woensdag 21 september 2016

In de leesstoel: De zoekers

De afgelopen tijd heb ik heerlijk veel boeken gelezen. Soms heb je van die tijden dat je je perfect kunt concentreren.
Eén van de gelezen boeken was het boek 'De zoekers' door Ann H. Gabhart (Uitgeverij Barnabas).

Het boek gaat over een dochter van een Amerikaanse senator (levend rond 1861). Haar verloofde besluit zich aan te sluiten bij de Shakers. Ook dit meisje sluit zich aan bij de Shakers, in de hoop haar ex-verloofde terug te vinden (letterlijk en figuurlijk). Het verloopt echter allemaal anders. Haar ex-verloofde blijft bij de Shakers en het meisje gaat bij de Shakers weg (met goede en minder goede ervaringen) en trouwt met de man van haar dromen.
Waarom ik dit boek wil noemen is vanwege het feit dat de leefwijze van de Shakers in dit boek zo duidelijk wordt beschreven. Ik dacht altijd dat Shakers te vergelijken waren met de Amish-mensen. In sommige gevallen is dat zo, maar in meer gevallen is dat niet zo. 
Wat betreft het eenvoudig leven, het accent leggen op hard werken en bijv. de eenvoudige kleding met een haarkapje voor de vrouwen, is het vergelijkbaar. Echter, bij de Shakers mag er niet getrouwd worden, want ze zien het huwelijk als een zondige relatie. Verder 'dienen' ze naast God, moeder Ann. Bij de Shakers leven de mannen strikt gescheiden van de vrouwen en ze mogen alleen als broer en zus met elkaar omgaan, in het bijzijn van anderen. Hun leven wordt gekenmerkt door eenvoud en netheid. Zo houden ze erg van symmetrie. Ook is het nuttige belangrijker dan de schoonheid. Het genieten van een bloem (kleur, geur) mag niet zo aan de orde komen. De nuttigheid van een bloem mag wel 'geroemd' worden.
Afbeeldingsresultaat voor shaker amerika
Leven ze ingetogen, bij diensten wordt de ingetogenheid overboord gegooid en kan het gebeuren dat de Shakers, in allerlei dansen (gecontroleerd of ongecontroleerd), wanneer de Geest over hen komt, zich verliezen.
Afbeeldingsresultaat voor shaker amerika

Afbeeldingsresultaat voor shaker amerika
Zomaar wat weetjes over de Shakers. Er valt natuurlijk veel meer over te vertellen. Voor meer interesse in de leefwijze van de Shakers verwijs ik graag naar de internetpagina:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/130644-shakers-shaking-quakers-en-hun-meubels.html 
Afbeeldingsresultaat voor shakerstoel
Nooit geweten dat de stijl van deze stoelen bij de Shakers vandaan komt.

Geen opmerkingen: