zaterdag 23 januari 2016

Mokkataartje (20 cm bakvorm)


Benodigdheden:
Voor de cake:
* 125 gram boter op kamertemperatuur
* 125 gram suiker
* 125 gram zelfrijzend bakmeel
* 3 eieren
* snuf zout

Voor de chocoladeblaadjes (garnering):
* 50 gram pure chocoladereep

Voor de mokka:
* 2 pakjes houdbare slagroom à 200 ml
* 2 zakjes klopfix
* 2 zakjes vanillesuiker
* paar druppels stevia (optioneel)
* half kopje sterke cafeïnevrije koffie, koud

Voor de zijkant:
* 5 koffiekoekjes, fijngemaakt

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Maak de cake:
a. mix boter, zout en helft van suiker tot romige massa
b. mix eigelen stijf en mix eiwitten met andere helft van suiker stijf
c. spatel eigeel en eiwit luchtig door beslag
d. spatel nu meel luchtig door beslag
e. giet beslag in een ingevette bakvorm (20 cm doorsnee) en bak de cake zo'n 40 minuten (checken met een satéprikker, komt ie er droog uit, dan is de cake goed)


3. Maak de chocoladegarnering:
a. smelt de chocolade au bain marie in een pannetje
b. giet het in een boterhamzakje en knip hiervan een minipuntje af
c. teken nu met de chocolade blaadjes of figuurtje op bakpapier
d. laat de figuurtjes afkoelen in de koelkast

4. Maak de mokka:
a. Klop de slagroom, suikers, chocopoeder en klopfix tot een stijve massa (kom moet op de kop kunnen, zonder dat er wat uitvalt).
b. Mix nu stapsgewijs wat lepels koffie er doorheen, naar smaak 
c. Zet de mokka in de koelkast

5. Maak de zijkant-garnering:
Vermaal wat koekjes tot klein gruis

6. Maak nu de taart:
a. Snij de afgekoelde cake in twee helften (van links naar rechts)

b. Strijk op de onderste helft een laagje mokka 
c. Leg nu de tweede helft erop 
d. Rol de zijkant van de taart bedekkend door de koekkruimels
e. Strijk op de bovenkant van de taart een laagje mokka
f. Doe de overige mokka in een spuitzak met een kartelmondje en maak mokka-roosjes op de bovenkant
g. Steek de chocolade-garneringen in de roosjes 
En wat vond het smaakpanel (mijn man en mijn persoon) van dit taartje:
We vonden het over het algemeen een taartje met een goede en lekkere smaak. De chocoladestukjes waren lekker en de koekgarnering aan de zijkant ook. De mokka was ook mild van smaak. Door de toegevoegde stevia was het ook nog eens zoet, zonder slecht te zijn. 
De gewone cake was ietwat te stevig voor dit taartje. Een biscuitdeeg is toch het beste. Persoonlijk vond ik de toefjes niet zo mooi gelukt. Dit is nog echt een leerproces voor me om mooie toefjes en garneringen te maken. Al met al was het een leuk en lekker projectje.

Geen opmerkingen: