zaterdag 30 december 2017

Terugblik Vision Board 2017

In januari van 2017 schreef ik het artikeltje over mijn eerst gemaakte vision board. Wat is er van dit bord terecht gekomen? Hierbij de update, zo aan het eind van dit jaar.
Dit was het bord:
Het bord hing gedurende het afgelopen jaar op mijn werkkamer. Zichtbaar. Ik merkte dat ik elke dag er wel een blik op wierp. Hier zomaar wat ervaringen genoteerd rondom wat woorden van het bord in WEL en NIET:

WEL:
-Ik heb het afgelopen jaar meer fruit gegeten (elke dag min. 2 stuks) en ook op een andere manier dan vorig jaar nl. dat ik dit jaar het zoveel mogelijk als stuks heb genomen in plaats van het te versappen met de slow juicer.
-Ik ben het afgelopen jaar nog gezonder gaan eten, door bijv. minder te snoepen en meer gezondere voeding zoals havermout en pure chocola te nuttigen. Ook ben ik meer gaan eten als ontbijt en lunch, zodat ik geen dalpieken van moeheid meer kreeg.
-Volgens mij is ons huis het afgelopen jaar nog schoner geweest. Ik heb namelijk vaker tussendoor even een lapje over dit of dat gehaald. En dat maakt toch wezenlijk verschil (ook al was ons huis altijd al vrij schoon:)
-Het afgelopen jaar heb ik meer vis gegeten. Praktisch elke week stond vis een keertje op het menu.
-Het afgelopen jaar ben ik nog meer gaan minderen met koffie. Dit gaf trouwens geen ontwenningsverschijnselen meer, zoals dat in het verleden nog wel was. Ook het drinken van cafeïnevrije koffie ben ik gaan minderen, dit omdat ik las dat er allerlei chemische processen nodig zijn om de cafeïne aan koffie te onttrekken. Ik drink nu wat meer rooibosthee. Ook lekker. Wel startte ik elke dag sowieso met een kop koffie. De laatste cafeïnekop dronk ik om 4 uur in de middag. Daarna had m'n lijfje tijd genoeg om de cafeïne weg te werken.
-Nog veel meer woorden van het bord zijn echt wel in de praktijk uitgewerkt. 

NIET:
-Vrouwen die fietsen! Het afgelopen jaar heb ik zo weinig gefietst! Weinig samen met mijn man, maar ook weinig naar het dorp bijvoorbeeld. In het eerste half jaar leek het wel goed te gaan, maar in het tweede half jaar was het beneden alle fietspeil.
-Het afgelopen jaar heb ik minder kookvideo's bekeken dan daarvoor. Wel heb ik Heel Holland Bakt gekeken en wat instructiefilmpjes voor bakken en koken, maar daar bleef het dan ook bij. 
-En dan stond er ook: Start de dag Mja, het ochtendhumeurtje ben ik blijven houden.....Zo'n uurtje of 9 in de ochtend, dan ben ik gewend aan de dag. Maar daarvoor... Wel voel ik me 's morgens fitter door een steviger en beter ontbijt, wat ik dit jaar ben gaan nuttigen.
-Cultuur/historie: het afgelopen jaar hebben mijn man en ik eigenlijk alleen in onze zomerse buitenlandvakantie cultuur en historie gesnoven. Daarbuiten was er weinig tijd om er samen op uit te trekken. Misschien dat ik nog eens een Museumjaarkaart aanschaf, dan moet je wel. En het heeft toch mijn interesse, om museu etc. te bezoeken.

Wat vond ik van dit bord?
In de eerste plaats vond ik het destijds erg leuk om zo'n bord te maken, om woorden en plaatjes te zoeken die bij je leven of idealen passen, om ze mooi op te plakken, om zo'n bord in het zicht te hangen en om zo nu en dan bij jezelf na te gaan hoe het staat met de woorden van het bord.
Het bord heeft niet echt mijn levenswijze drastisch veranderd. Wel is het leuk om te zien dat sommige woorden, die als doel werden opgeplakt, ook echt meer (blijvende) gestalte hebben gekregen. Misschien dat je onbewust bij het zien van idealen, doelen etc. toch er wel meer op gefocust bent om ze te behalen. 

In ieder geval vond ik het bord zodanig een succes, dat ik er voor 2018 b.l.e.w. weer een wil maken. En daar komt vast weer een artikeltje over. 

woensdag 27 december 2017

Receptje: Snel brood

In aflevering 4 van HHB stond het brood bakken in beeld. Prachtig mooi om te doen, met waarschijnlijk lekker resultaat, maar qua tijd die in dit bakken zit, niet zo aantrekkelijk voor mij. 
Op internet vond ik op de site van angelikookt.nl een recept voor snel brood. Op haar beurt had zij dit recept weer uit een van de boeken van Jamie Oliver.

Benodigdheden voor 3 bolletjes (ik maak in eerste instantie niet veel, mocht het mislukken, dan heb je niet zoveel ingrediënten verpest):
125 gram volkoren meel
50 gram bloem
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout
1/2 ei
150 ml yoghurt
wat havermout/rozijntjes/kummel+knoflookpoeder+kruiden voor het smaakje

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden
2. Meng in kom a: meel, bloem, zout, bakingsoda
3. Meng in kom b: yoghurt en ei
4. Vorm vanuit beide kommen een deegbal en verdeel deze bal in 3 stukken
5. Kneed door stuk 1 wat rozijntjes; door stuk 2 wat havermoutvlokken en door stuk 3 wat kummel, knoflookpoeder en kruiden
6. Vorm platte bollen van zo'n 3 cm hoog 
7. Maak bovenin een kruisvorm-inkeping van zo'n 1/2 cm diep
8. Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze zo'n 40-45 minuten, totdat er bovenop een korstje zichtbaar is en de bolletjes hol klinken bij het aantikken
9. Lekker bij bijvoorbeeld een uiensoepje

zaterdag 23 december 2017

Tijdsbesparing in het huishouden #2 Koken en soppen

In dit tweede artikeltje beschrijf ik mijn tijdsbesparende tips voor het huishouden, die ik gaandeweg ben gaan omarmen.

In #2 zijn koken en soppen (en een combinatie hiervan) aan de beurt.

1. Koelkast schonen.
Elke week maak ik de koelkast schoon. Elke week ook op een vaste tijd, namelijk ná het boodschappen doen en vòòr het inruimen en opruimen van de boodschappen. Voordat alle de te koelen nieuwe producten in de koelkast hun plaatsje vinden, gaat eerst de sopdoek door de koelcel. Dit bespaart je energie, maar ook tijd, want je hoeft niet zomaar midden in de week een volle koelkast leeg te halen om 'm te soppen, maar nu kan je een welhaast lege koelkast lekker boenen en daarna de nieuwe boodschappen er geordend in neervleien.

2. Koken en soppen tegelijk.
Wanneer ik eten kook, wil ik er graag een beetje bij in de buurt blijven, want aangebrand eten of verkookt eten wil ik mijn man liever niet in de maag splitsen (en mezelf natuurlijk ook niet). Een keer per week krijgt, terwijl ik in de buurt van de pannen en potten op het vuur blijf, onze keuken een sopbeurtje. Tijdens het soppen kan je steels een blik op je gerechten werpen en je benut een eventuele wachttijd optimaal. 

3. Snelle, goede maaltijden.
Er staan een aantal maaltijden op het menu die goed te bereiden zijn, wanneer tijdsbesparing een must is. Chili con carne, nasi (wel zelf geheel bereid) en soep met broodjes zijn die maaltijden. Binnen 15 minuten hebben we ze van niks tot alles bereid. Ideaal. Zo heb je een zelfbereide, gezonde doch snelle maaltijd en hoef je niet te grijpen naar allerlei ongezonde snelle happen.


woensdag 20 december 2017

Wekelijks logboekje

In een eerder artikel schreef ik al over de koop van een klein notitieboekje om hierin wekelijkse logboekjes te gaan bijhouden.


Het is een bescheiden notitieboekje in A6-formaat. Mijn plan is om elke maand een maandintrootje te maken zoals op de derde foto te zien is bijvoorbeeld. Vervolgens wil ik voor elke week 2 pagina's gebruiken waarop ik schrijf uit welke Bijbelgedeelten gepreekt is op de zondag, de leuke dingen die gepasseerd zijn, zoals leuke voorvallen of verjaardagen en visites, dingen waarvoor ik dankbaar kon zijn, doelen, tips, etc. 
Ik weet niet of ik het ga volhouden, maar wanneer ik maar voldoende Bullet Journal-videootjes op internet kijk, blijf ik vanzelf wel enthousiast. Hopelijk houd ik het vol, zodat ik later nog eens kan terugbladeren in en door mijn leven.

zaterdag 16 december 2017

Tijdsbesparing in het huishouden #1 Wassen en strijken

De huishouding is niet mijn beste vriendin. Alleen strijken, stofzuigen en koken vind ik behoorlijk leuk. De rest doe ik, omdat het moet en omdat ik van netjes, schoon en opgeruimd houd. 
Gaandeweg heb ik allerlei tijdsbesparende huishoudtoepassingen ontdekt, die je helpen om de huishoudelijke klusjes sneller (en toch goed) te klaren, zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen.
In deze miniserie wil ik een aantal tijdsbesparingen bespreken, die ik toepas.
In #1 tijdsbesparingen rondom de was en de strijk, een wekelijkse terugkerende klus.

1. Geen wasknijpers.
Tegenwoordig hang ik zo'n beetje alle was op zonder wasknijpers. En het werkt perfect. De meeste was kan namelijk gewoon over de wasrekstangetjes gedrapeerd worden (wel netjes natuurlijk). Dit bespaart je het pakken, opnippen en laten vallen van wasknijpers en je voorkomt de wasknijperafdrukken in je kleding.

2. Drogen op kleerhangers.
Overhemden, truien, vesten en goede shirtjes hang ik te drogen op kleerhangers. Het bespaart je ophangen aan een rek en je voorkomt hiermee veel kreukels. Het eventuele strijken (maar is lang niet altijd nodig hiermee) gaat ook sneller. Regelmatig kan je het droge kledingstuk zo in de kast hangen.

3. Colour catcherdoekjes.
Deze doekjes komen van de Lidl. Hier zie je ook een doekje na een wasbeurt met rode, zwarte en blauwe items. Het rode item gaf blijkbaar goed af, maar de kleur is mooi in dit doekje getrokken.
Deze doekjes (bij supermarkten, warenhuizen, etc. te verkrijgen) zorgen ervoor dat kledingkleuren niet in elkaar overlopen tijdens het wassen. Ik 'gooi' dus allerlei kleurtjes aan kleding gewoon bij elkaar in de wasmachine (rood bij zwart bij blauw bij groen bij grijs, etc) en doe er zo'n doekje bij. Het doekje vangt eventuele doorlopende kleuren op en je was komt er fris en fruitig uit. Dit bespaart je extra trommels vullen, uithalen, waspoederbakjes vullen en wat al niet meer bij een wasje komt kijken.

4. Strijken op aluminiumfolie.
De folie bevindt zich nu al een paar jaar onder de hoes. Nog steeds goed werkbaar. Zo'n geweldige oplossing kost je dus bijna niets.
Onder de strijkplankovertrek heb ik een aluminiumovertrek (gewoon van aluminiumfolie op de rol, Action). Deze folie zorgt ervoor dat je het meeste strijkgoed maar aan 1 kant hoeft te strijken, want de folie geleidt de warmte van het strijkijzer super goed. Dit scheelt je in veel gevallen de helft van de strijktijd! Een overhemdmouw bijvoorbeeld strijk ik aan de voorkant en de achterkant wordt dan gelijk mooi glad.

5. Stapeltjes maken.
Gestreken en/of gevouwen wasgoed leg ik zoveel mogelijk op verschillende stapeltjes. Een stapeltje voor mijn mans sokkenla, een stapeltje voor het keukenkastje (theedoeken, handdoeken, vaatdoekjes), een stapeltje voor de werkkledingkast, een stapeltje voor de shirtjesplank, etc. Dit scheelt je uitzoekerijen en je kan zo een stapeltje in 1 handeling op de bestemde plaats leggen.

woensdag 13 december 2017

Vaste prak, vaste prik

Veel dingen in ons huishouden gaan volgens vaste prik. Want, regelmaat geeft duidelijkheid en rust. Zo gaat de wasroutine, de slaaproutine, de kookroutine, de schoonmaakroutine en wat-al-niet-meer-routine volgens vaste prik (een uitzondering daargelaten natuurlijk).
Sinds kort gaat ook een deel van ons prakkie volgens vaste prik. Een prikprak dus. Niet alles, maar wel:

*Havermout
Elke dag eet ik minimaal 3 eetlepels havermout (in warme melk, op broodbeleg, in koude melk). Sinds de zomervakantie ben ik hiermee begonnen en ik merk dat er veel meer energie is en dat de lamme moeheid, die mij 's morgens of aan het begin van de middag geregeld kon overvallen er gewoon niet meer is (!). Vaste prik geworden dus.

*Pure chocola
Elke dag eet ik 3 a 4 blokjes pure (meer dan 75% cacao) chocola. Dit eet ik tijdens mijn ontbijt. Ik voel me er wèl bij.

*Honing met kaneel
Elke dag eten mijn man en ik een aantal doseringen honing met kaneel (gemengd, in de koffie, in de thee, in de yoghurt, over fruit). Al eerder heb ik een artikel aan de combinatie van honing en kaneel gewijd. Of het ook gezondheidszoden aan de dijk zet, weten we niet, maar we nemen het. 

*Vis
Elke week staat er één keer vis op het menu. Omdat het gezond is. Meestal is het kibbeling, die je in de oven moet warmen. Soms neemt mijn man ook wel eens andere, puurdere vis mee. Of hij vangt het zelf. 

*Bruine bonen, kidney bonen, chili bonen
Elke week eten we één keer bruine bonen. Dit verwerkt in de chili con carne. De eigenlijke reden hiervoor is dat het in 10 minuten klaargemaakt kan zijn en dus ideaal is voor de dagen waarop ik een vergadering of wat dan ook heb en dus laat thuis ben uit mijn werk, maar wel een fatsoenlijke maaltijd voor man en mij op tafel wil zetten. Daarbij zijn bonen gewoon ontzettend gezond. 

*Zilvervliesrijst
Aten we voorheen (lees: een aantal maanden terug) eens in de twee weken op zaterdag rijst met groenten en kip, nu zet ik dat gewoon door de weeks op tafel. De eigenlijke reden hiervoor is dat het binnen 15 minuten kant en klaar kan zijn en dus ideaal is voor drukke dagen. Daarbij is zilvervliesrijst met veel groenten en wat kip gewoon ontzettend gezond. En lekker. En voedzaam.

*Soep met warme broodjes
Wanneer we door de weeks visite krijgen of op visite gaan (en dus nog genoeg versnaperingen zullen krijgen) eten we standaard soep met warme broodjes. De soep maak ik zelf (favoriet is pompoenensoep) of komt uit blik (enigszins opgepimpt met wat verse ingrediënten). Daarbij doen we dan zelf af te bakken breekbrood of broodjes. Zo krijg je niet te veel avondeten binnen, maar toch genoeg en kan je 's avonds rustig dat taartje of dat stukje kaas nemen.

zaterdag 9 december 2017

Week van het Leven

De afgelopen week was het de week van het leven. Zomaar wat gedachten van mij over dit thema.
Afbeeldingsresultaat voor foetus 21 weken
Zie je deze foetus? Zie je de teentjes, vingertjes, het neusje, de oortjes? Zie je dit kindje? 21 weken al in de moederschoot. Zou het de 40 weken mogen volbrengen? Of komt daar ineens, in de bloei van de ontwikkeling, een doktershand met instrumenten, die armpjes en beentjes van het lichaampje loshakt, lostrekt, zodat het kindje makkelijk verwijderd kan worden uit de moederschoot? Dood gemaakt wel te verstaan? Dit is abortus mensen. Doden van het leven. Doden van een kind. Want dat is het toch? Een kind? Wat is er geen kind op bovenstaande foto?
Abortus mag in Nederland tot de 24e week worden uitgevoerd. Uit veiligheidsoverwegingen wordt vaker de 21-weken-grens aangehouden. Dat is zo'n kindje als boven op de foto.

foetus zwangerschap 18 weken
18 weken. Kijk eens hoe dit kindje probeert te duimen. Zie eens de vingertjes en vingerkootjes. De lipjes. 18 weken. Ruim binnen de grenzen dat abortus is toegestaan. Bijvoorbeeld door het aftrekken van die vingertjes. En het kapot maken van die lipjes. Het doden van al dat levende, zoals deze foto zo wonderlijk laat zien. Een kindje doden. Dat is abortus.

embryo vrucht 54 dagen
Een 10-weken oude foetus in de moederschoot. 10 weken? Jazeker. Tel de teentjes. Zie het voetje. Hoevele voetjes van 10 weken in de moederschoot zijn al weggezogen door zuigapparaten (tot 12 of 14 weken geoorloofd) of afgehakt? Gedood? Het leven er uit weggenomen? Dat is abortus mensen.

 Overzicht embryo eerste 8 weken zwangerschap
En hier dan? Hier zie je de ontwikkeling in de eerste 10 weken. Wist je dat met 3 weken al het hartje begint te kloppen. Al deze mensjes mogen geaborteerd=gedood worden. 

Wanneer zullen we als mensheid stoppen met het ontkennen dat abortus pure mensenmoord is? Doden met opzet? Doden met moedwil?
Wanneer zullen we stoppen met het omfloerst verwoorden van een term als abortus? 'Vruchtafdrijving' klinkt zoveel vriendelijker als doden door kapotmaken hè, maar het omhelst hetzelfde.  

Ik weet wel dat er situaties zich kunnen voordoen waarin de zwangerschap zo heel moeilijk is (om te aanvaarden, om te voldragen) en ik wil ook niemand met bovenstaande kwetsen, maar we moeten niet de zaak vergoelijken, dat het 'maar' zou gaan om een vruchtje. Het gaat om een mens, mensen. Het gaat om een kind!

Mijn man en ik hebben een aantal jaren geleden het prille geluk mogen meemaken van het worden van vader en moeder. We zagen op de echo het minimensje van 8 weken, met een lustig kloppend hartje. Helaas moesten wij dit mensenkindje de volgende dag door een miskraam verliezen. Vanaf het moment dat we in verwachting waren, is het geen moment in mijn gedachten geweest om dit vruchtje geen mens, geen kind te vinden. Elke moeder(in wording) zal dit beamen. Wanneer je weet een kindje te dragen, weet je dat het een kindje is! Dat voel je, dat weet je. Zelfs in het prille begin, wanneer er nog geen armpjes en beentjes bijvoorbeeld gevormd zijn. Het is een mensenkind. En ik denk, dat zelfs de grootste ontkenners hiervan, dit toch weten in hun gevoel, in hun geweten. 

Laten we toch allen het leven laten leven. In moeilijke omstandigheden zijn er anderen (mensen, instanties) die je kunnen helpen om het ongeboren kindje te laten leven en een zo goed mogelijke toekomst te geven.

En, aan te raden om te lezen is Psalm 139. In de Bijbel. Of op internet. Lees het maar eens. Ook als je geen christen bent. En verwonder je. 

woensdag 6 december 2017

Planner, logboekboekje en fineliners van de Hema


Ik kon het niet laten: nu al vast een nieuwe planner te kopen voor b.l.e.w. 2018. En daarbij een klein notitieboekje voor mijn nieuw projectje: elke week een logboekje. Ook kocht ik een doosje fineliners. Dit alles voor €6,00. Ik ben er helemaal mee in mijn noppies. Nu maar hopen dat de fineliners ook echt fijnelijners zijn. De notitieboekjes van de Hema ken ik. Die zijn fijn. De ringbandjes blijven goed en de kaften blijven mooi. Het papier is stevig en niet te glad.

Wat zijn mijn plannen met deze leuke spulletjes?
De planner gebruik ik dagelijks, wekelijks, maandelijks voor werkelijk al mij to do-zaken, notitiezaken, idee-zaken, niet-vergeet-zaken en wat al niet meer. 
In het artikel van januari 2017: 'jaarplanning in notitieboek' schrijf ik over mijn planner voor 2017. Nu we bijna aan het eind van 2017 zijn, kan ik wel zeggen dat de planner naar aller tevredenheid gewerkt heeft. Wel wil ik volgend jaar wat aanpassingen doen, wat dingetjes weglaten die toch niet zo fijn werkten en wat dingetjes erbij doen, maar de hoofdlijn van mijn plannergebruik is naar wens. T.z.t. wil ik hierover een artikel schrijven.

Het kleinere notitieboekje (in dezelfde stijl als het grotere notitieboek) wil ik gaan gebruik als weeklogboekje. Tenminste, ik wil kijken of dat wat voor mij is. Op internet circuleren zoveel filmpjes over bullet journal en ik kan me aan die filmpjes gewoon helemaal verlekkeren. Het lijkt me heel leuk en waardevol om aan het eind van elke week een kort verslagje te maken van bijzondere gebeurtenissen, minder leuke gebeurtenissen, quotes, behaalde doeletjes, dingen waarvoor dankbaarheid op z'n plaats is, een mooie tekening of een mooi plaatje, handlettering, etc. Dit, zodat je later nog eens kunt terug bladeren in je leven. Hiervoor heb ik ook de fineliners aangeschaft. Ook over dit projectje wil ik t.z.t. een artikeltje schrijven.

zaterdag 2 december 2017

December!

De laatste maand van dit jaar is aangebroken. December. De maand van achterom zien, verwachten, gedenken, herdenken en samenzijn. 



woensdag 8 november 2017

Een week warm eten met ons

Wat aten we de afgelopen week met het warme avondeten?
Een overzicht in tekst en foto's. De foto's komen van internet.

woensdag:
Afbeeldingsresultaat voor preiAfbeeldingsresultaat voor aardappelAfbeeldingsresultaat voor rundersaucijs
prei, aardappeltjes, rundersaucijsje 

donderdag:
Afbeeldingsresultaat voor broccoli Afbeeldingsresultaat voor aardappelAfbeeldingsresultaat voor peperburger
broccoli, aardappeltjes, peperburger

vrijdag:
Afbeeldingsresultaat voor tomatensoepAfbeeldingsresultaat voor afbak breekbrood
tomatensoep, afbakbrood

zaterdag:
Afbeeldingsresultaat voor patat frikandel
patat, frikandel 

zondag:
Afbeeldingsresultaat voor wortelsAfbeeldingsresultaat voor aardappelAfbeeldingsresultaat voor paprika tomaat ui champignon
Afbeeldingsresultaat voor kipfilet
wortels, aardappels, groentenmix(paprika, champignon, ui, tomaat), kipfilet

maandag:
Afbeeldingsresultaat voor nasi
rijst, soepgroenten, ui, kruiden, kipfilet=nasi

dinsdag/woensdag:
Afbeeldingsresultaat voor stamppot rode koolAfbeeldingsresultaat voor runder rookworst
stamppot rode kool met aardappeltjes, runderrookworst