donderdag 4 januari 2024

Januari: no spend/low spend-maand #1 Duurzamer leven

De eerste tippenblog in deze no spend/low spend-maand.
In deze eerste blog staat het duurzamer leven centraal. 
Duurzamer leven is natuurlijk goed voor het milieu, voor je voetafdruk die je achterlaat, maar ook voor je portemonnee. En op dit laatste willen we extra inzoomen. 
Hoe kan je als eenvoudig mens makkelijker duurzamer leven? 
Ik wil een paar tips geven over hoe wij dat in ons gezin doen en dan met name op gebied van persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten. In een volgende blog zullen we meer inzoomen op voedsel, kleding en cadeautjes. 

Halveren:
Wist je dat veel aanbevolen hoeveelheden op de verpakkingen helemaal niet nodig zijn? En dat je makkelijk met de helft ervan goed toekan? 
Wij halveren verschillende dingen in ons huishouden, altijd met een goed gevolg. Wat halveren wij zoal?
*wasmiddel: we gebruiken per volle trommel de helft van de aanbevolen hoeveelheid
*afwasmiddel: we gebruiken per volle vaatwasmachine een half blokje
*tandpasta: we gebruiken slechts de grootte van een klein doperwtje, overigens ook van de meest goedkope tandpasta, want verschillende onderzoeken wezen uit dat er niet veel verschillen zijn in de tandpasta's uit de verschillende prijsklassen
*shampoo: we gebruiken slechts een klein likje, genoeg om je haar goed mee te wassen en dan gewoon uit 1 fles voor het hele gezin
*kleurvangdoekjes voor in de wasmachine: ik knip de doekjes door de helft en gebruik ze alleen wanneer nodig als ik meerdere kleuren in 1 trommel wil doen
*pannenschuursponsjes voor in de keuken: ik knip nieuwe sponsjes (met een zachte en een schuurkant) door de helft
Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Je doet zo twee keer zo lang met de producten en hoeft dus minder vaak nieuw te kopen.

Alternatieven:
*In het verleden gebruikte ik vochtige make-updoekjes. Deze knipte ik wel door de helft, zo kon ik 50 keer met een pakje doen. Make-updoekjes zijn niet helemaal het gezondste voor je huid, ze kosten geld en ze zorgen voor afval. Ook make-up katoenen padjes kosten geld en zorgen voor afval. Toen zag ik ergens een tip om bij de Action een zakje met 10 groene make-uppadjes te kopen, die na gebruik op 60 graden gewassen kunnen worden en enkel water nodig hebben. Ik gebruik ze nu een klein jaar en ben er zeer content mee. Na het gebruik in de avond, gooi je ze in de was en ze zijn oneindig herbruikbaar. Je hebt inderdaad alleen water nodig, soms met een druppeltje douchegel, en ze reinigen perfect.
*Zo zou je verschillende wegwerpartikelen kunnen vervangen door uitwasbare alternatieven, zoals schoonmaakdoekjes
*In tijden van loopneuzen gebruiken we niet papieren zakdoekjes, maar gewoon een rol toilet papier. Als we weg gaan, nemen we natuurlijk wel papieren zakdoekjes mee. Katoenen zakdoeken zijn misschien nog beter voor het milieu, maar moeten na een keer gebruikt te zijn, uitgewassen worden.
*Voor handzeep in keuken en toilet en tevens voor de gezichtswasserijen in de badkamer gebruiken we één en hetzelfde middel: namelijk Sanicur douchecrême. Bij de supermarkt zijn er weleens aanbiedingen: 2 halen, 1 betalen. Onlangs heb ik 2 literflessen hiervan gekocht voor de prijs van 1 en hiermee vullen we de zeeppompjes in toilet, keuken en badkamer. De douchecrême is gezond voor je huid en dus voor iedereen in ons huishouden goed te gebruiken. Zo hoef je niet telkens een douchecremefles aan te schaffen of nieuwe zeeppompjes voor in de keuken en toilet te kopen.

Minimaliseren
Ook minimaliseren kan goed helpen bij duurzamer leven. En dan hebben we het niet alleen over minimaliseren van spullen, maar ook van bijvoorbeeld aantal wasjes die je draait in de week.
*Minimaliseren van spullen:
Door het hele jaar heen ben ik bezig om steeds weer en meer spulletjes weg te doen. Soms plan ik hiervoor echt opruimsessies, maar veelal gaat het ook in de routine van de wekelijkse schoonmaak mee. Heel veel spullen hebben we niet nodig, liggen wel in ons huis in de weg te liggen en zorgen soms voor irritaties. Op zolder heb ik een doos waarin ik de spullen doe die weg kunnen naar de Kringloop. Eens in de zoveel tijd breng in deze doos weg. Ook gaan er natuurlijk wel eens spullen op Marktplaats of naar de kliko. 
Een mooie regel is: 1 ding erin, 1 ding eruit. Zeker met speelgoed kan dit heel opgeruimd werken. 
Ook een hele mooie regel, die ik ergens las, is: kan ik dit vervangen door iets anders wat ik ook heb? Bijvoorbeeld een eisnijder kan je ook vervangen door een simpel mesje. De eisnijder hebben we dus weg gedaan. 
*Minimaliseren van beurten:
In de routine van ons huishouden is het zo dat ik alleen op maandag en vrijdag wassen draai en de droger laat draaien. Op deze dagen doe ik een bonte was en een donkere was. Bij het verschonen van de bedden nog een donkere was en vaak spaar ik de witte en de fijne was op, tot deze dagen. De droger draait een keer op de maandag en de vrijdag. 
In de routine van ons huishouden laten we de vaatwasser ook niet iedere dag draaien. De vaatwasser (met een half vaatwasblokje ;) draait op zondagnacht, dinsdagnacht, donderdagnacht en zaterdagavond. Het apparaat zit dan ook goed vol. 
*Minimaliseren van kleding:
Als je ouder bent (wij zijn rond de 50) groei je niet meer, maar krimp je eerder. Ook verslijt je niet heel veel je kleding. Hoeveel kleding heb je nodig? Dat kan je bepalen door te kijken naar je werk en je dagelijkse bezigheden. Zelf heb ik de laatste jaren goed gekortwiekt in mijn kleding en alleen nog kleding overgelaten die ik pas en ook draag. Dit seizoen heb ik de hangers andersom gehangen. Draag ik kleding, dan hang ik ze weer met de hanger goed in de kast. Zo kan je zien welke kleding je wel en niet draagt en op basis daarvan kan je nog kortwieken in je kleding. 
Ik werk twee dagen per week in het onderwijs, op woensdag en donderdag. Op deze dagen probeer ik zoveel mogelijk dezelfde onderkantjes te dragen, maar dan wel met een frisse andere bovenkant. 
Onze zoon is wel in de groei. Voor hem rouleert de kleding veel en vaak. Hij gaat nu 4 dagen naar school (groep 1) en voor de schooldagen draagt hij een spijkerbroek (slijt niet snel) met een bovenkantje. Voor elke dag zijn er schone setjes. Op de tijden dat hij bij huis is, draagt hij joggingbroeken met wat oudere shirtjes, die niet meer goed genoeg voor school zijn. En bij visite of op zondag draagt hij nettere kleding dan naar school. 

Geen opmerkingen: