zaterdag 12 november 2016

De zondag als speciale dag in de week

Graag wil ik jullie wat vertellen over de zondag, die speciale dag in de week, waarvan mijn man en ik zo genieten en waarop wij echt tot rust komen.
Ik schrijf dit vanuit onze christelijke overtuiging, maar ook lezers zonder christelijke overtuiging kan ik de zondag als rustdag aanbevelen! Zeker in onze jachtige tijd, waarin een ieder zoveel moet en waarin elke seconde van ons leven wel bezet lijkt te zijn, is het goed om één dag in de week te rusten. Dit komt zeker ook de lichamelijke en psychische gezondheid ten goede.

De zondag verloopt bij ons eigenlijk volgens 'vaste patronen', maar dan wel met alle rust en ontspannenheid. Na de zondag zijn we echt uitgerust en weer klaar om de werkweek te beginnen. Hierbij de indeling van onze zondag:

7.45 uur: We staan op en kleden ons aan.
8.15 uur: We eten een uitgebreid ontbijt, met warme broodjes, een gekookt eitje, een kopje koffie of thee en een sapje. Een soort van hotelontbijtje dus:)
8.55 uur: We gaan naar de kerk.
11.30 uur: We drinken koffie en thee met een taartje. Ondertussen praten we na over de preek of over van alles en nog wat. We lezen wat en we maken wat muziek. 
12.30 uur: We gaan samen eten koken. Ook dat doen we op zondag juist uitgebreider. We bereiden aardappeltjes, groenten, een lekker stukje vlees en daarbij een slurrie (zoals wij dat noemen), dat is een mengsel van uitjes, paprika, champignons, tomaatjes en allerlei kruiden en specerijen. Mijn man is een ware specialist in het maken van de heerlijkste slurries. Genieten is dat.
13.15 uur: We eten ons klaargemaakte voedsel. Als afsluiting nuttigen we ook altijd een lekkere pudding of kwarktoetje, dus even net wat anders dan doordeweeks. 
13.45 uur: We wassen het nodige af en vullen de vaatwasser.
14.00 uur: We gaan een fijne wandeling maken of we gaan weer wat lezen, wat muziek maken of even een dutje doen.
15.45 uur: We drinken een kopje thee met een chocolaatje. Daarna maken we ons klaar om naar de kerk te gaan.
16.10 uur: We gaan naar de kerk.
18.15 uur: We nuttigen ons avondeten, met een warm broodje en een gebakken of gekookt eitje.
19.00 uur: Meestal maken we nu een wandeling van een uur. 
20.00 uur: We drinken koffie en thee, met wat lekkers erbij. Hierna praten we wat, lezen we wat, maken we wat muziek, etc. 

Misschien dat bovenstaande in veler ogen saai, star, te gepland lijkt, maar wij ervaren dat niet zo. We vinden de zondagen erg fijn, we hebben dan ook meer tijd om met geestelijke zaken bezig te zijn en om te genieten van de natuur in onze wandelingen. Het is ook de dag dat we geen computer of telefoon gebruiken. En ik kan je zeggen: dat geeft zo'n rust! Dit laatste is echt het proberen waard: één dag in de week je sociale media laten voor wat het is. Dit voorkomt misschien wel verslaving aan allerlei apparatuur. 
In de andere zes dagen zit ik behoorlijk veel achter de computer (voor mijn werk, voor deze blog, om allerhande info op te zoeken of gewoon voor de ontspanning), maar op zondag mis ik de computer niet en heb ik op de een of andere manier ook niet de neiging om wat op te zoeken aan info bijvoorbeeld.
Ook huishoudelijke zaken laten we, zoveel mogelijk, mooi rusten op deze dag. Hoe heerlijk is dit. 

Voor gezinnen met kinderen is de zondag een prachtige dag om meer aandacht aan elkaar te besteden en samen met je kinderen bezig te zijn met geestelijke zaken. Op internet zijn tal van mogelijkheden te vinden om met je kinderen bezig te zijn met het belangrijkste voor je leven en dat is: het zoeken en vinden van en het leven met God. Juist deze dag kan ook voor het gezin, een rustpunt zijn!

Ik wens jullie allen zulke fijne zondagen toe.

Geen opmerkingen: