woensdag 14 maart 2018

Zelf vaatwasmiddel maken (biologisch...)

In een vorige post schreef ik over het zelf maken van wasmiddel. In deze post wil ik laten zien dat je ook zelf vaatwasmiddel kan maken, in poedervorm, of in compacte blokjes. Op internet zijn talloze recepten te zien. Het lijkt me dat deze vaatwasmiddel beter voor het milieu en voor je gezondheid is (want tenslotte eet je van de spullen die uit de vaatwasser komen) en daarbij ook nog eens heel goedkoop.

Benodigdheden:
*mengschaal en garde (en ijsblokjesvorm)
*1 deel zeezout (45 gram)
*1 deel baking soda (45 gram)
*3 delen Driehoeks kristalsoda (de andere soda's trekken vocht aan en dat is niet de bedoeling) (135 gram)
*3 delen citroenzuur
*azijn (wanneer je blokjes wilt maken, dus optioneel)

Bereidingswijze (voor poeder):
**We hadden alleen maar zeezout grof, dus het was eerst vermalen geblazen (met een koffieboonmaler en dat ging perfect).
1. Meng alles door elkaar, behalve de azijn. Je hebt nu vaatwaspoeder. 
Deze poeder kan je bewaren in een afsluitbare pot.
2. Wil je tabletten? Voeg dan bij punt 1 in partjes azijn toe, net zolang totdat er een dikke pasta ontstaat. Deze pasta kan je in de ijsblokjesvorm doen. Laat dit ca. 24 uur op een warme plaats uitharden. De vaatwastabletten zijn klaar en kunnen in een afsluitbare pot bewaard worden.

Toepassing:
We hebben nu al heel wat vaatwasbeurtjes met deze poeder laten wassen. De vaat komt er over het algemeen schoon, fris en droog uit. Wel denken we een licht waasje op bestek en glas te zien, maar dat is er zo af te vegen. De pannen worden niet schoon genoeg naar onze zin, maar als dat alles is... Dit middel is gewoon goed en gezond voor je en de pannen doen we dan maar met de hand. Wel overwegen we om zo nu en dan een kwart vaatwasblokje erbij te doen, wanneer de vaat heel vies of vettig is.

Geen opmerkingen: