vrijdag 22 december 2023

Budgetbinder, cashstuffing, spaarchallenges; mijn 1-jaar ervaring hiermee

 Welkom geïnteresseerden in alles wat met huishoudelijke gelden heeft te maken.
Nu het einde van 2023 nadert, wil ik graag een blogpost maken over mijn 1-jaar ervaring met de budgetbinder, cashstuffing en spaarchallenges.

*Budgetbinder:
De mooie bruine budgetbinder met plastic doorzichtige mapjes: dat is een goede aankoop geweest. Ik ben er nog steeds blij mee en de map toont, ondanks dat het geen dure aankoop was, nog als nieuw.

*Cashstuffing:
In het afgelopen jaar heb ik wat geëxperimenteerd met het pinnen van geld en het verdelen over verschillende mapjes. Voor mij werkt dit echter niet. Sowieso bestel ik elke week de boodschappen bij Picnic en daar kan je alleen met pin betalen. Ook de kleding koop ik eigenlijk altijd online, net als veel cadeautjes. Het merendeel in ons huishouden wordt dus met pin betaald. Het omrekenen van pingeld naar cashgeld in de budgetbinder vind ik te veel gedoe. Cashstuffing doe ik dus niet meer, ook omdat we toch wel kopen wat nodig is, we hoeven hiervoor gelukkig niet echt te sparen.

*Spaarchallenges:
In het afgelopen jaar had ik verschillende spaarchallenges: wat schoolspulletjes zoon, vakantiehebbedingetjes, dagje uit, fotobestelling en decembermaand. Tevens had ik een paar challenges met een klein spaardoeltje: nootjesschaaltjes, koffiemokken, grote portemonnee. Voor deze spaarchallenges had ik zelf spaarafkleurkaartjes gemaakt. 
Ik dacht eigenlijk dat ook dit niet het 'je van het' was in het afgelopen jaar, maar nu ik het zo noteer in deze post, moet ik toch zeggen, dat de meeste van deze spaarchallenges wel werkten en opleverden wat het doel was. Het geld spaarde ik door afromen van banksaldo, of enquêtes maken bijvoorbeeld. 
Ik was eigenlijk van plan om ook dit niet meer te gaan doen, maar nu zo bovenstaande op een rij te hebben, ga ik misschien in 2024 toch er nog wat mee doen. 
Van het gespaarde geld heb ik in 2023 inderdaad schoolspulletjes voor zoon kunnen kopen (broodtrommel, gymschoenen etc.), vakantiegeld aan hebbedingetjes bij de Kik in Duitsland kunnen besteden (zoals cadeautasjes, oorbellen), bij de Action een grote portemonnee, nootjesschaaltjes en een paar koffiemokken kunnen kopen, foto's kunnen bestellen van het gespaarde geld. Alleen de challenge 'Decembermaand' heb ik gecanceld, omdat Sinterklaascadeautjes toch altijd duurder of anders uitpakken en je deze meestal al in oktober of november koopt en de boodschappen voor Kerst en Oud- en Nieuw van het boodschappengeld gekocht worden.

Het jaar 2024: binder, challenges, maandbudget.
In het jaar 2024 wil ik de bugetbinder weer gaan gebruiken, maar dan in een afgeslankte vorm. 
Allereerst bewaar ik de financiële maandoverzichten in een mapje van deze binder. Dat deed ik in 2023 ook en dat werkte prima.
Ten tweede ga ik geen cash stuffen, omdat veel hier online gaat.
Ten derde ga ik misschien een paar spaarchallenges doen, maar niet meer door het te sparen van afgeronde bankrekeningbedragen of dobbelspelletjes bijvoorbeeld, wat ik in 2023 wel deed. Via Woolsocks, Attapoll en Panel Wizard krijg/verdien ik een beetje extra geld. Dit wil ik dan verdelen over een paar doelen. Ik denk momenteel aan 'vakantiehebbedingetjes voor de zomervakantie' en Actionhebbedingetjes. Dus voor dingen die eigenlijk niet nodig zijn, maar soms leuk zijn om te kopen.
Tot slot ga ik, net als nu in december, wel maandelijks een budget bepalen voor de non-food uitgaven (kleding, cadeautjes, brandstof, warenhuisaankopen, etc.) en food-uitgaven (supermarkt). In de maand december heb ik hiervoor 600 euro gesteld (voor 2 volwassenen en 1 kind). Zo'n budget is prima haalbaar, mits er geen kosten, zoals autoreparatiekosten etc bijkomen. Het zorgt er ook voor dat je niet lukraak een winkel inloopt en weer wat koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt. 
En dan echt tot slot wil ik kijken of de kinderbijslag van zoon ook gebudgetteerd kan worden, bijvoorbeeld dat 1/3 aan kleding wordt besteed, 1/3 aan sparen voor studeren/leren later en de andere 1/3 voor nodige spulletjes, zoals een fiets of een rugzak voor school o.i.d. Dit kan ik dan via een trackere in de budgetbinder bijhouden, zodat je niet alles met cash hoeft te betalen.

Geen opmerkingen: