We hoeven tegenwoordig al lang niet meer trots te zijn op het multi-tasken. In deze drukke maatschappij klinkt de roep naar rust in werk en dagelijks leven, in gezin en je mentale gesteldheid steeds duidelijker. Temeer ook omdat de gezondheidsvoordelen van rustiger leven ook steeds duidelijker worden. Dan hebben we het niet over lui leven, want dat heeft juist weer nadelige effecten. Nuttig bezig zijn is goed voor jezelf en de ander.
Graag wil ik 5 tips delen om rustiger te leven, zodat er minder stress is en ervaren wordt. Sommige tips ken ik uit ervaring en sommige tips ben ik van plan om te gaan hanteren.
Tip 1: Stop het multitasken.
Ook ik was er een beetje trots op dat ik verschillende dingen tegelijk kon doen (bijv. bellen en strijken tegelijk). Vaak ook als grapje erbij dat vrouwen dat juist zo goed kunnen.
Toch ben ik bezig om steeds minder te multi-tasken. Je doet op zo'n moment 2 of zelfs 3 dingen tegelijk, waarbij je je gedachten niet volop bij die 2 of 3 dingen kunt hebben, terwijl al die dingen wel je volle aandacht vragen. Een andere bijkomstigheid is dat je 1 of meerdere klusjes maar zo zo afmaakt, weer door de mindere aandacht die je eraan besteedde.
Tip dus: doe gewoon 1 taak op het moment, probeer het met al je aandacht te doen, dan zal je zien dat je in relatief kortere tijd zo'n taak met goed gevolg doet en afmaakt.
Tip 2: Maak je taak helemaal af, alvorens aan een andere te beginnen.
Ook deze tip probeer ik nu te hanteren. Ik deed vaak verschillende taken door elkaar heen, dus bijvoorbeeld een stukje woonkamer schonen, dan weer een stapeltje strijken, even buiten in de tuin en daarna weer verder met woonkamer schonen. Zo heb je het erg druk in je hoofd: zoveel dingen die nog steeds moeten gebeuren, zo'n hele dag door, omdat je een taak maar niet afkrijgt. Op het laatst van de middag, wanneer de drukke tijd van eten koken aanbreekt, moet je dan nog verschillende taken snel snel afmaken, waarbij het multi-tasken ook weer om de hoek komt kijken.
Tip dus: plan een taak, maak die taak helemaal af en kruis het op papier of in je hoofd af. Dit geeft rust; je hoeft er niet meer aan te denken.
Tip 3: Loop elke week even de grote opruimplekken langs.
Dit is een nieuwe tip die ik mezelf gegeven heb. Afgelopen meivakantieweken heb ik grote opruimingen gehouden op zolder en in de schuur. Het was hard nodig en er zaten dus heel wat opruimuurtjes in. De praktijk leerde telkens dat na verloop van tijd deze ruimtes toch weer een rommeltje werden, met als gevolg weer grote opruimsessies. Ik heb me nu voorgenomen om elke week even een momentje te plannen om kritisch een blik te werpen in de schuur en hier en daar recht te zetten wat weer slordig staat. Ook op zolder wil ik dit doen. De rest van de ruimtes in huis blijven wel netjes bij ons.
Tip dus: plan elke week een klein momentje om ruimtes die snel rommelig worden even te corrigeren. Zo blijf je bij en hoef je niet geregeld grote opruimsessies te houden.
Tip 4: Neem bewust een rustmomentje op de dag.
Sinds onze zoon van bijna 4 geen middagslaapjes meer doet, zijn er eigenlijk ook voor mij geen rustmomenten meer op de dag. Meestal deed ik, tijdens zijn middagdut wat rustig aan: even in de bank zitten, wat rustige dingen doen, even lezen etc. Nu is ook deze fase voorbij en dat is prima. Zo gaat het leven. Toch merk ik dat lichaam en geest wel behoefte hebben aan een rustmoment of zo je wil, aan meerdere rustmomenten.
Ook zoon heeft daar toch nog behoefte aan. Wat doen we dus sinds een aantal weken? Zo na het middageten gaan we lekker samen op de bank zitten-liggen en luisteren we daar heerlijk klassieke muziek. Hiervan komen we tot rust en een leuke bijkomstigheid is dat zoon verschillende muziekinstrumenten leert kennen en hopelijk gaat houden van klassieke muziek. Meestal duurt ons rustmomentje een half uur. Mijn stille hoop is dat hij dan nog eens lekker in slaap valt, maar dat gebeurt tot op heden nog niet :)
Tip dus: plan, desnoods met je agenda erbij, één of meerdere rustmomenten op een dag in. Doe dan iets zeer rustigs: bijvoorbeeld muziek luisteren met je ogen dicht, een boek lezen, in je dagboek schrijven, gewoon wat mijmeren, even wandelen, een rustige hobby. Je zult merken dat lichaam en geest hiervan opknappen.
Tip 5: Noteren, noteren, noteren.
Om de draaikolken van je gedachten in bedwang te houden, is noteren van allerlei een hele goede tip. Ik doe dit zelf al jaren en sinds dit jaar houd ik bepaalde notities ook op 1 plek, i.p.v. op gele (of groene, blauwe, roze) memo's die op een gegeven moment overal geplakt zaten.
*Voor de boodschappen heb ik een af'kruis'lijst in mijn telefoon zitten.
*Voor de maandelijkse taken heb ik een mooi notitieboek, waarbij ik bij elke maand taken zet, die weer af te kruisen zijn. In dit notitieboek schrijf ik ook verlanglijstjes voor verjaardagen, te maken hapjes voor feestjes, weekdagboekjes (bijvoorbeeld waar zondags over gepreekt is, of welk boek ik heb gelezen, of welke bijzondere gebeurtenissen in een week zijn gebeurd).
*Voor de financiën gebruik ik een Binder. Hierover heb ik al verschillende blogjes geschreven. Ik ben er zeer, zeer content mee. Het is een mooie, compacte Binder, waarin trackers, spaarchallenges en ons financiële overzicht zit. Elke vrijdag werk ik de overzichten, challenges en trackers bij, op kleurige gezellige papieren.
Verder heb ik geen notities meer rondslingeren. Dit geeft zoveel rust! En netheid ook. En overzicht.
Tip dus: noteer wat je moet of wil onthouden. Het liefst op geordende plekken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten