donderdag 20 augustus 2020

Op vakantie gaan naar Zuid-Duitsland met je baby/dreumes #2


De vakantie naar Zuid-Duitsland met ons zoontje van 13 maanden zit er op. Het was mijn bedoeling om voor aanvang verschillende blogs te schrijven met daarin tips en dergelijke, maar omdat de gang naar het buitenland vanwege corona toch wat ongewis bleef, kwam dit niet van de grond. We zijn begin augustus voor 12 dagen naar Zuid-Duitsland geweest en over deze trip, met daarbij behorende tips en ervaringen wil ik graag in deze post schrijven.

*Bagage pakken

Begon ik in het verleden al een paar weken van tevoren met pakken, nu heb ik gewacht tot een paar dagen van tevoren. Voor ons hebben we een inpaklijst in Word staan en voor onze zoon heb ik ook zo'n lijst gemaakt. Wat nog gebruikt moest worden tot vlak voor vertrek, zoals zijn drinkbeker en slab, liet ik op het aanrecht staan/liggen, zodat het niet vergeten kon worden. De spullen van zoon werden in een grote weekendtas gedaan een een deel (wat kleding, luiers en eten) in de bij-de-hand-tas (mochten we plotseling onderweg bijvoorbeeld een Bed&Breakfast moeten nemen). Qua luiers werd er voor alle dagen genoeg meegenomen. Qua kledingsetjes ook, rekening houdend met warm en koud weer. Qua rompers nam ik voor 8 dagen mee; een handwasje is zo gedaan. Qua hydrofiele doeken en washanden nam ik ook niet voor alle dagen 1 stuk mee. Hydrofiele spullen drogen snel en zijn met een handwasje zo weer schoon. We namen speelgoed mee en ook de buggy. Over de andere benodigdheden valt hieronder te lezen.

*Autoreis van ruim 12 uur

Een maand geleden hadden we de maxicosi al ingewisseld voor een autostoel tot 4 jarige leeftijd. Gelukkig maar, want in de maxicosi had zoon het echt niet zo lang uitgehouden en de nieuwe autostoel viel al van meet af aan in de smaak. Tijdens de autorit heeft hij op zijn eigen tijden geslapen in de autostoel. Achter zijn hoofd deden we een nekkussentje voor kleintjes (dus niet om zijn nek!), zodat hij er tegenaan kon leunen tijdens het slapen. Dit werkte prima. We zorgden voor pauzes om de twee uur, waarin we wat aten, hem lieten spelen op een picknickkleed met wat meegenomen speelgoed, hem verschoonden op de achterbank van de auto en hem nog wat lieten rollebollen op de achterbank. Deze afwisseling zorgde er voor dat zoon 12 uur lang zich niet liet horen, alleen met prettige geluiden. Pas het laatste half uurtje werd het hem allemaal wat te veel. Een zakje knijpfruit deed toen wonderen. Wel lieten we hem de hele reis de keuze voor wel of niet de fopspeen. 

*Het verblijf:

-box:

Thuis hebben we een gewone box en een grote buitenbox, die ook binnen fungeert als kruip- en loopruimte. In ons vakantiehuis was geen box. We hebben direct bij aankomst een box gecreëerd, door een hoek van de kamer af te schermen met een dicht kastje en een lange tuinstoel. Zo ontstond een box van ca. 2m2. Zoon kon langs de tuinstoel veilig lopen en kon ons ook zien (en wij hem). Hij heeft in de vakantie meerdere keren op een dag heerlijk gespeeld in deze box. Goed en fijn voor hem, maar ook voor ons, zodat wij de handen vrij hadden, om bijvoorbeeld te koken of even iets voor onszelf te kunnen doen. Het speelgoed hadden we in een apart tasje gedaan, dat hij elke dag weer opnieuw kon uitpakken.

-slapen

Ons vakantiehuis was ruim, maar bestond uit één slaap-woonruimte en een halletje en badkamertje. Achteraf prima voor ons als volwassenen (wat we de afgelopen jaren ook ervaarden, want we waren al meermalen op dit adres geweest), maar minder geschikt voor een kleintje erbij. De beheerders hadden een campingbedje neergezet. Dit bedje hebben we tussen een kast (even wat verschoven) en een muur gezet, in het verste, donkerste hoekje van de kamer, zodat zoon toch wat stilte, donkerheid en privacy kon hebben. De aerosleeper met hoeslakens van thuis gebruikten we ook in dit bedje, net als zijn slaapzakken. Na gewenning ging het slapen redelijk tot goed (ongeveer weer met hetzelfde ritme als thuis), maar voor ons was dit wat minder, omdat we zeer stil moesten zijn tijdens zijn slapen, ook overdag en dus veelal buiten gingen zitten.

Het ritme van thuis aanhouden betekende ook dat we deze vakantie niet heel veel hebben gedaan qua uitjes. In de wakkertijden moest er ook gegeten, gekookt en gerommeld worden. Je houdt dan niet heel veel tijd over. Genoeg slapen vonden we belangrijker dan alsmaar weg gaan. Mijn man en ik hebben in de afgelopen vakantiejaren ook heel veel in deze omgeving gezien en gedaan, dus we hadden ook niet perse de behoefte om elke dag druk van alles te doen.

-afwisselingen zitten/spelen; rustig/druk

Zoals we afwisselingen van druk(ker) en rustig(er) thuis ook heel belangrijk vinden, vonden we dat hier ook. We wisselden het zitten in een kinderstoel (in ons vakantiehuis aanwezig) en in de buggy (wat comfortabeler dan de kinderstoel) af met het laten spelen in de box of het met ons rollebollen op het grote bed. Na een autoritje van zitten werd er steevast weer gespeeld in de box en na het druk spelen en druk doen met ons werd er steevast weer rustig gezeten. Zo thuis, zo hier.

-eten

In deze vakantie hebben we minder vers voor zoon gekookt en meer warm eten uit potjes gegeven. Gewoon omdat dat makkelijker was, ook qua tijden dat je misschien toch nog even er op uit was. Fruit gaven we wel zo vers mogelijk. Zoon drinkt veelal water, dus dat was makkelijk. Halfvolle melk kon je ook gewoon hier kopen. Koekjes, rozijnen en beleg hadden we gewoon van thuis meegenomen.

-spelen

Zoon kon spelen in de gecreëerde box en samen met ons op en in het grote bed. Speelgoed hadden we van thuis meegenomen. Hierbij lettend op waarmee hij altijd het liefst speelt en wat goed afwasbaar was. 

-verzorgen

Een commode met aankleedkussen mis je wel op zo'n vakantie. De badkamer was te krap om dit alles te doen. Op ons bed legden we een tafelzeil en op dit zeil verschoonden en wasten we hem. Dit ging op zich wel goed. Eens in de zoveel dagen lieten we hem badderen in een volgelopen douchebak. Hierin kon hij lekker languit liggen en dat ging prima. Qua verzorgingsproducten hadden we alleen het hoognodige meegenomen:

We namen mee: shampoo, wasgel in reisflacon, talkpoeder, zinkzalf (niet op de foto), zonnebrand, valcreme van VSM, eczeemcreme, vitamine D3, neusspray, neusschoonmaakspulletjes, nagelknippertje, tandenborstel, tandpasta fluoridevrij (Weleda), borstel, koortsthermometer, handgel, sinaspril, badwaterthermometer

Voor poepbroeken gebruikten we steevast wegwerpwashanden (Wibra), zodat we niet steeds vieze washanden hoefden uit te koken. Ideaal.

Voordat we op vakantie gingen, had ik al adressen en telefoonnummers opgezocht van artsen in de buurt van ons huisje. Mocht het nodig zijn bij ziekte bijvoorbeeld, dan is het handig dat je weet waar je terecht kan. 

-kleding/linnengoed

Thuis had ik al setjes klaargemaakt voor warme en koudere dagen, met bijpassende sokjes (die hij na 5 minuten altijd weer uittrekt). Tussendoor deed ik wel eens een handwasje. We hadden kleding genoeg voor hem bij ons. Tijdens het spelen in de 'box' droeg hij altijd een lange broek, om zo zijn knietjes een beetje te sparen op het laminaat. 

Qua hydrofiele doeken en washanden had ik ca. 8 stuks meegenomen voor 12 dagen. Achteraf was dit toch te weinig. Ongemerkt gebruik je deze doeken veel, net als thuis. Zodoende moest ik ze regelmatig tussendoor handwassen. Een volgende keer zou ik er meer meenemen.

Onlangs kochten we een soort verfschort in zijn maat van plastic. Deze schort droeg hij in de vakantie tijdens elke maaltijd. Dit scheelde zoveel vieze kleertjes! Een aanrader.

-fopspeen

Thuis zijn we bezig om het gebruik van de fopspeen af te wennen, in ieder geval voor overdag. 's Nachts slaapt onze zoon altijd nog met de speen. In deze vakantie merkten we dat zoon ook overdag heel veel behoeft had aan de fopspeen (rustgevend? iets bekends?). We hebben dit maar zo gelaten en zijn na de vakantie weer overdag gaan afwennen.

Zouden we een volgende vakantie nog dingen anders doen? 

Wel wat dingen. In ieder geval willen we geen huisje meer boeken met maar 1 leefruimte. Dit geeft ons volwassenen teveel beperking tijdens de slaapjes van zoon. Een volgende keer willen we dus een huisje boeken met sowieso een aparte afsluitbare, donker te maken slaapkamer voor zoon. Tevens willen we de komende jaren, bij leven en welzijn, wat dichter bij huis blijven. Voor een klein kind maakt de omgeving niet direct uit. Het kan zich al vermaken met een plastic bakje bijvoorbeeld en hoeft voor vermaak dus niet perse een verre reis te maken of de bergen te zien. Ook al deed zoon het goed tijdens de lange autorit, een kortere reis vinden we toch wenselijker. Na de lange autorit moest zoon zeker een nacht en halve dag echt acclimatiseren. Blijf je dichter bij huis, dan zal de overgang ook minder heftig zijn. Qua meenemen van spullen (eten, kleding, verzorging) zouden we het ongeveer doen zoals we dat nu hebben gedaan. 

Al met al was het een goede en mooie en leerzame ervaring om met en dreumes van 13 maanden zo'n verre reis te maken.

Geen opmerkingen: