dinsdag 19 januari 2021

Dag- en nachtritme van onze dreumes van anderhalf jaar

 Onze lieve dreumes is al weer anderhalf jaar.
Anderhalf jaar van genieten, van liefde, van zoeken en vinden, van bijleren en afleren. Anderhalf jaar van ons verwonderen over dit wonder in ons leven.

Nu alles qua slaapperikelen en voedselperikelen wat in een rustiger vaarwater is gekomen, leek me het wel leuk om weer eens een update te geven hoe nu zijn dag en nacht eruit ziet. 

Lang geleden heb ik een post geschreven over de 2-3-4 regel, wat inhield 2 uur wakker, slapen, 3 uur wakker, slapen, 4 uur wakker, slapen voor de nacht. Dit ritme hebben we bijna drie kwart jaar gehad en wat een vondst was dit! Dit heeft zijn hele slapen positief bevorderd en geregeld. Hier kan de post terug worden gelezen: https://www.blogger.com/blog/post/edit/2927159208085312268/3488238130991624233

De dag begint bij ons om een uur of half 7, dat het ventje wakker wordt. Hij mag dan nog even een half uurtje (en op zondag wel iets langer) tussen ons in liggen. Vaak slaapt hij dan nog even wat voort. 
Om 7 uur of ietsje later gaan we dan allemaal uit bed. Mijn man gaat ons zoontje klaarmaken voor de dag en ik ga beneden de ontbijttafel klaarmaken.
We ontbijten samen, waarbij dreumes 1 belegde boterham (nog in stukjes) en 180 ml warme melk drinkt. Soms wisselen we de boterham af met bijvoorbeeld Brinta. 's Morgens kost het echt wel wat moeite om die boterham bij hem binnen te krijgen. Er blijft nog weleens wat over en die stukjes eet hij dan later nog op.

Na het ontbijt gaat zoon in onze grote grondbox spelen (5 m2), terwijl wij dan de ontbijtspullen opruimen en ons aankleden en klaarmaken voor de dag. Tevens ruim ik dan de vaatwasser uit en zuig de kamer. 

Als man naar het werk gaat of ik naar mijn werk ga, gaat zoon lekker banjeren door de benedenverdieping. 
Om een uur of half 10 gaan we even naar boven en terwijl hij dan in zijn wipstoel zit, doe ik wat aan de bovenboel. 
Om een uur of half 11 gaan we koffie drinken en krijgt zoon water en een stuk fruit. Sinds het moment dat hij gewoon zelf uit een beker drinkt, zonder tuit of wat dan ook, drinkt hij stukken meer. 
Hierna gaan we lekker even wandelen, vaak gecombineerd met karton of plastic wegbrengen. 
Terug gekomen gaat zoon nog weer even spelen.

Om kwart over 12 gaan we eten. Zoon eet dan ca. 2 belegde boterhammen en 150 ml drinken. Dit gaat er eigenlijk altijd goed in.
Na de lunch speelt hij nog weer even wat en om kwart over 1 gaat hij naar bed. Dit is nu de enige slaap overdag. Sinds de kerstvakantie hebben we zijn ochtendslaap geleidelijk aan eraf gehaald en dat gaat overwegend goed. Een heel enkele keer is hij om een uur of 10 jammerig van de moeheid en dan doen we hem nog weleens een kwartiertje of half uurtje naar bed, maar dit komt steeds minder vaak voor.
Nu 's middags slaapt hij minimaal anderhalf uur, maar vaak ook wel ca. 2 uur. 

Na zijn middagslaapje terwijl hij aan het wakker worden is, doe ik boven weer wat huishoudelijke klusjes, zoals de schone was inruimen.
Na zijn middagdut gaan we koffie drinken. Zoon krijgt dan weer een beker water met een stuk fruit, of rozijnen of een koekje, of stukje paprika bijvoorbeeld.

Hierna gaan we vaak weer even naar buiten, wandelen of in de tuin bezig. En daarna gaat hij lekker spelen en ga ik koken.
Om kwart over 5 gaat hij eten. Hij eet dan warm. Meestal groente, aardappelen, vaak wat vlees, een paar eetlepels toetje en vitamine D. 
Sinds kort mixen we zijn eten niet meer fijn met de staafmixer, maar geven we hem gewoon de stukjes vlees (dat nog wel klein), aardappel en groente. Hieraan moet hij nog behoorlijk wennen, maar oefening baart kunst. Achteraf gezien hadden we wel veel eerder kunnen beginnen met het aanbieden van stukken voedsel, maar ja. Al doende leert men...

Na het eten gaat hij nog een half uurtje spelen en daarna gaat hij nog een kwartiertje in de buggy zitten om lekker tot rust te komen. Dit is het enige moment overdag dat hij nog weer even op zijn speen mag sabbelen.

Om 7 uur in de avond gaan we met hem naar boven. We wassen hem dan, of badderen hem. Hij krijgt zijn pyjama en slaapzak aan. We dimmen de lamp. Hij krijgt nog 150 ml melk in een fles. We doen het avondgebedje met hem en dan ligt hij ca. half 8 in bed, met zijn speen. Meestal gaat hij dan gelijk slapen.

Om een uur of half 11 verschonen we hem nog een keer, terwijl hij dan gewoon doorslaapt. Dit doen we, omdat hij de laatste tijd steeds doorgelekt was de volgende morgen. 

We willen de komende tijd nog met de volgende dingen bezig:
-Het avondflesje vervroegen, zodat we hem niet meer in de avond hoeven te veschonen. Dit betekent dat we de ca. 300 ml melk voor een dag wat anders moeten verdelen
-Het avondeten in stukken blijven aanbieden

Hier dus het dag- en nachtritme zoals dat nu er is. 
Zodra er een 'slaapregressie' (wat uiteindelijk te maken heeft met een progressie qua ontwikkelingen) is, om de zoveel tijd, gaat een en ander natuurlijk anders, maar dit is het voor nu, nu alles in zijn leventje wat rustig voortkabbelt, afgezien van de vele ontwikkelingen die hij doormaakt. We genieten van hem!


Geen opmerkingen: