dinsdag 29 oktober 2024

De knop om: van redelijk gezond voedsel naar gezond voedsel #1

 Ook bij mijn man is de knop om: we moeten nu serieus gaan werken aan nog gezondere voedsel tot ons nemen. We aten eigenlijk al wel behoorlijk gezond, maar er kunnen nog echt wel tandjes bij. We hebben verschillende redenen: tegen de hoge bloeddruk, tegen de bloedsuikerspiegelpieken die we ervaren na het eten, tegen onze overgangsklachten en zijdelings voor onze gezonde gewichten. 

Zelf zijn we rond de 50 en ons zoontje is 5. We gunnen hem gezonde ouders, die ook fit zijn (in zoverre we daar zelf wat voor kunnen betekenen). 
In de afgelopen week hebben we samen de volgende beslissingen gemaakt (ook op basis van informatie die we tot ons namen):

1.We eten ons eten in de volgorde: vezels-vetten/eiwitten-koolhydraten-eventueel zoet (deze volgorde zorgt voor de minste pieken in je bloedsuikerspiegel)
2.Ook bij ons ontbijt starten we nu met een stukje groente, bijvoorbeeld radijs, tomaat, wortel, augurk of komkommer.
3.We skippen uit ons dagelijks voedingspatroon:
-witte meelproducten
-witte bolletjes/afbakbroodjes op zondag en bij de soep
-suikervolle koekjes
-vla en toetjes
-zoet ongezond beleg zoals speculoos en chocopasta
-melkchocolade of witte chocolade
-halfvolle of magere zuivelproducten
-chips met allerlei smaken
-suiker en zoetjes
De komende weken hopen we langzaam op te maken wat we aan bovenstaande nog in huis hebben of geven het weg.
Bij de nieuwe bestelling bij Picnic heb ik nu de gezondere varianten besteld: volle yoghurt, volle melk, volle kwark, roomboter, pure chocola, volle dit en volkoren dat. Voor zoonlief naturelchips op de zondag.
Ook bij pizza's gaan we straks over naar de volkoren bodem. In plaats van speculoos en chocopasta gaan we naar de notenpasta (bijv. amandelnotenpasta). In plaats van gewone koekjes bij de thee, nemen we nu volkoren biscuits. Als toetje na de warme maaltijd nemen we nu iets volle yoghurt of volle kwark met bijvoorbeeld wat fruit en/of kaneel.
Als we zelf wat bakken, gaat dat in gevolg gebeuren van volkoren meel.
Op zondag nemen we nog maar 1 ongezond afbakbroodje en de rest zal bestaan uit gezonde afbakbroodjes (bruin, al dan niet met zaden en pitten). 
Op donderdag bij de soep nemen we niet meer witte stokbrood, maar bruine afbakbroodjes.

Het is een zoektocht, een ontdekkingsreis, die we in ons gezin, samen gaan ondern
emen.

Geen opmerkingen: