donderdag 16 april 2015

De Was

De was is een wekelijkse terugkerend gebeuren in ons huishouden. De ene keer gebeurt De Was met veel plezier en de andere keer is het echt een moeten. Omdat ik van een beetje orde en structuur houd (dat geeft me rust...) is er ook een bepaalde ordelijke structuur in De Wasserij van ons te bespeuren. Natuurlijk uitzonderingen daargelaten.

* Wasdagen
Op dinsdagavond begin ik met de was en op donderdag is alles weggewerkt. 
Op dinsdagavond doe ik doorgaans de donkere 'kookwas' (theedoeken, vaatdoeken, handdoeken, overall van mijn man en dat soort dingen). Deze was hang ik te drogen op onze zolder. Na deze was laat ik vaak nog een 'fijne' was draaien, bijvoorbeeld delicate truien of overhemden. Ook deze was komt op onze zolder te drogen.
Op woensdag laat ik doorgaans eerst de witte 'kookwas' draaien (ondergoed, handdoeken, beddenonderlakens, slopen, etc.). Deze was doe ik daarna in de droger. Terwijl deze was in de droger zit, laat ik nog een donkere was draaien (40 graden). In deze was zitten bijvoorbeeld pyjama's, shirts, sokken en dat soort dingen. Deze was komt weer op zolder te drogen. Trouwens de wasmachine en droger van ons staan ook op zolder, evenals alle attributen die nodig zijn om te wassen, vouwen, drogen, strijken.

* Wasmanden
In onze badkamer hebben we twee mooie wasmanden met deksel staan. In de kleine doen we de donkere was en in de grotere doen we de witte was. Natte te wassen zaken (zoals handdoeken) hangen we eerst over een reling op zolder te drogen en wanneer dit droog is doen we ze in een wasmand die op zolder staat.

* 'Moet in de was'- kaartje
Om het op-tijd-in-de-wasmand-doen-van-was van mijn man wat te reguleren (zoals overhemden die nog één keer gedragen kunnen worden, maar daarna toch echt...), gebruiken we een aantal kaartjes met daarop geschreven 'moet in de was'. Zo'n kaartje kan dan aan de kleerhanger gehangen worden van het betreffende kledingstuk en na het gedragen te hebben, wordt het automatisch :) nu in de wasmand gedrapeerd.

* Opsparen van was?
In het verleden waste ik echt alles in de week weg. Zelfs als er 1 bloesje was voor de was, dan draaide ik nog een was. Nu doe ik dat niet meer. De donkere en witte kookwas en de donkere was vullen doorgaans netjes de wastrommel. Bij de fijne was kijk ik of er genoeg is. Zo niet, dan bewaar ik het netjes opgevouwen op zolder tot de volgende week. 
Soms komt het ook wel voor dat er in een week een halve trommel donkere kookwas is en een halve trommel witte kookwas is. In dit geval doe ik het gewoon bij elkaar, met een wasdoekje (bij de Action te verkrijgen) om het doorlopen van kleuren te vermijden. En dit werkt prima! 

* Waspoeder, vloeibaar, wasverzachter
Voor de kookwassen gebruik ik waspoeders. Geregeld probeer ik weer andere merken uit. Voor de wasjes op lagere temperaturen gebruik ik vloeibaar. Een heel enkele keer gaat er een scheut wasverzachter bij.

Hoe werken jullie de was weg?

2 opmerkingen:

Nicole orriëns zei

Ik ben eigenlijk elke dag in de weer met de was. Maar dat komt denk ik ook omdat we met z'n zevenen zijn. Om de dag was ik, en op de tussenliggende dagen vouw ik.

Huisvlijt

Ar zei

Wij zijn maar met twee personen. Ik kan me inderdaad voorstellen dat je met zeven man heel wat meer was hebt. Zelfs voor twee personen vind ik dat we best veel was hebben, maar goed, gelukkig hoeven we deze dingen niet meer met de wastobbe te doen.