vrijdag 8 november 2019

Je dag evalueren met jezelf of met je kind(eren)

Juist in onze jachtige tijd is het goed om ook op zijn tijd stil te staan. Stilstaan en terugkijken naar wat is geweest en wat misschien gaat komen. Stilstaan bij jezelf en bij de ander. 

In deze post wil ik graag een idee/tip geven hoe je je dag voor jezelf of met je kind(eren) kan evalueren. Het hoeft niet veel tijd te kosten en ellenlange verhandelingen te geven, maar deze manier geeft je toch een mooie afsluiting van de dag en een toeleven naar de volgende dag, als dat je gegeven wordt. 

Zelf pas ik deze dagevaluatie toe, wanneer ik in bed lig. 
Ik stel mezelf dan de volgende vragen en beantwoord ze voor mezelf:
1. Welke drie dingen vond je vandaag leuk/goed gaan en waarom?
2. Welke drie dingen vond je vandaag minder leuk/minder goed gaan en waarom?
3. In welke drie dingen heb je morgen b.l.e.w. wat minder zin en waarom?
4. In welke drie dingen heb je morgen b.l.e.w. zin en waarom?

De volgende avond kan je dan de punt 3 en 4 voor jezelf 'bespreken' of het klopte wat je verwachtte. 

Met kinderen kan je bovenstaande ook doen. Je kunt dan bijvoorbeeld voor 1 ding kiezen, i.p.v. drie dingen. Of wat betreft de leuke dingen wel 3 dingen laten kiezen, maar voor het minder leuke 1 ding laten kiezen. Tevens is het goed om te eindigen met het positieve. Ook is het goed om kinderen te laten verwoorden waarom ze iets goed of minder goed vonden of waarom ze zin hebben of minder zin hebben in de volgende dag. Hierbij zijn de zogenaamde WWWWWH-vragen goed te gebruiken: Wie? Wat? Waarom? Waar? Wanneer? Hoe? Deze vragen zijn open vragen en zorgen ervoor dat er niet alleen met ja of nee geantwoord wordt, maar dat er ook nog een uitleg aan gegeven wordt. 
De volgende dag kan je dan met je kind op deze wijze ook terug kijken op de dag die geweest is. 
Je kan dit perfect inpassen in het avondritueel of bedritueel dat je met je kind houdt/hebt. Je kind leert zo de dag af te sluiten en eventuele zorgen of opgewondenheden een plek te geven. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de volwassene als je deze evaluatie met jezelf houdt. 

Zelf vind ik het fijn om zo 'mijn' dag te evalueren en de volgende dag tegemoet te zien. Juist als je ergens tegenop ziet, is het goed dit voor jezelf helder te hebben waarom en dan valt het vaak zo reuze mee. Ook wanneer je iets minder leuks beleefd hebt op een dag, is het goed om het voor jezelf uit te spreken en met jezelf te kijken of je er wat aan kan doen in de toekomst of dat je het gewoon naast/achter je moet neerleggen. Eindigen met de positieve dingen is het beste voor je psyche! Zo kan je lekker gaan slapen.

En wat dat lekker slapen betreft: mij overkomt het de laatste tijd geregeld dat ik net begonnen ben aan de evaluatie, maar dan al in slaap val...blijkbaar is het ook nog eens slaapverwekkend😉

Geen opmerkingen: