vrijdag 6 december 2024

December: Receptenmaand #1 Vijf Roomkaas-speculoostaartjes voor Sinterklaas


Mijn plan was om in december 4 receptjes te kiezen uit het boek 'Natuurlijk zoet', maar de plannen zijn enigszins gewijzigd. Ik kwam namelijk een recept tegen voor een Speculoostaart, laag ik koolhydraten en ik had wel zin om dit recept te gebruiken voor kleine (cupcakevorm) taartjes voor Sinterklaasavond. 
Zoals bij me past, heb ik het recept niet helemaal gevolgd. In het laag-koolhydratenrecept werden speculaaskoekjes zonder suiker en speculoos zonder suiker gebruikt. Blijkbaar kan je dat ook kopen, maar dat had ik niet in huis. Dus ik heb volkoren biscuitjes gebruikt en een lik echte speculoos.

Ik heb voor de 5 kleine taartjes de volgende ingrediënten gebruikt:
Bodem:
*4 volkorentarwebiscuits en een stukje pure chocola (samen 54 gram)
*30 gram roomboter
Vulling:
*1,5 geweekte gelatineblad en 2 el water
*125 ml ongeklopte slagroom met een klein schepje kristalsuiker
*100 gram naturel roomkaas
*1 grote eetlepel speculoos en nog wat verwarmde speculoos als topping

Bereidingswijze:
1.Verkruimel koekjes en chocola (in mixer of koffiemolen) en meng met gesmolten boter.
2.Druk in de vormpjes als bodem en laat minstens 10 minuten koelen.
3.Week minstens 10 minuten de gelatineblaadjes in koud water.
4.Klop de slagroom met wat suiker stijf en zet in koelkast.
5.Verwarm paar eetlepels water en los hierin de uitgeknepen gelatine. Voeg ook nog een scheutje koude slagroom hieraan toe en roer, zodat er geen klonten zijn.
6.Spatel het mengsel van 5 voorzichtig door de slagroom en zet kom in koelkast.
7.Mix roomkaas en speculoos luchtig door elkaar.
8.Spatel slagroom voorzichtig door speculoosmengsel van 7 heen. Doe de klare vulling nu in de vormpjes.
9.Verwarm een beetje speculoos en doe dit als topping op de vulling. Roer het er iets doorheen.
10.Zet de taartjes nu minstens 4 uur in de koeling, zodat ze kunnen opstijven.
Wat vonden we ervan?
In 1 woord: heerlijk.
Een lekkere (gezonde) bodem en een fijne smaakvolle vulling. Mooi stevig en goed behapbaar. Zeker nog eens te herhalen.

Geen opmerkingen: