vrijdag 12 januari 2024

Januari: no spend/low spend-maand #2 Gezonde budgetmaaltijden

In deze tweede post van de no spend/low spend-maand willen we inzoomen op voedsel en dan kijken naar het plannen, inkopen van het voedsel en de bereiding van gezonde budgetmaaltijden, zodat er wel gezond gegeten wordt, er voldoende voedsel is, maar met de hand op de knip.
Plannen en bestellen
In ons huishouden bestel ik 1 keer per week de boodschappen bij Picnic. Je bent hierbij misschien wat duurder uit dan bij een Boni bijvoorbeeld, maar het scheelt me weer tijd en rijden met de auto. Ook kan je bij het online bestellen veel beter je gestelde budget aanhouden. Picnic heeft geregeld leuke aanbiedingen, zeker op gebied van non-foodproducten. Voor ons gezin van 3 (2 volwassenen en 1 kind) houd ik ongeveer een voedselbudget aan van 80 euro per week. Heel soms koop ik nog wel eens wat bij bij Lidl of Boni, producten die bij de Picnic ehct een stuk duurder zijn of er helemaal niet te koop zijn.
Op maandag komt de Picnic de boodschappen bezorgen en 's avonds bestel ik, op basis van wat we nog in huis hebben, de boodschappen voor de volgende week. Dit vergt even wat vooruit denken, maar werkt eigenlijk prima zo.

Bezuinigen op gezond voedsel
Als groenten niet echt leuk qua prijs zijn, of we kunnen het niet uit onze moestuin eten, dan bestel ik regelmatig diepvriesgroenten. Ook super gezond en een stuk goedkoper dan verse groenten. Aardappelen kopen we in een 5 kg-zak en vlees kopen we vaak in de actie. Zo kan je een avondmaaltijd voor 3 personen bereiden voor nog geen 4 euro!
Fruit proberen we ook in de actie te kopen, maar dat lukt niet altijd en moet je toch goed in huis hebben. We eten dagelijks 2 stuks fruit per persoon, dat is in ons geval van 3 personen toch 42 stuks fruit per week. Met een zak appels en een zak sinaasappels kom je al een heel eind. Een tros kinderbananen en een zak citroenen en je bent er weer wat dichterbij.
Verder proberen we zoveel mogelijk volkoren varianten te eten van brood en pasta en rijst. Is wat duurder, maar vult beter en is gezonder. 

Afgepast koken
We streven ernaar om niets van onze maaltijd over te houden als restje. Ik kook dus zoveel mogelijk afgepast. Helaas gooien we nu wat meer eten weg, omdat zoon nog weleens niet helemaal zijn bord leegeet, maar geregeld bewaren we dat ook weer voor de volgende dag. 
Heb je toch restjes, dan kan je dat bijvoorbeeld de volgende dag op brood doen, opwarmen, invriezen, in een hartige taart verwerken.

In voorraad koken
Soms kook ik juist meer dan nodig. Met name bij soep. Dan vriezen we een paar zakken of bakjes in, zodat je in de volgende weken zo uit de vriezer kan pakken.

Moestuin
Sinds een paar jaar mogen we ons eigenaar noemen van een prachtige moestuin. Deze tuin geeft ons, na noeste arbeid, allerlei gezonds en lekkers, zoals allerlei groenten en fruit. We genieten daar erg van. Onze moestuin kost ons weinig qua geld en zeker in de oogstmaanden zijn er geregeld weken dat we niets hoeven te kopen aan groente en fruit. Dit zijn dan ook werkelijk de budgetweken.

Geen opmerkingen: