties. Te denken valt hierbij aan de lasten voor je auto, voor je hypotheek, voor je (zorg)verzekeringen, voor de afvalverwerking, voor de gemeentelijke belastingen, etc. Vaste lasten zijn niet tot €0,00 te reduceren, maar je kunt wel kijken of je hier en daar wat euro's of tientallen euro's op jaarbasis kunt wegsnoepen. Alle beetjes helpen immers. 
Mijn man en ik hebben een aantal vaste lasten zodanig onder de loep genomen, dat we in onze situatie zo gunstig mogelijke bedragen kunnen betalen, zonder dat we beknibbelen op warmte of douchetijden, bijvoorbeeld. Elk jaar nemen we bepaalde vaste lasten ook weer onder de loep. Hieronder wat tips, zoals wij dat gedaan hebben of doen.
1. Afvalverwerking
Voor onze grijze kliko (restafval) moeten we betalen. Omme en nabij de €6,40 per leging (eens in de twee weken). Toen we net getrouwd waren, lieten we de kliko eens in de twee weken en soms eens in de vier weken legen. Toen was het trouwens ook nog goedkoper. Nu, zo'n 10,5 jaar verder, laten we de kliko gemiddeld eens in de 10 weken legen. Hoe we dat doen? Door goed het afval te scheiden. Ik heb op deze blog hierover al eens artikelen geschreven. In het kort gezegd scheiden we gft (in onze eigen composter), oud papier (eens in de 6 weken naar een container bij ons in de buurt), glas en plastic (eens in de 3 weken naar de containers bij ons in de buurt), herbruikbare spullen (gaan naar de kringloop of naar de kledingcontainer bij ons in de buurt). 
Besparing: tussen 10 en 20 euro per jaar

2. Zorgverzekering
Rond november elk jaar gaan we samen zitten om naar onze zorgverzekering te kijken: Past het nog bij onze situatie? Past het bij de situatie van het komende jaar b.l.e.w? Hoe zit het met het eigen risico? Hoeveel aanvullende verzekeringen moeten we erbij nemen of weer weghalen?
Wanneer we zo goed als weten dat we geen tandartskosten tegemoet gaan, doen we geen of zo minimaal mogelijke aanvullende tandartsverzekering. Ook de zorgverzekering zelf, naast het basisgedeelte, proberen we zo minimaal te houden. Dit kan wanneer je geld achter de hand hebt, voor onvoorziene zorguitgaven. Door het eigen risico hoog te laten zijn (mijn man kiest zelfs voor het hoogste eigen risico, ik doe meestal de middelste keuze hierbij) kan je de maandelijkse premie behoorlijk naar beneden krijgen. Dit kan natuurlijk alleen als je zover als je kunt inschatten (menselijkerwijs) gezond bent en weinig kosten te verwachten hebt en wanneer je wel geld achter de hand hebt voor onvoorziene situaties.
Besparing: enkele tientallen euro's per jaar.

3. Hypotheek
Hierbij moet de eigen situatie in ogenschouw worden genomen, want voor ieder huishouden is dit weer anders. Wij hebben vorig jaar onze hypotheek opengebroken, omdat de rente nu een stuk lager is dan toen we het afsloten. Minus de boete, die dan betaald moet worden, komen we nu een stuk gunstiger per maand uit. Wanneer een aflossingsvrije hypotheek het geval is, kan er toch wel wat afgelost worden en anders kan er gespaard worden om t.z.t. af te lossen.
Besparing: honderden euro's per maand

4. Telefoon
We hebben per 2 maanden maar zo'n 30 euro aan vaste-telefoonkosten van de KPN (inclusief de belminuutkosten). We hebben bij de KPN het minimum tarief voor een minimum pakket. Dit kan omdat we meestal met Voipbuster, Skype of middels de app bellen. Persoonlijk koop ik eens in de maand voor 5 euro aan MB's voor mijn telefoon (250 MB, Aldi). Deze gebruik ik praktisch nooit, omdat ik probeer via wifi verbonden te kunnen zijn. 
Besparing: tientallen euro's per jaar 

5. Brandstof voor de auto
We hebben op onze telefoon de app: DirectLease. Op deze app kan je van alle benzinestations in Nederland zien wat de actuele brandstofprijs is. We gebruiken deze app altijd wanneer we moeten tanken of willen tanken. Soms komen we toevallig langs een goedkoop station, soms loont het om ietsje om te rijden om goedkoop te tanken en soms tanken we wat eerder dan nodig, omdat de brandstofprijs op die dag goedkoop is. Met elke tankbeurt bespaar je zo een paar euro!
Besparing: tientallen euro's per jaar

6. Donaties opzeggen
Het is verstandig om eens in je financiële papieren te duiken en te kijken of er wellicht automatisch donatiebedragen worden afgeschreven, waarvoor je je jaren geleden eens hebt opgegeven. Onlangs hebben wij twee donaties opgezegd, omdat we niet meer echt achter de doelstellingen van de stichtingen konden staan en omdat we liever een keer doneren, wanneer een deeldoel ons trekt. 
Besparing: paar tientjes per jaar

7. Vastenlastenbond
We zijn lid van de Vastenlastenbond. Voor een klein lidmaatschap-bedrag per jaar, zorgt de Vastenlastenbond ervoor dat je telkens bij de goedkoopste (en goede) maatschappijen zit voor elektra, water en gas. Zij zorgen ook voor de overstap. Vaak krijg je bij een overstap ook een welkomstkorting. We hebben er geen omkijken naar. Zo nu en dan krijgen we bericht dat we weer bij een andere leverancier zitten voor dit of dat. 
www.vastelastenbond.nl
Besparing: tientallen euro's per jaar


Geen opmerkingen: