woensdag 25 januari 2017

In de leesstoel: Slaap als een roos

Het boek 'Slaap als een roos' door Dr. Guy Meadows las ik in een avondje uit. 
Het boek wil je helpen om van je slaapproblemen af te laten komen, middels de beproefde methode van de Sleep School. 
In 5 weken volg je de volgende stappen:
1. Ontdekken
Je ontdekt dat je een slaapprobleem hebt aan de hand van een vragenlijst en kenmerken.
2. Accepteren
Dit is wel het belangrijkste van deze hele methode: je slaapprobleem accepteren, niet gelaten of lijdzaam, maar bewust. De bedenkers gaan er van uit, dat wanneer je je slaapprobleem erkent, onderkent, de strijd tegen de slapeloosheid stopt, met alle positieve gevolgen van dien.
3. Verwelkomen
Bij deze stap laat je allerlei gedachten toe en geef je ze een plaats. Ook die gedachten die je uit de slaap zouden kunnen houden. Je leert ze te benoemen of een naam te geven. Dit helpt om ze, na ze even aandacht te hebben gegeven, ook op een juiste wijze weer naast je neer te kunnen leggen, zonder er over te gaan piekeren, wat slapeloosheid in de hand kan werken.
4. Bouw
De opbouw van een ander slaappatroon wordt uitgelegd en aangeleerd.
5. Leef
Bij deze laatste stap leer je omgaan met je nieuwe slaappatroon, maar krijg je ook handvatten, wanneer je weer terug zou vallen in slapeloosheid.

In het boek worden allerlei oefeningen aangereikt om tot een betere gemoedsstemming te komen, die op zijn beurt weer het betere slapen tot gevolg kan hebben.
De belangrijkste oefening is wel: mindfulness. Bij deze oefening trek je je eigenlijk inwendig wat terug en focus je jezelf op een specifiek iets, zoals je ademhaling of de geluiden om je heen, of de raakvlakken van je lichaam met iets anders op dat moment, of op je eten (inname, kauwen, de gang door je keel, etc). Deze oefening zou je een aantal keren per dag moeten doen en kan je ook toepassen in de nacht. Het doel van deze oefeningen is dat je, door je te focussen op iets concreets, je je leert te concentreren en je aandacht af te houden van gedachten met volgende gedachten en daarop volgende gedachten etc. Tevens werkt zo'n oefening ontspannend (en kan zelfs slaapverwekkend zijn). 

Wat vond ik van het boek?
De methode van acceptatie en de oefeningen mindfulness lijken me wel wat. Bij de acceptatiemethode eindigt de strijd tegen slapeloosheid. De wekker is dan niet meer je vijand. Je poogt niet allerlei om jezelf in slaap te krijgen (wat meestal toch niet lukt). Wanneer je je wakker liggen accepteert, daalt je hartslag, word je rustig, met als gevolg dat je wellicht toch nog in slaap valt. Tevens de gedachte dat je uitrust, ook al lig je wakker, lijkt me. 
De mindfulness-oefeningen leren je beter te concentreren. Ook dat lijkt me. Zeker in onze huidige haastige jachtige tijd. 
Of de methode ook daadwerkelijk werkt in 5 weken, dat mag een ander uitproberen....

Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com; nieuw of tweede hands. Kijk ook in de advertentie hiernaast of klik op de link hieronder:
Boek: 'Slaap als een roos'


Geen opmerkingen: