donderdag 5 februari 2015

Huiswerktips

Vijf basis - huiswerktips voor de basisschoolleerling:

Huiswerk maken en leren. Het hoort er bij. Op de school waar ik werk krijgen de kinderen vanaf groep 5 'echt' huiswerk mee, waarbij voor de zaakvakken samenvattingen en vragen geleerd moet worden. Vanaf lagere groepen krijgen de kinderen natuurlijk ook al wat huiswerk mee, zoals het leren van tafels of het maken van een werkblad. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer huiswerk er mee gaat naar huis. Dit alles om de kinderen voor te bereiden op later (een fijn passend beroep kiezen) en op het leren leren, wat ook zeker van ze wordt gevraagd op de middelbare school. 
Nu is voor veel kinderen huiswerk maken en leren niet echt een hobby. Er moet natuurlijk gespeeld worden en dat is belangrijk, dat mag ook nooit ontbreken, maar ook hebben kinderen in de tegenwoordige tijd het druk, druk, druk, zelfs door de week, met clubs, trainingen en noem maar op. Voor ouders vraagt dit heel wat organisatie in het huishouden: ophalen, wegbrengen, nagaan welk kind welk huiswerk moet maken en zich ook nog eens verdiepen in verschillende niveaus van lesstof. 
Over het maken en leren van huiswerk valt veel te zeggen. Ik wil het echter eerst laten bij 5 basisprincipes. Als die er zijn, is het begin er en kan het leren beginnen!

1. Zorg dat er een vaste plek in het huis is, waar te leren en te maken huiswerk neergelegd kan worden. Het liefst zichtbaar voor kind en ouder.

Soms wordt hiervoor een bepaalde huiswerkla, huiswerkmand of huiswerkbak gebruikt, of soms wordt het op een plek gelegd waarlangs de kinderen en ouders elke dag komen. In elk huis is wel zo'n plek te vinden. Helemaal prima is het wanneer huiswerk in een goede map bewaard wordt, een huiswerkmap. Bijvoorbeeld bij de Action of Hema is voor weinig geld een mooie map te verkrijgen. Huiswerk blijft zo netjes en kan ook overzichtelijk bewaard worden. Wanneer de mappen voor de verschillende kinderen in uw gezin ook nog een verschillende kleur hebben, wordt het helemaal overzichtelijk.

2. Zorg voor een rustige omgeving waarin huiswerk geleerd en/of gemaakt kan worden.

Temidden van allerlei soort van geluiden kan er niet goed geleerd worden. Een rustige omgeving is wellicht de slaapkamer van uw kind of een aparte studeerkamer in het huis. Mocht u graag contact willen houden met uw kind wanneer het leert of huiswerk maakt, dan is misschien een plek in keuken of kamer een idee, mits er natuurlijk niet allerlei geluiden zijn die het kind kunnen afleiden.

3. Zorg voor vaste tijden waarop het huiswerk gemaakt of geleerd wordt.

Een vaste tijd voor het avondeten of na het avondeten kan een keuze zijn, of bijvoorbeeld een bepaalde tijd na het spelen. 
Net als veel andere kinderen heeft uw kind misschien ook avonden/dagen waarop het druk is met andere zaken. Het is goed om als gezin te kijken op welke dag niet geleerd kan worden en op welke dagen in de week wel geleerd kan worden. Structuur en consequentie hierin geven rust en duidelijkheid.
Verder is hierbij belangrijk dat het beter is om elke dag een korte tijd aan hetzelfde bezig te zijn, dan op de laatste avond alles in één keer te leren. Dus bijvoorbeeld: elke dag 10 minuten de samenvatting van aardrijkskunde leren en op de laatste avond/dag voor de repetitie overhoord te worden.

4. Stimuleer uw kind om tijdens het leren van huiswerk belangrijke zaken te onderstrepen, te kleuren of te noteren. 

Er kan bijvoorbeeld een mooi huiswerkschrift worden aangelegd met verschillende tabjes voor de verschillende vakken. Werken met verschillende kleurtjes kan ook helpen bij het beter onthouden en het oog wil natuurlijk ook wat. Zien doet beter onthouden.

5. Overhoor uw kind. 

Hierdoor weet uw kind wat al wel beheerst wordt en wat nog extra geleerd moet worden. Verder geeft overhoren uw kind meer zelfvertrouwen. Bij het overhoren is het goed om niet alleen letterlijk te vragen, maar ook wat andersoortige vragen over de lesstof te vragen en wat verdiepingsvragen te stellen. 

Geen opmerkingen: