zaterdag 17 november 2018

Schoonmaken met bakingsoda en een zuur

Al geruime tijd gebruiken we in ons huishouden bakingsoda. Bakingsoda (niet te verwarren met soda) kan je gebruiken bij de voedselbereiding, maar ook bijvoorbeeld bij het schoonmaken. In combinatie met een zuur, toont het wel hele goede eigenschappen. 
In deze post laat ik twee huishoudelijke klusjes zien, die geklaard zijn met bakingsoda en een zuur (azijn en citroensap).

1. Gootsteen:
De gootsteen is natuurlijk een plek die snel vies wordt en die sowieso elke dag wel een paar beurtjes krijgt bij ons (even met de afwasborstel en wat afwasmiddel schrobben, bijvoorbeeld). Regelmatig zie je in het putje ook bruine aanslag, bijvoorbeeld van koffie. Dit zou je met een schuursponsje kunnen wegschrobben, maar of dat echt materiaalsparend is...
Je kan dit ook wegkrijgen met bakingsoda en een zuur. In dit geval azijn. 
a. Dit was de situatie vòòr de behandeling:
 b. Strooi bakingsoda in het putje en giet hierover wat azijn. Het gaat bruisen. Dit mengsel heeft gelijk een ontstoppende werking. Laat even weken:
 c. Even met de afwasborstel borstelen, uitspoelen en klaar is Kees:
2. Waterkoker ontkalken.
Eens in de zoveel tijd moet je ook je apparaten, die in contact komen met water, ontkalken. Bij ons moet dat vrij vaak gebeuren, omdat we behoorlijk kalkhoudend water hebben. Het ontkalken kan je met azijn doen, maar ook met een mengsel van bakingsoda (gelijk wat ontsmettend en schoonmakend) met een zuur. Ik koos nu voor citroensap.

a. De waterkoker vòòr de behandeling:
b. Strooi wat bakingsoda en wat citroensap op de bodem. Laat het even weken:
c. Ga met een afwasborstel borstelend door de waterkoker, spoel uit, spoel nog eens om en klaar is Kees:
Het fijne aan het gebruik van bakingsoda (al dan niet in combinatie met azijn of citroensap)is dat er totaal geen milieu- of gezondheids-schadelijke stoffen mee gemoeid zijn. Mocht je wat binnenkrijgen, dan is dat ook niet slecht voor je. 
Op internet kan je talloze toepassingen vinden voor bakingsoda. Het is mijn ervaring dat niet alles even goed werkt. Je zou dat gewoon even moeten testen. 
Bakingsoda kan je bij bepaalde supermarkten kopen of bij gezondheidswinkels. Ik koop bakingsoda meestal bij een Chinese toko, want daar is het het goedkoopst.


Geen opmerkingen: