zaterdag 21 oktober 2017

Heel Holland Bakt, dus ik ook #7 ~Sinaasappel-bavarois-taartje~

Mag je een beetje trots zijn op je eigen bakkunstjes? Deze bak-keer was ik echt wel een beetje trots op mezelf, vanwege onderstaand taartje:
Vorige week vroeg ik mijn man of hij een bakidee had. 'Sinaasappelbavarois-taart!', zei hij... Op internet wat receptdeeltjes bij elkaar gesprokkeld en vorige week zaterdag aan de slag gegaan. Zo'n taartje is simpel (en goedkoop!) om te maken, maar het kost wel veel tijd. Niet zozeer qua werkzaamheden, maar wel wat betreft de koeltijden. Houd hier dus wel rekening mee. 

Het taartje was echt heerlijk! Zacht en toch vol van smaak. Mooi stevig. Zeker voor herhaling vatbaar. Wel wil ik de volgende keer (en dan wil ik het maken met bramensap) de taart ietsje netter maken. Nu het recept voor 6 personen:

Benodigdheden:
a. Voor de bodem:
*150 gram biscuitjes
*ca. 75 gram roomboter

b. Voor bavarois:
*200 ml sinaasappelsap (3 a 4 sinaasappels uitgeperst)
*200 ml ongeklopte slagroom
*4 gelatineblaadjes
*60 gram suiker

c. Voor de spiegel (bij dit taartje maakte ik 'm wat hoger, maar in de toekomst wil ik 'm dus volgens onderstaande bereiding maken:
*150 ml sinaasappelsap (2 a 3 sinaasappels uitgeperst)
*2 a 3 gelatineblaadjes
*18 gram suiker

Bereidingswijze:
1. Doe de gelatineblaadjes in koud water om te weken.
*Bodem:
2. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter. Meng koekkruimels met boter, tot een stevig, maar niet vet geheel. Doe dit in bakblikje (ca. 20 cm. doorsnee). Laat 15 min. afkoelen in koelkast.
*Bavarois:
3. Pers sinaasappelen. Breng 100 ml. met suiker aan de kook. Haal pan van voer. Roer gelatine hierdoor, al oplossend. Roer andere 100 ml. sap hierdoor. Laat afkoelen tot het lobbig is.
4. Wanneer bovenstaand lobbig is, klop slagroom ook lobbig.
5. Meng met een garde slagroom door sinaasappelmengsel, tot het een mooi geheel is. Giet bavarois in bakvorm en laat het zo'n 3 uur opstijven in koelkast.
*Spiegel:
6. Pers sinaasappelen. Breng helft van sap met suiker aan de kook. Haal pan van vuur en roer gelatine hierdoor, tot het opgelost is. Meng andere helft van sap hierdoor. Laat afkoelen tot het hangig is. Dit betekent zoiets als dat stevig, doch vloeibaar is. Giet het op je taartje (het zal mooi uitvloeien en glimmen). Laat taartje afkoelen in koelkast, totdat ook spiegel stevig is.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: