vrijdag 30 augustus 2024

Augustus: Een Schone Lei #5: de vierde week

 

Ook augustus is alweer bijna voorbij. Deze maand stond qua projectje in het teken van een schone lei maken op gebied van gezondheid, huishouden, spullen, administratie en voorbereidingen. Ook deze week zijn er weer verschillende leitjes schoon gemaakt. Hieronder meer hierover. Tevens wil ik aan het eind van dit blogje alvast mijn projectplannetjes voor september delen.

1.Gezondheid.
Vanmorgen woog ik weer 74,7 en had een buikomvang van 78 cm. Omgerekend zit ik dus precies op een (nog) gezond BMI. Gewichten en omvangen schommelen bij vrouwen altijd danig, onder invloed van o.a. hormonen. Wij als vrouwen moeten daar ook niet zo op gefocust zijn, maar het is natuurlijk altijd goed om je leefstijl gezond te houden of te maken.
Deze week ben ik begonnen met het drinken van thee en koffie zonder suiker of zoetjes. En oei, wat valt mij dat zwaar! Ik vind het niet lekker. Maar ik heb ergens gelezen dat het ongeveer 2 weken duurt, voordat je gewend bent aan thee/koffie zonder zoet en dat je het daarna zelfs niet meer lekker vindt met zoet. Dus we hopen. 

2.Huishouden en schoonmaken en opruimen.
Deze week was natuurlijk vol met het schoolleven, dus er was niet veel tijd voor allerhande huishoudelijke dingen. Toch heb ik deze week iets gedaan, wat ik al lang wilde doen en wat zó naar wens is verlopen! In onze toilet had ik ooit de vloervoegen tussen de tegels al eens met 'voegenfris grijs' mooi gemaakt. Na jaren zit het nog steeds goed erop en is het nog steeds mooi. Onze wandtegels hadden wat gelige voegen, niet vies, maar het toonde niet fris. Ik heb van Albastine 'voegenfris wit' gekocht (was ook nog eens leuk in de actie bij de Praxis) en hiermee de voegen mooi wit gemaakt. Wat zijn we blij met het resultaat! Hieronder een foto waar je goed het verschil op kunt zien:
De witte voegen moesten nog drogen hier en daarna kon het overtollige voegenfris van de tegels afgehaald worden. 

3.Administratie en voorbereidingen.

In deze week hebben we de definitieve boeking gedaan voor de zomervakantie 2025 in Duitsland. Dit natuurlijk b.l.e.w. Dus hiernaar hoeven we niet meer om te kijken.
Verder stond deze week natuurlijk volop in het teken van voorbereidingen voor mijn schoolleven als leerkracht en voor het schoolleven van zoon, die nu de hele week naar school moet (groep 2). 
Vanmiddag ga ik nog de financiën van augustus op een rij zetten, maar dat is niet echt een projectje, omdat dat elke maand gewoon gebeurt. 
Volgende week wil ik nog de buizen in de toilet beneden wit verven en dan is ons wc'tje helemaal fris en fruitig!

Plannen voor september.
Het was mijn bedoeling om in september een crea-projectje te doen, omdat ik meestal in de september de foto-albums maak, maar dat heb ik in augustus al gedaan. Ik heb voor de komende 4 maanden van dit jaar de projectjes wat gewisseld. Mijn plan is als volgt:

*september: budget,sparen en alleen kopen bij Picnic/AH/Lidl (ook evt.cadeautjes)
*oktober: kledingwissel/kledingcapsule/opruimen/marktplaatsverkoop
*november: creatief: vanuit tijdschrift iets namaken (naaien, opstellen etc)
*december: recepten (voorafje, soep, hoofdgerecht, toetje, koekjes)

In september wil ik alle voedsel en huishoudelijke spullen, maar ook eventuele cadeautjes kopen bij Lidl, Picnic of Albert Heijn. Dus niet naar het dorp of naar de Action om allerlei uitgaven te doen. Qua budget probeer ik een bedrag aan te houden, iets onder ons gemiddelde per week. Verder wil ik mijn cash-stuffings-map weer wat aanvullen. Ik zal daar nog een aparte blog aan besteden, want wat werkt die map tot nog toe leuk en goed en wat heb ik al veel gespaard!

In oktober staat de kledingwissel weer op het programma. Ik wil kritisch gaan kijken naar de hoeveelheid herfst-winterkleding voor ons allen. De kasten wat uitdunnen. Wat spullen proberen te verkopen op Marktplaats en sowieso heel wat wegdoen naar kledingcontainer/kringloop.

In november lijkt het me leuk om elke week uit 1 tijdschrift iets na te maken. December, de maand van knusheid, gezelligheid, Sinterklaas en Kerst komt er natuurlijk aan en hoe leuk is het om je huis dan wat te versieren, of een opstelling te maken van gezellige dingen of iets te naaien voor je keuken, of mooie wandlijstjes te maken. Ik denk erover om hiervoor Ariadne at Home en Hobbyhandig uit de bieb te gebruiken. 

In december wil ik aan de slag met verschillende receptjes. Hoe en wat, dat weet ik nog niet. 

vrijdag 23 augustus 2024

Augustus: Een Schone Lei #4: De derde week


 Deze week had ik nog vakantie, dus ik had ook wat tijd om met schone leitjes bezig te zijn. Wat heb ik zoal gedaan deze week?

1.Gezondheid. 
Deze week heb ik gelet op het tijdig naar bed gaan. Uiterlijk half 11 naar boven, zodat ik 11 uur in bed kon liggen. In bed heb ik telkens nog wat spieroefeningen gedaan. Dit had geen weerslag op het inslapen: ik sliep, zoals meestal, binnen een paar minuten in. 
Qua gewicht en buikomvang ben ik deze week wat aangekomen. Mede door wat snoeperijen, die hormonaal geduid konden worden. Dit laatste geeft ook een opgeblazenheid en een aankomen, wat normaal is. Dus ik zit er niet zo mee. Dat komt wel weer goed.

2.Huishouden en schoonmaken en opruimen.
Ik heb deze week de gootsteenkast met alle middeltjes en dingetjes om het schoonmaken in het huishouden gestalte te geven, uitgemest, uitgezocht, schoon gemaakt en terug gezet. Het hele kastje stond slordig vol. Ik kon verschillende flacons bij elkaar gieten en sommige middeltjes, zoals badkamerspray, konden naar boven. Alle middeltjes staan nu weer in 2 bakken. Lekker overzichtelijk.
In de badkamer hebben we een kunststoffen trolley staan met drie lades. Ook deze heb ik uitgemest, schoon gemaakt en herordend. In de bovenste lade zitten nu de flacons met shampoo en douchegel. Vooraan liggen wat speelgoedjes voor zoon voor onder de douche. In de middelste la heb ik nu alle schoonmaakdoekjes voor boven liggen. In de onderste la heb ik schoonmaakmiddeltjes voor boven liggen.
Er zijn weer wat spullen op Marktplaats gezet en er is ook weer wat verkocht.
Verder heb ik wat gesnoeid in de tuin en de ramen beneden binnen en buiten gelapt. Ook heb ik wat lades in de keuken uitgeruimd, geschoond en weer geordend ingeruimd. 

3.Administratie en voorbereidingen. 
Deze week ben ik eigenlijk vooral bezig geweest met het voorbereiden van het nieuwe schooljaar, op school en hier thuis. 
Daarnaast heb ik nog wat voorbereidingen voor zoons nieuwe schooljaar (hij hoopt naar groep 2 te gaan) gedaan. Ik heb tekeningen van groep 1 achter het tabje groep 1 gedaan, in een grote box op zolder. In deze doorzichtige box zitten de tabjes van de groepen en daarachter kan je dan bepaalde dingen bewaren, die leuk zijn voor later, voor zoon.
Ik ben de kleding voor zoon voor de komende tijd wat langs gelopen en we hebben nog een setje nieuwe schoenen voor hem gekocht.
In deze week heeft zoon leren fietsen zonder zijwieltjes, dus ook dat kunnen we afvinken. 
Daarnaast heb ik het foto-album van onze laatste vakantie in Duitsland, afgemaakt. Tevens ben ik al aan het zoeken naar een nieuw vakantie-adres voor 2025 bij leven en welzijn en zijn we eigenlijk al bijna aan het boeken hiervoor.
Mijn eigen fiets is naar de fietsenmaker gegaan, was al een jaar of wat niet meer fietsbaar. Er is wat vernieuwd en ik hoop hiermee dus meer te gaan fietsen, in ieder geval de kortere afstanden.

4.Plannen voor de volgende week qua:
*Gezondheid:
Ik wil ook wat meer op de snoeperijen gaan letten. En zorgen voor gezonde voeding op mijn werkdagen, evenals op de andere dagen. 

*Huishouden en schoonmaken en opruimen:
De eerste schoolweek voor zoon en mij is een druk gevulde schoolweek. Van allerlei extra klusjes in het huishouden zal wel niet veel komen. Ik plan dus niets extra's voor de laatste week.

*Administratie en voorbereiding: ook hierbij hetzelfde verhaal als boven. Sowieso wil ik aan het eind van de week onze maandelijkse financiën weer op een rij zetten, maar dat is een standaard gebeuren elke maand.

Ik hoop dat in de laatste week de vakantie voor 2025 definitief geboekt kan worden. En ik probeer weer een paar keer mijn fiets te pakken.

vrijdag 16 augustus 2024

Augustus: Een Schone Lei #3: de tweede week.

 

1.Gezondheid:
Deze week heb ik gelet op het tijdig naar bed gaan en op minder snoepen. Dit laatste is niet heel goed gelukt, omdat het nog steeds vakantie voor ons is en we dan simpelweg ietsje anders eten dan in de 'normale' werk- en schoolweken. Mijn buikomvang is 81 cm en mijn gewicht is naar de 74,9 gegaan, dus een lichtelijke afval.

2.Huishouden en schoonmaken en opruimen:
Deze week heb ik de oven en de ovenrekken spic en span schoongemaakt. Onze oven was al wel schoon, maar nu heb ik ook de ingebakken vetstippeltjes, die je weleens op bakplaten tegenkomt, verwijderd. Ik ben trost op ons glimmend oventje. Tevens is de magnetron spic en span gemaakt.
Deze week heb ik ook onze oude kamerplanten vervangen.
Ik ben begonnen met achter het zolderschot te gaan ordenen (lege dozen, die we bewaren voor als we eens wat wegdoen en je de originele doos wilt gebruiken, ga ik toch wegdoen, want ze nemen een hoop ruimte in beslag). Volgende week hoop ik hiermee verder te gaan. 
Van de werkkamer heb ik wat mappen en stapels uitgezocht. Veel kon er weggegooid worden.

3.Administratie en voorbereidingen:
Ik heb weer allerlei spullen op Marktplaats gezet. Hopelijk worden ze verkocht.
Het foto-album van zoon is klaar en bijgewerkt tot nu (elke maand een foto, zodat je een mooie ontwikkeling ziet en bij hoogtijdagen, zoals sinterklaas/verjaardag/vakantie wat meer foto's). Ik werk altijd 1 jaar bij.
Met het foto-album van onze laatste vakantie in Duitsland ben ik gestart. 
Deze week heb ik veel tijd gestoken in voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar: met name allerlei materialen op internet opgezocht en een to do-lijst gemaakt, die ik volgende week, wanneer ik naar school ga om verder voor te bereiden, wil afwerken.

4.Plannen voor de volgende week qua:
*Gezondheid:
Ik wil, naast het tijdig slapen, toch wat meer letten op minder snoepen tussendoor. De buikomvang mag best wat minder, gezien mijn kleding. Het streven is toch 80 cm en een gewicht van 74,5 kg.

*Huishouden en schoonmaken en opruimen:
Nu de airco beneden staat en dus achter het zolderschot weg is, kan ik daar ook wat beter bij de rommel, die ik graag ik gelabelde bakken wil ordenen. Wellicht dat ik daar komende week aan toe kom.
Het bijstippen van verfwerk en het schonen van het tapijt stel ik uit tot wanneer zoon weer naar school gaat, dat is wat makkelijker werken. 
De komende week zal ik veel met voorbereidingen voor school bezig zijn, dus of er veel tijd overblijft voor extra klusjes, weet ik niet.

*Administratie en voorbereidingen:
De voorbereidingen zullen komende week vooral bestaan uit voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Qua administratie komt er komende week nog niet veel om de hoek kijken. Het foto-album van onze laatste vakantie wil ik afkrijgen.
Hopelijk kan ik wat spullen, die nu op Marktplaats staan, verkopen.
Ik wil ook weer een ritje maken naar de stort, om allerlei grote dozen en andere grotere spullen weg te brengen.

vrijdag 9 augustus 2024

Augustus: Een Schone Lei #2: De eerste week




Deze eerste volledige week van augustus heb ik hier en daar fijn een schone lei kunnen maken. Wat heb ik deze week gedaan?

1.Gezondheid:
Deze week heb ik, na onze vakantie waarin aankomen aan de orde van de dag was, weer meer gelet op gezond en minder eten. Het is nog steeds vakantie, dus een ijsje hier en iets lekkers daar is er nog steeds, maar al met al ben ik in de afgelopen week toch bijna een kilo afgevallen en is mijn buikomvang met 2 cm verminderd.

2.Huishouden en schoonmaken en opruimen:
Deze week heb ik alle gordijnen in huis geschoond.
Ook heb ik de bovenkanten van alle kasten en de hoekjes geschoond.
Ik heb achter ons zolderschot alweer een vuilniszak met spullen, die straks naar de Kringloop kan.
Ook heb ik weer wat items op Marktplaats gezet.
De autostoel van zoon was te klein geworden. Deze heb ik helemaal schoon gemaakt, zodat de stoel ook weer op Marktplaats gezet kan worden. Tevens hebben we een 'nieuwe' aangeschaft, zodat hij tot wanneer hij 22 kg en/of 125 cm is, weer veilig in de auto kan zitten.

3.Adminstratie en voorbereidingen:
Deze week heb ik foto's voor het jaaralbum van zoon geselecteerd en besteld. 
Deze week heb ik ook foto's van onze afgelopen vakantie geselecteerd en besteld. De foto's kan ik volgende week ophalen en zal ze dan ook in de albums plakken. Dan zijn de albums weer voor een jaar klaar.
Verder heb ik deze week alle mailboxen (huismail en werkmail) uitgezocht en uitgeruimd. 
Ook heb ik de kalenders van dit jaar en volgend jaar (ook deze week besteld) al ingevuld met data die we al weten, voor ons en voor zoon. Alles wat voor zoon is, vullen we met rood in. 
Tevens ben ik deze week gestart met het zoeken naar een vakantiewoning voor 2025 b.l.e.w. De ervaring is dat je er vroeg bij moet zijn met boeken. We hebben inmiddels wat op het oog, dus wellicht dat we volgende week een boeking kunnen doen. 
Ook heb ik deze week de maandfinanciën van juli weer genoteerd en heb onze deposito's bekeken en een nieuwe afgesloten.
Ook heb ik deze week mijn wensen voor een nieuwe laptop op een rij gezet en deze naar een computerkenner bij ons in de buurt gestuurd. Hij gaat nu kijken naar opties. Ik wil waarschijnlijk in september/oktober een nieuwe laptop kopen.
Tevens heb ik het eerste verjaardagspartijtje van zoon (in september ws.) al behoorlijk voorbereid.

4.Plannen voor de volgende week qua:
*Gezondheid: 
Ik wil graag qua buikomvang op 80 of 79 cm uitkomen. Qua gewicht zou ik graag komen te zitten op 74,en nog wat.

*Huishouden, schoonmaken en opruimen:
Misschien dat ik komende week het verfwerk ga bijstippen en wat andere klussen ga doen. Welke, weet ik nog niet, die worden van mijn lijstje gekozen.

*Administratie en voorbereidingen:
Qua administratie heb ik de komende weken niet zoveel te doen. Op de laatste dag van augustus maak ik de financiën van augustus weer op. Qua voorbereidingen wil ik me de komende week al een beetje richten op mijn schoolwerk, zodat ik in de week van 19 augustus naar school kan om daar een en ander klaar te maken voor het nieuwe schooljaar.
In de komende week wil ik de foto-albums van zoon en onze vakantie updaten met de nieuw bestelde foto's.


zaterdag 3 augustus 2024

Augustus: Een Schone Lei #1 Plannen voor de komende 4 weken

 

De maanden van 2024 staan allen in het teken van een projectje. Van gezonder leven, tot receptjes proberen en van budgetteren tot creatief bezig zijn. De maand juli hielden we rust op onze blog. Nu is augustus aangebroken. Mijn plan was om in deze maand weer af te vallen (en dat is zeker nodig), maar ik wil het projectje voor deze maand wat breder trekken, ook naar huishouden en mijn werk bijvoorbeeld. Daarom noem ik het projectje voor deze maand: 'Een Schone Lei' waarbij ik de komende weken ga proberen af te vallen, het huishouden te resetten, zo voor een nieuw schooljaar, wat organisatorische dingen ga klaarmaken, ook zo voor het nieuwe schooljaar, wat spullen ga wegdoen en wellicht nog wat Grote Schoonmaakdingen van het lijstje ga schrappen.
Wat zijn mijn wat concretere plannen voor deze maand?

1.Gezondheid:
Op de afgelopen vakantiereis ben ik 2 kilo aangekomen en is mijn buikomvang 3 cm toegenomen. Ik weeg momenteel 76 kilo en mijn buikomvang is 83 cm. Mijn huidige BMI is: 25,4 en valt in het vakje 'hoog'. 
De komende weken wil ik weer zorgen dat ik 2 kilo afval en dat mijn buikomtrek weer naar de 79/80 cm gaat. Meer afname is natuurlijk ook goed. Dit wil ik bereiken door weer gezonder te eten, gewoon weer prik en koekjes en reepjes en ijsjes en ... meestal laten staan en over te gaan tot het normale eten van gezonde boterhammen, een klein tussendoortje, goede avondmaaltijden etc. Ook wil ik proberen om wat lichamelijke oefeningen te doen.

2.Spullen:
Onze zoon is net jarig geweest en de cadeautjes zijn ons huis weer binnen gestroomd. Tijd dus om weer zijn speelgoed uit te zoeken en weg te doen. Ook wil ik wat kleding uitzoeken (ook met het oog op het nieuwe schooljaar) en wegdoen wat weg kan. Verder wil ik de komende weken met een kritisch oog door ons huis gaan, op zoek naar spullen en prullen die echt ons huis kunnen verlaten.

3.Huishouden:
De komende weken wil ik ons huis goed op orde hebben/bijhouden qua schoonheid, zodat we straks schoon het nieuwe schooljaar ingaan. Dit betekent dus een keer alle ramen lappen, kussenhoezen wassen, vloeren met een goed sopje dweilen, alles goed afnemen en wellicht nog wat taken van mijn Voorjaarschoonmaaklijstje aftikken, zoals gordijnen wassen, vloerkleed schonen en verfwerk bijstippen.

4.Organisatiedingetjes:
De vakantieroosters van mij en zoon zijn inmiddels binnen. Ook schooljaarroosters van mij en zoon zijn bekend. Ik heb vandaag een kalender 2025 besteld. Die komt volgende week binnen. Deze kalender ga ik alvast invullen, wat we weten. Met blauw de dingen van ons gezin, met rood de specifieke dingen van zoon. Deze kleurwisselingen werken perfect. Een tip!
Het verjaardagspartijtje van zoon, dat hij in september ergens gaat houden, wil ik nu ook zoveel mogelijk voorbereiden. 
Verder wil ik nog even de schoolkleding van zoon langslopen.

5.Fotoselecties:
De komende weken wil ik de foto's selecteren die ik in oktober/november voor de albums van vakantie 2024 en maandelijkse foto's van zoon wil bestellen. 

6.Vakantie 2025:
De komende weken wil ik al wat gaan zoeken naar een vakantie-adres voor 2025 b.l.e.w.

Genoeg dingen dus op de planning voor de komende weken van Een Schone Lei, zodat we straks goed, georganiseerd, afgevallen en fris het nieuwe schooljaar ingaan. 
Per augustusweek zal ik bijhouden wat van bovenstaande in die week gedaan is en hoeveel ik afgevallen ben. Dit alles bij leven en welzijn.