zaterdag 12 april 2025

April: naai- en verstelmaand #2: genaaid/versteld in de eerste week

 In de afgelopen week had ik op verschillende dagen goed de smaak te pakken om te naaien en te verstellen. Ik heb alle items die ik wil naaien/verstellen geknipt in de juiste formaten en gespeld met de juiste zomen. 
In de week achter ons heb ik de volgende dingen daadwerkelijk genaaid:

Bij twee shirtjes voor zoon heb ik van lange mouwen korte mouwen gemaakt. Van 4 broeken met iets te korte lange pijpen of gaten bij de knieën heb ik korte broeken gemaakt. Ook voor zoon. Van een zeer lang wit shirt voor man heb ik een stuk eraf gehaald en opnieuw gezoomd. Wanneer de 2 shirtjes qua lengte ook nog goed zijn, kunnen ze mooi voor school gebruikt worden en anders voor bij huis. Van de 4 broeken kan de spijkerbroek naar school aan, de overige broeken zijn speelbroeken, ook al is de kobalt blauwe ook wel zodanig dat het naar school aan kan. 
Verder ben ik in de afgelopen week gestart met de lange rok van een dekbedovertrek: de zijkanten zijn al genaaid. Nu ga ik de komende week de boord en zoom klaarmaken. Ook wil ik in de komende week nog 3 broeken van zoon korter maken en nog een rok, die ik van een jurk heb afgeknipt, afnaaien. Mocht ik dan nog zin/tijd hebben, wil ik lappen naaien voor in de keuken, pannenpakkertjes ook voor in de keuken en een start maken met 2 gordijnen voor in onze schuur. Genoeg doelen nog. We kijken wel hoever we de komende week komen.
Tot slot wil ik dan als afsluiting van deze maand ook nog de naaimachine schoon maken en opnieuw oliën en mijn naaidoos uitzoeken en opnieuw organiseren, na het schoon gemaakt te hebben.


vrijdag 4 april 2025

April: naai- en verstelmaand #1: de projecten

 In de maand april staat naaien en verstellen op het programma. Dit ook, omdat ik eind april altijd de kledingwissel van herfst/winter naar lente/zomer doe en zodoende toch al met kleren bezig ben.
Voor deze maand heb ik 1 te naaien item op de planning en veel herstelprojecten:
Dit was ooit een dekbedovertrek van mij. Een goede kwaliteit, want na zoveel keren wassen, zijn de kleuren en patronen nog intact.
Van het gedeelte met de rozen wil ik een lange rok gaan maken voor de zomer. Elastiek in de boord. Mooi shirtje erop uit mijn voorraad en klaar.
Het witte shirt is een nieuw shirt, maar zo lang! Ik ga dit shirt korter maken. Voor mijn man.
De jurk heb ik van een dierbare gekregen. Een leuke zomerjurk, maar niet zo heel lekker zitten, vooral het bovenstuk zit niet helemaal fijn. Ik wil het bovenstuk eraf halen en dan de kniprand omzomen, zodat ik een rok eraan overhoud. Shirtje erop en klaar.
Op bovenstaande foto's zijn te korte kleren te zien van zoon. Te kort wat betreft de mouwen of de pijpen. De rest van de snit zit nog prima. Bij de shirts ga ik van de mouwen korte mouwen maken en bij de broeken ga ik korte pijpen maken. Mocht de naaisessie netjes lukken, dan kan een shirt of broek voor school gebruikt worden. Mocht een naaisessie niet helemaal netjes afgerond worden, dan kan het voor bij huis gebruikt worden.

Nu leert de praktijk dat ik lang niet altijd zin heb in naaien, zeker niet als er van alles gespeld etc moet worden. 
Ik zal me er dus echt toe moeten zetten, maar het is voor het goede doel hè?

woensdag 2 april 2025

Terugblikje op de maand maart en vooruitblikje op de maand april.

Hierbij een klein terugblikje op de maand maart en tevens een vooruitblikje op de al begonnen maand april.

Koken en bakken. 
In de maand maart heb ik wat op andere manieren gekookt en gebakken. Een aantal keren gekookt met de slowcooker. Tevens slagroomtaartjes gemaakt van volkoren meel.

Wat vond ik ervan? En wat vonden mijn man en zoontje ervan?
In ieder geval heb ik de slowcooker weer een beetje herontdekt. Het is toch wel een handig apparaat. Je hebt even de bewerkingen vooraf, maar daarna heb je je handen vrij, kan je gewoon weg of doen wat je wilt, zonder op je pan te hoeven letten en kom je thuis, kan je gelijk aan tafel, met vaak heerlijk eten waarin de smaken goed doortrokken zijn.
*De chili con carne gaan we zeker regelmatig doen terugkeren, met name als het wat kouder weer is. 
*De pompoensoep uit de slowcooker vonden we niet zo lekker, maar dat kwam door de overheersende bittere smaak van karwijzaad. In gevold laten we dit zaad weg.
*De slagroomtaartjes van volkoren meel (dus ietsjepietsje gezonder dan een gewone slagroomtaart) waren ook echt lekker, deden niet onder voor een taartje uit de winkel qua smaak, maar waren wel bewerkelijk om te maken.
*Het stoofpotje uit de slowcooker was overheerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Certificaat knipcursus.
In maart heb ik een certificaat gekregen voor de knipcursus 'beginners'. In een opwelling had ik mij in januari opgegeven, kon gelijk starten met 10 lessen en nu een certificaat. Een beetje gepaste trots. Het was een beginnerscursus, dus je leerde ook de beginnerstechnieken, zoals het knippen van punten, herenkapsel en kinderkapsel. Ik wil me nu verder bekwamen door Youtube filmpjes te bekijken en door 'mijn' 2 mannen steeds mooier en netter te gaan knippen/tondeuzeren. Op jaarbasis zullen we veel geld hiermee besparen en hebben we binnen een jaar de knipcursuskosten terug.

Spaargeld.
In maart heb ik onze kleine deposito's zo ingesteld dat er elke maand een klapje rente vrijkomt. We hebben eenzelfde bedrag in januari, februari, maart, april, mei, juni vastgezet, tegen een half jaar, tegen hoge rente. Op de dag dat de deposito en rente vrijkomt, zet ik het gelijk weer vast voor een half jaar. Zo heb je elke maand rente. We zetten deze rente er ook weer bij vast, zodat je rente op rente krijgt. De depositogelden hebben we niet nodig, dus we kunnen dit mooi doen en hebben elke maand rente, waarvoor we niets hoefden te doen. Zeker met het oog op de toekomst, als ik iets minder ga werken misschien, kunnen we deze rente-opbrengsten gebruiken als extra inkomen. 

Weer fysiek boodschappen doen.
Halverwege de maand maart heb ik het besluit genomen om weer fysiek boodschappen te gaan doen. Dit vanwege het steeds groter wordend prijsverschil tussen Picnic en budgetsupermarkten. Picnic gebruik ik alleen nog in noodgevallen, zoals in een zeer drukke week of bij ziekte. En echt, wat scheelt het een hoop geld. Je bent zo per wekelijkse boodschappenbeurt 10-12% goedkoper uit is nu mijn ervaring. Dat is een hoop geld. Voor dit geld op jaarbasis kunnen we bijna onze zomervakantiehuisje betalen!

Vooruitblikje naar april.
De maand april staat ook bijna voor de deur. April wordt mijn naai- en verstelmaand. 
In deze maand heb ik heel wat naaiprojecten op de planning staan. Of het allemaal gaat lukken weet ik niet. Het valt in ieder geval samen met de kledingwissel (seizoen lente/zomer) aan het eind van deze maand en in de maand mei en heeft daarmee ook te maken. 
Ik wil heel wat broeken met lange pijpen van zoon omwerken tot korte broeken. Ook wil ik wat items met lange mouwen omwerken tot korte mouwen voor zoon.

Voor mijn man wil ik een superlang wit shirt omwerken tot een shirt van normale lengte. 

Voor mezelf wil ik een jurk, die ik kreeg van een dierbare, maar die niet zo lekker zit, omwerken tot een rok. Tevens wil ik proberen om een zwangerschaps-tankini/bikini, nog uit de tijd dat we ons zoontje (nu inmiddels 5 jaar) verwachtten, omwerken tot een badpak (innaaien, op maat maken en bovenkant vastmaken aan broekje). Verder wil ik van een mooi dekbedovertrek, dat we niet meer gebruiken, een leuke lange zomerrok maken. En ik wil eigenlijk ook nog wat doekjes naaien, die ik kan gebruiken bij het kokkerellen, om bijvoorbeeld een kom of schaal op te zetten. 

Ik ben benieuwd wat van deze projecten terecht gaat komen! Van mezelf mag ik al deze naaiprojecten ook nog verspreiden over de maand mei, omdat die maand ook in het teken staat van kleding(wissel) en ik dan een paar weken vakantie heb, dus meer tijd om te naaien.



vrijdag 28 maart 2025

Maart: kook- en bakmaand #4: Stoofpotje uit de slowcooker

 Een derde recept in deze maand uit de slowcooker. Een stoofpotje. Ik gebruikte een recept van het RadboudUMC (jazeker, die melden dus ook recepten m.b.t. dieetadviezen!) en heb dit recept iets aangepast, maar het meeste gevolgd.

Wat hadden we nodig voor 2 volwassenen en een kind van 5?

-een slowcooker
-250 gram Gyros (even aangebakken in een koekenpan)
-6 kleine aardappels in kleine stukjes gesneden
-450 gram sperziebonen uit de diepvries, in stukjes gebroken
-halve rode paprika in stukjes gesneden
-een scheut tomatensaus
-1 rundvlees bouillonblokje
-350 ml water
-1 laurierblad
-wat peper en nootmuskaat en wat uienpoeder

De bereiding:
1.De bonen uit de vriezer heb ik in kleine stukjes geknipt.
2.Alle ingrediënten gingen vervolgens in de slowcooker.
3.De slowcooker ging voor 6 uur op de hoogste stand, waarvan de eerste 4 uur niet het deksel open mocht. Na deze 4 uur kon ik steeds even roeren en checken of er voldoende vocht aanwezig was. 
4.Toen het klaar was, was het opscheppen en eten maar! Ik had de slowcooker om half 11 in de ochtend aangedaan en om half 5 gingen we eten.

En de smaak?
Heerlijk, heerlijk! Wat een rijk gevulde maaltijd. Alle smaken waren goed in elkaar getrokken en door de peper was het ook een fijn pittige maaltijd. Zeker voor herhaling vatbaar!


vrijdag 21 maart 2025

Maart: kook- en bakmaand #3: Slagroomtaartje van volkoren biscuit deeg

 

Kijk je ook weleens van die korte filmpjes waarin taarten zo mooi worden versierd met allerlei garneringen en toefjes gekleurde slagroom? Het water loopt je dan in de mond en de wens om ook zo mooi te garneren wordt steeds sterker, althans bij mij. Misschien dat ik nog eens een workshop 'taarten maken of taarten versieren' ga volgen, maar eerst maak ik mijn haarknipcursus af.

In een ver verleden heb ik weleens een slagroomtaart gemaakt. Ik weet niet precies meer hoe de taart smaakte, maar ik weet nog wel dat ik qua netheid er niet veel van bakte. 
Een nieuwe poging gewaagd in deze maand maart en ziehier het resultaat: 2 superkleine slagroomtaartjes (samen de helft van het gebruikte recept van Laura's bakery).

Wat was er nodig?
-2 kleine springvormpjes met een doorsnee van ca 12 cm
-37 gram volkoren meel
-2 eieren
-50 gram suiker
-3 gram vanillesuiker
-12 gram maïzena
-200 ml ongeklopte slagroom met suiker en 1 zakje klopfix
-ca 3 el jam
-paar blokjes pure chocola voor de garnering
-50 gram noten voor de zijkant, fijngemalen en wat hagelslag 
-slagroom uit een spuitfles voor de toefjes
Hoe maakte ik deze taartjes?
1.Met een mixer mixte ik de eieren, suiker en vanillesuiker 8 minuten lang op middelhoge stand tot een luchtige massa.
2.Door deze massa spatelde ik het gezeefde meel en de maïzena.
3.Het beslag goot ik in de 2 vormpjes en bakte het op 180 graden voor zo'n 30 minuten.
4.De volledig afgekoelde cakes sneed ik allebei door de helft, zodat er 4 laagjes waren, voor 2 kleine taartjes.
5.Ik klopte de slagroom (+wat suiker en klopfix) tot een stevige massa.
6.Op de onderste lagen smeerde ik jam (iets van de randen af) en daarop deed ik een laag slagroom.
7.De bovenste lagen legde ik hierop.
8.De 2 taartjes smeerde ik nu helemaal af met slagroom (met behulp van een spatel)
9.De zijkanten bedekte ik met de geroosterde nootjeskruimels (nogatine) en hagelslag.
10.De taarten wilden we pas de volgende dag eten, dus ze gingen zonder garnering de koelkast in.
11.Ik maakte nog wel wat chocoladefrutsels, door chocolade au bain marie te smelten, wat moderne kunst op bakpapier te maken en dit hard te laten worden.
12.Op de dag dat we de taartjes aten, spoot ik toefjes slagroom uit een spuitbus en garneerde ze verder af met de chocoladefrutsels.

Wat vonden wij ervan?
Heerlijk, heerlijk, heerlijk. De smaak deed echt niet onder voor een gekochte slagroomtaart!
De taarten waren niet zodanig mooi, dat ze verkoopwaardig waren, maar ze zagen er echt wel leuk uit. Het volkoren deeg is wellicht ietsje steviger en droger dan biscuitdeeg van wit meel, maar het was helemaal prima. De nogatine was ook heerlijk en de jam gaf het een fris smaakgevoel. 
Al met al was het wel veel werk om deze taartjes (of 1 grotere taart) te maken, dus het is niet iets voor even tussendoor. Wellicht dat ik met dit recept een keer een grotere taart maak, maar dan bijv. voor een verjaardag. Wel wil ik het biscuitdeeg vaker maken (makkelijk en snel) en dan combineren met een snellere topping van bijvoorbeeld jam en fruit of een saromapudding o.i.d.

woensdag 19 maart 2025

Stand na 6 weken extra schoonmaken in zones.

 Zes weken geleden begon ik weer met het schoonmaken in zones van ons huis. Zie hiervoor ook de blog daarover geschreven. Een paar weken later koppelde ik het zone-schoonmaken aan de 'in 40 weken je huis rond'- challenge. Ook hierover heb ik geschreven in een vorige post. 
Nu zijn we 6 weken verder en zijn alle 6 zones in ons huis aan bod geweest, naast het gewone dagelijkse/wekelijkse schoonmaakwerk natuurlijk. 

De 6 zones in ons huis zijn:
1.de woonkamer
2.de keuken
3.de hal/wc/gangkast en trap naar boven
4.de slaapkamers
5.de badkamer, overloopje, trap naar boven en zolder
6.buiten het huis/tuin, de schuur en de auto

Het principe is dat je elke week een zone extra goed beetpakt en dat je zo in 6 weken je huis steeds een goede beurt geeft en ook aan extra klusjes toekomt.

Deze week ben ik weer gestart met zone 1. In de vorige 6 weken zijn alle zones een keer aan de beurt gekomen en heb ik veel extra taken kunnen doen. Heel fijn. Meestal doe ik op maandag, iets op dinsdag op vrijdag en zaterdag wat aan de zones, naast het gewone schoonmaakwerk natuurlijk. 
Voor elke zone heb ik een takenblad gemaakt. Deze zit in een plastic insteekhoesje. Met een whiteboardmarker streep ik af wat gedaan is en bij de volgende ronde kan ik ook nog zien wat de vorige keer niet aan bod is geweest en wellicht deze ronde beetgepakt kan worden. 

Na jaren deze zone-schoonmaakgebeurens te hebben laten liggen, ben ik wel weer enthousiast over het oppakken hiervan. Ik kom nu op plekken, die anders niet echt aan bod zouden komen en alles wordt toch net nog wat frisser. Zo komen nu bijvoorbeeld elke 6 weken de overgordijnen aan de beurt (meestal goed uitzuigen, soms wassen) en wordt de trap ook elke 6 weken mooi gecleand. Zomaar wat taakjes uit de lange reeks.
Nu doe ik niet elke week alle zonetaken die op de lijst staan, maar de meeste komen aan de orde. Ik heb nu ook niet het gevoel dat ik ze allemaal perse hoef/moet doen, maar ik ben al blij als ik er een aantal doe. 
Op deze manier kom ik ook in alle kasten en laden, achter schotten en in bakken en wordt het huis ook nog eens opgeruimd en langzaampjes geminimaliseerd. 

Tijdens het schoonmaken zet ik geregeld een podcast op. Zo verenig je het nuttige met het aangename.
Wordt, b.l.e.w. vervolgd.


zaterdag 15 maart 2025

Maart: kook- en bakmaand #2: Pompoensoep uit de slowcooker


 Zoals in de vorige post al geschreven, wil ik deze maand de slowcooker wat vaker gebruiken. De vorige keer gebruikten we hem voor chili con carne en deze keer voor pompoensoep. Pompoensoep kook ik geregeld, dus de smaak is bekend, maar nog niet uit de slowcooker.

Wat hadden we nodig?
-1 flespompoen in grove stukken gesneden
-1 kippenbouillonblokje
-1 el kerriepoeder
-1 el rozemarijn
-1 mespunt chilipeperpoeder
-1 tl knoflookpoeder
-1/2 tl nootmuskaat
-1/2 tl karwijzaad
-1 laurierblaadje
-water

Hoe het te bereiden?
1.Doe alle ingrediënten in de slowcooker. Zorg dat alles met water net onderstaat.
2.Zet de slowcooker 6 uur lang op de middelste stand. Daarna is de soep klaar.
3.Even de staafmixer erdoor en eten maar!

Wat vonden we ervan?
De soep was te eten, maar echt lekker vonden we het niet. Dit kwam niet door de bereiding in de slowcooker, want juist hierdoor waren alle smaken heerlijk door elkaar getrokken, maar het kwam door de overheersende karwijzaad. Deze wat bittere smaak doortrok ook alles....en was niet echt lekker. De volgende keer kan deze soep weer in slowcooker bereid worden, maar laten we karwijzaad helemaal weg. En wellicht dat we een ietwat zoetje toevoegen.

woensdag 12 maart 2025

Van boodschappen laten bezorgen naar weer boodschappen zelf doen

 

Picnic.
Al vele jaren bestel ik bij Picnic. Elke maandag doe ik een bestelling voor de maandag daarop. Het gemak ervan is groot: je kan de bestelling lekker 's avonds klaarmaken bijvoorbeeld, je kan tot een dag van tevoren nog bijbestellen, het bedrag wordt van je rekening afgeschreven na ontvangst van de boodschappen, de boodschappen worden in je huis afgeleverd, soms zelfs in je keuken en voor de boodschappenzakken krijg je statiegeld bij inleveren. Tevens kan je alle statiegeldflessen of -blikjes (ook van andere merken of winkels) bij Picnic inleveren. Ook kan je gebruik maken van de DHL-service door pakketjes aan te melden en mee te geven. 
Onze ervaring is dat de kwaliteit van de producten, ook van de versproducten, eigenlijk altijd goed is. We eten in het begin de meest verse producten en later de producten die langer bewaarbaar zijn. Ook de t.h.t. of t.g.t. data van vlees en zuivel is eigenlijk alijd naar wens bij ons. Weekboodschappen zijn ideaal voor ons.
Soms krijg je op het laatst een melding dat een bepaald product niet geleverd kan worden. Dan krijg je meestal een vervangend product of soms ook je geld terug. Dit laatste kan lastig zijn, want soms heb je het betreffende product juist gelijk nodig. 
De bezorgers en bezorgsters van Picnic zijn vriendelijk en behulpzaam. Via de Picnic-app kan je je boodschappen op de minuut volgen en via deze app kan je ook evt. een vraag of mededeling doen.

Besluit.
Gezien het bovenstaande ben ik/zijn wij dus heel positief over Picnic.
Toch heb ik besloten om voortaan zoveel mogelijk onze weekboodschappen in een fysieke supermarkt (Lidl of Nettorama) te gaan doen, met ingang van maandag 24 maart (voor maandag 17 maart had ik al besteld bij Picnic en eenmaal besteld kan je het niet meer annuleren).
Waarom?
Gisteren had ik een paar boodschappen o.a. voor een visite-avond nodig. Ik ging naar de Nettorama, nieuw bij ons in de stad. Ik kocht ook nog een paar andere dingen erbij en was omme en nabij 18,50 euro kwijt. Voor de gein heb ik, thuisgekomen, precies dezelfde producten in het mandje van Picnic 'besteld' en wat bleek: met dezelfde producten was ik bij Picnic bijna 23 euro kwijt geweest, dus  4,50 duurder uit geweest! 
Je begrijpt: hiervan schrok ik enorm. Zo'n prijsverschil! En dat op een relatief klein bedrag. Weekboodschappen kosten een stuk meer, dus dan loopt het prijsverschil ook meer op. Per week kan je zomaar een 10 euro of meer duurder uit zijn! Doe je dit keer 52 weken, dan kom je op ruim 500 euro, minimaal! Daarvan kunnen wij bijna onze zomervakantie in Duitsland betalen!
Dit was echt wel een eye-opener voor me. Je weet zo ongeveer wel dat Picnic een paar euro duurder is, maar zoveel, dat moest ik dus nu echt zwart op wit beleven.
Ik heb gelijk het besluit genomen (ook even besproken met mijn man) om de bestellingen bij Picnic voortaan alleen nog maar in 'noodgevallen' te doen, dus als er bijvoorbeeld een feestdag op maandag is of als ik een extra cursusdag heb en de week dus drukker is. Dit zullen een paar bestellingen per jaar zijn. 

Nieuwe organisatie.
Met dit besluit moest ik dus ook nadenken over een nieuwe indeling van mijn huishouddag, de maandag. Meestal doe ik op die dag het hele huis, de wassen, de boodschappen ontvangen, wegbergen en weer bestellen. Ik heb me nu voorgenomen om van half 10 tot 11 uur te reserveren om boodschappen te doen, meestal waarschijnlijk bij Lidl (bij Nettorama als ik wat merkspullen nodig heb). In deze tijd kan ik dit wel redden, met opbergen erbij. 
In mijn telefoon heb ik een boodschappenlijst opgesteld, volgens de wandelpaden van de Lidl. Via mijn Lidl-app kan ik elk product ter plekke scannen en in de tas doen. Dan hoef je aan het eind alleen nog maar te betalen. 

Wat gaat het in euro's opleveren?
Ik ben benieuwd of ik nu minder kwijt ben bij de Lidl. Dit kan je mooi zien na bijvoorbeeld een maand of 2 maanden fysiek boodschappen doen. Gezien wat ik gisteren heb meegemaakt, denk ik dat dat zeker gaat lukken en we ook op deze manier geld kunnen besparen en sparen!

vrijdag 7 maart 2025

Maart: kook- en bakmaand #1: Chili con carne uit de slowcooker

 
Wat is het lang geleden dat we chili con carne hebben gegeten. Dat kan zomaar een paar jaar geleden zijn. Nu hebben we altijd wat potten bonen op voorraad en het leek me leuk om voor maart de slowcooker eens wat vaker te gebruiken. Het eerste recept voor deze maand is dus chili con carne. En ik kan je zeggen: het was overheerlijk! Ook onze zoon van 5, die eigenlijk nog nooit bruine bonen had gegeten en altijd een beetje sceptisch tegenover 'vreemd' eten staat, heeft ervan gesmuld!

We hadden nodig voor deze maaltijd:
-een slowcooker
-een pot bruine bonen
-aardappelen voor 3 personen in kleine stukjes
-een halve paprika in kleine stukjes
-gebraden gehakt in kleine stukjes
-1 laurierblaadje
-1 eetlepel goulashkruiden
-een eetlepel tomatenketchup
-wat water
-wat peper en zout en chilipeper
We hebben het als volgt bereid:
1.De aardappelen met alle ingrediënten, behalve de bonen en gebraden gehakt, 3 uur op de hoogste stand zetten.
2.Daarna de bonen en het gehakt erbij en dan nog 4 uur op de laagste stand zetten.
3.Laurierblaadje eruit, gelijk opscheppen en smullen!

Tijdens dat de slowcooker aan stond ben ik twee keer anderhalf uur weggeweest. Dat kan gewoon. Je hoeft er niet bij te blijven, mits je zorgt dat er voldoende vocht in de pan aanwezig is. 
Bij thuiskomst konden we gelijk opscheppen en eten. En er was maar 1 pan af te wassen.
De smaken waren heerlijk in elkaar overgegaan en alles was mooi gaar. 

Echt een aanrader en voor herhaling vatbaar, wat ons betreft.
Nu vind ik deze maaltijd echt horen bij wat kouder weer, dus we zullen het binnenkort nog eens op tafel zetten, voordat het warmere weer aanbreekt.

woensdag 26 februari 2025

Terugblikje op februari, de orden- en opruimmaand en vooruitblik op maart: kook- en bakmaand

 Ook februari ligt zo goed als weer achter ons. Deze maand had ik gebombardeerd tot orden- en opruimmaand. 4 blogjes zijn hierover geschreven.
Ik kijk op zich met voldoening terug op deze maand. Zeker ook omdat ik 'schoonmaken in de zones van je huis' weer heb geïntroduceerd in mijn huishoudsysteem en dat dat eigenlijk best wel naar wens gaat. Een (nog) schoner en opgeruimder huis voelt echt fijner en geeft meer rust en plezier. Ik kan het nu ook wat meer loslaten dat ik niet alle taken in zo'n zoneweek kan doen, maar dat ik tevreden ben met de extra taken die gebeuren. En dat zijn altijd nog weer meer taken dan ik vooraf dacht.

In de maand februari zijn behoorlijk wat dingen en dingetjes weg gegaan. Ik heb niet helemaal de precieze aantallen paraat, maar zo omme en nabij:

kleding: 12 items 
linnengoed: 2 items
boeken/cd's: 13 items
huishoudelijke items: 17 items
speelgoed: 3 items
verzorging: 2 items
decoratie: 5 items
Totaal: 54 items.

Op het moment van schrijven (zaterdag 22 februari) heeft de maand februari nog een week te gaan. Voor ons is dat de vakantieweek en zone 4 (slaapkamers) staat dan op de planning. Wellicht dat ook in die week nog e.e.a. weggaat.

In maart wil ik wat met koken en bakken gaan doen. In ieder geval ben ik van plan om de slowcooker weer eens tevoorschijn te halen en een chili con carne te bereiden met aardappelen, gehakt, verschillende soorten bonen en kruiden. Verder wil ik proberen om een slagroomtaartje te maken van volkoren meel en zoveel mogelijk gezonde(re) ingrediënten. 

vrijdag 21 februari 2025

Februari: Opruim- en ordenmaand #4: spullen wegdoen, update zônes en 40 weken.

 In deze laatste week van februari wil ik een korte update geven van de opruim- en ordenmaand. Er zijn veel spullen weggegaan. Tevens heb ik een verandering aangebracht in de 'in 40 weken je huis door'. 

Schoonmaken in zones van je huis en 'in 40 weken je huis door'
Zoals in een eerdere februariblog beschreven, ben ik na jaren weer gestart met het schoonmaken van de zones van ons huis. Het was mijn plan om te zien hoe dit zou gaan en daarnaast wilde ik ook de challenge 'in 40 weken je huis rond' laten bestaan (elke week een kast of lade opruimen).
Nu ik deze week met de derde zone van ons huis bezig ben, merk ik dat de smaak goed te pakken is. Ik pak veel meer taken op, dan dat ik gedacht had, mede omdat ik er toch wel een beetje plezier in heb om het huis nog meer spic en span te maken. De ervaring leert nu dat ik tijdens het schoonmaken van de zones van het huis ook lades, kastjes, hoeken etc. gelijk meepak (dus dat zijn juist die dingen uit 'in 40 weken je huis rond'). Zo heb ik vorige week de zone 'keuken' beetgepakt en daarbij alle kastjes en lades uitgeruimd, uitgezocht en schoongemaakt. Hierbij zijn gelijk ook wat spullen weggegaan. De week daarvoor was zone 'kamer' aan de beurt. Toen heb ik knutselkast, lades, krantenbak, leesboekenmand etc. ook allemaal beetgepakt. 
Ik heb nu besloten om de challenge 'in 40 weken je huis rond' te stoppen en om gewoon lekker verder te gaan met de 6 zones in ons huis, waarbij alle lades en kastjes sowieso een beurt krijgen en dat ook nog eens elke 6 weken.

Spullen wegdoen.
Door het opruimen van kastjes en lades konden deze maand ook wat spulletjes weg. Ook achter het zolderschot lagen nog allerlei spullen die weg konden. In de terugblik op februari (volgende blog) zal ik hierover nog een update geven.

dinsdag 18 februari 2025

SPAAR-je-geld rubriek: SPAAR je kleine kind; 7 tips

 In deze blog wat tips om te sparen voor je kind en te sparen rondom je kind. Ook een tip om je kind te sparen voor geldverkwisting of verkeerd aangeleerd geldomganggedrag.

1.Sparen voor je kind.
Ons zoontje is op moment van schrijven 5 jaar. Hij heeft spaarpotjes, maar krijgt nog geen zakgeld. In zijn spaarpotten wordt soms geld gedaan, dat hij bijvoorbeeld met Oud- en nieuw krijgt van familie. Hij heeft een spaarpot om echt te sparen en een spaarpotje voor het kopen van speelgoed. Wanneer hij geld krijgt, gaat de helft daarvan in de spaarpot voor sparen en de andere helft in 'mag ik besteden'. 
Wij sparen op kleine schaal voor zoon. Elke keer als de kinderbijslag is bijgeschreven, maken we 1/3 deel van dit bedrag over naar de spaarrekening van zoontje. De overige 2/3 deel gebruiken we voor kleding etc.
Wanneer er een paar honderd euro op de spaarrekening van zoon staat, boeken we dit over naar Argenta en stoppen dat in een deposito. Dit levert behoorlijk meer rente op dan op een gewone spaarrekening en je kan het in principe voor langere tijd (dus tegen meer rente) vastzetten.

2.Kleding kopen of verstellen of vernaaien.
Twee maal per jaar, bij de seizoenswissel herfst/winter of lente/zomer, kijk ik alle kleding van zoon na. Wat past nog, wat kan naar volgend jaar, wat is versleten of kapot en moet dus weg en wat kan nog vernaaid worden. Zeker bij de wissel naar lente/zomer maak ik van verschillende te kleine bloesjes met lange mouwen of broeken met lange pijpen, bloesjes met korte mouwen of broeken met korte pijpen. Ons zoontje is lang, maar niet breed. Dus meestal is kleding snel te kort, maar verder wel goed passend, dus dan kan deze verstelling heel goed. Dit scheelt ook echt in aanschaf van nieuwe kleding. 

3.Noodzakelijke spullen als cadeau vragen.
Ons zoontje is in de zomervakantie jarig. In de zomervakantie koop je vaak spulletjes voor het nieuwe schooljaar, zoals een schooltas (rugzak), trommel en bekers bijvoorbeeld. Wij laten verjaardagsgasten dat geven voor zijn verjaardag, naast speelgoed natuurlijk. Dit scheelt in de aanschaf en het is vaak leuk om te geven en te krijgen. 

4.Kopen op Marktplaats of bij de kringloopwinkel.
Kleding, speelgoed etc. kan je vaak heel goed kopen op Marktplaats. Ook bij de kringloopwinkel kan je vaak goed scoren op gebied van kleding, boekjes en speelgoed. Even wassen, afwassen of afnemen en gebruiken maar weer. Zo hebben we in de buurt een kringloopwinkel, waar jongenskleding € 1,00 per stuk is! Onlangs daar een dikke wintertrui gekocht en ook al een zomertruitje. Bij andere kringlopen heb ik in het verleden al mooie bloesjes en truitjes gekocht voor zoon. Ook merkkleding voor een prikkie.

5.Capsule Wardrobe.
Op internet vind je allerlei voorbeelden van het samenstellen van een capsule wardrobe. Leuk om je daarin te verdiepen. Kort gezegd bestaat zo'n garderobe uit seizoensgebonden kleding, waarbij je zoveel mogelijk probeert te combineren, zodat je vaak met ca 30 stuks kleding (ondergoed etc. niet meegerekend) per seizoen de leukste setjes kan maken. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan 7 broeken, 7 bovenstukjes met lange mouw, 7 bovenstukjes met korte mouw, 2 a 3 jassen, 3 paar schoenen, een riem en nog bijvoorbeeld 3 items erbij. Je kind kan zo een week lang goed doorheen, ook als je niet vaak wast en een volgende week combineer je het weer met iets anders of met hetzelfde. Ons zoontje draagt spijkerbroeken naar school. Hierop combineer je eigenlijk alles. 
Wij hebben nog geen capsule wardrobe voor zoon, maar wellicht dat ik voor het komende seizoen lente/zomer hierover wel ga nadenken, ook al heb je voor de zomer misschien weer meer broeken nodig: lange en korte. Ik merk dat ik toch vaak te veel voor zoon koop, soms zijn het zelfs miskopen. Als je dan in de kast kijkt, zie je echt wel items die niet of nauwelijks gedragen worden en die jammer genoeg het volgende seizoen te klein zullen zijn. Persoonlijk moet ik echt minderen met het inkopen van kleding voor zoon. Hij is nu ook in de leeftijd dat hij soms al meerdere dagen met hetzelfde shirt of truitje kan doen, omdat hij zichzelf minder vies maakt. Dan heb je ook minder bovenstukjes nodig. Broeken moeten tot nog toe wel elke dag verwisseld worden, want die zandbak op school....!

6.Uitjes; verwen je kind niet, maar maak het tevreden met het kleine.
Wij hebben ons zoontje nooit verwend met allerlei uitjes naar pretparken en grote speeltuinen, musea, zwembaden etc. Hij is al blij als we even naar de bieb gaan, of naar de supermarkt, een wandelingetje maken of even naar de stort gaan. Heerlijk. We geven dan ook weinig geld uit aan uitjes. Als we op vakantie zijn, doen we dat wel meer; dan gaan we naar allerlei toe en dat is prima. In de grote vakanties gaan we een keer naar het Ballenbad of naar de Kinderspeelboerderij bij ons in de buurt. Ook maken we geregeld een autoritje met na afloop een ijsje.
Ik ben blij dat we vanaf het begin niet begonnen zijn aan allerlei grote en dure uitjes. Kinderen worden dan toch sneller verzadigd en wensen ook steeds meer, doorgaans. Wanneer je het leuk met het kleine houdt, zullen je kinderen ook dankbaar en blij zijn. Natuurlijk beseffen we dat, hoe ouder je kind wordt, hoe vaker je misschien toch een dierentuin of museum zult of wilt bezoeken, maar ook hierbij kan je dat goed reguleren. Ook een stukje opvoeding. 
Duurdere intreebewijzen kan je bijvoorbeeld goed scoren op Marktplaats.

7.Leer je kind omgaan met geld, van jongst af aan.
Ons zoontje krijgt dus nog geen zakgeld. Ik denk dat we met een jaar of 7 daarmee beginnen. Het is dan de bedoeling dat hij zijn zakgeld (het liefst contant, want dat zie je en dan weet je waarmee je bezig bent) gaat verdelen over 3 spaarpotten. Spaarpot 1 zal voor een goed doel zijn (bijvoorbeeld Woord en Daad; hulp aan armere landen en dit doel zullen we steeds samen met zoon uitzoeken). Spaarpot 2 zal voor het sparen zijn. Sparen voor later (een rijbewijs, een nieuwe fiets of wat dan ook). Spaarpot 3 zal voor eigen gebruik zijn, wanneer hij bijvoorbeeld een speelgoedje wil kopen. Zolang er kinderbijslag binnenkomt, zullen wij als ouders steeds 1/3 deel op zijn spaarrekening storten.
We weten nog niet hoeveel zakgeld we hem gaan geven. Het NIBUD kan je erin wegwijs maken, maar we volgen ook graag ons eigen plan.
We hopen met dit punt dat ons kind leert sparen, leert geven aan anderen, verlangens wat leert uitstellen en doelen leert stellen voor het sparen. Natuurlijk niet allemaal op de eerste dag, maar al gaande.

zaterdag 15 februari 2025

Februari: Opruim- en ordenmaand #3; notitieboeken, agenda en kalender

 Had ik tot voor kort overal memobriefjes liggen, hangen en slingeren, sinds dit jaar 2025 probeer ik mijn to do's, memo's, boodschappenbriefjes en andere notities-te-papier op een paar plekken te houden en dat werkt behoorlijk goed moet ik zeggen. Hoe doe ik het (nu)? En hoe bevalt het? Hieronder kan je het lezen, in het kader van ordenen van je notities en gedachten, ideeën etc.

Wat ik gebruik in ons huishouden.
Ik gebruik de volgende notitieplekken:
-een voorbereidingsnotitieboek voor school (voor mijn werk als basisschooljuf) (met pen in de ringen)
-een kalender in de keuken
-een notitieboek op mijn 'werkkamer' (met pen in de ringen)
-een Landlevenweken-klapper voor in de keuken
-een klein notitieboekje in de auto (met pen in de ringen)
-een klein notitieboekje in mijn nachtkastje (met pen in de ringen)

Hoe gebruik ik het en hoe bevalt het? We gaan elk notitieplekje even langs.
*Voorbereidingsnotitieboek voor school (A5-formaat)
Ik werk op woensdag en donderdag. In dit notitieboek noteer ik bij elke les de doelen (wat de kinderen moeten kennen en kunnen na de les), de taak/les/bladzijdenummers en evt. de te nemen stappen. Ook noteer ik welk schoolfruit aan de beurt is, wat gekopieerd moet worden of gepakt moet worden. Voor elke dag gebruik ik meestal 2 pagina's.
Achterin noteer ik zaken vanuit de vergadering, of bespreking. Ook noteer ik daar planningen en andere nodige zaken. Zo heb ik alles in 1 notitieboek bij elkaar. Met 1 notitieboek kan ik een schooljaar lang doen.

*Kalender in de keuken (lang en smal)
In de keuken hangt een mooie kalender met schilderij-afbeeldingen van Vermeer. Op deze kalender zijn voor het hele jaar de verjaardagen van familie en vrienden (zoveel mogelijk met leeftijden erbij) genoteerd, maar ook jubilea. Verder uitjes, visites, studiedagen zoon, vakanties, bijeenkomsten, zwemlessen en ga zo maar door. De zaken voor ons hele gezin noteer ik in blauw en de zaken specifiek voor zoon (zwemles, vriendje spelen, vakantie) noteer ik in rood.

*Notitieboek voor op mijn werkkamer (A5-formaat)
In dit boekje stel ik doelen voor elke maand. Tevens maak ik na elke week een kort verslagje van bijzonderheden. Ik houd hierin de gelezen boeken bij (titels en aantal) en de wensenlijstjes voor verjaardagen of te kopen. Een soort van logboekje, dat ik ook wat heb opgeleukt met mooie plaatjes. 

*Landlevenweken-klapper (A5-formaat)
Bij het abonnement op Landleven kregen we een mooie wekenklapper (met ringband) gratis. In deze klapper noteer ik alle to do's per dag en per week. Ook het boodschappenlijstje noteer ik hierin. Het is dus een dagelijkse en wekelijkse planner. Ik noteer dan van was tot to do's voor school. Elke keer als er weer iets klaar is, streep ik het door. Ik werk dit jaar voor het eerst met een klapper. Hiervoor noteerde ik alle dagelijkse en wekelijkse klusjes op memo's, maar dan hier en dan daar. Dit gaf ook veel papierverspilling. Dit werkt nu prachtig. Aan het eind van de dag, als alles klaar is, berg ik de klapper weg in de keukenla. Op zaterdag schrijf ik voor de volgende week op wat ik sowieso moet doen.

*Een klein notitieboekje in de auto (A7-formaat)
In het vakje tussen de 2 voorstoelen ligt een klein notitieboekje (A7-formaat). Soms krijg je tijdens het autorijden een lumineus idee of iets in je gedachten dat je wilt onthouden. Dit noteer ik dan snel in het boekje en dan weet ik thuis gekomen nog wat het was.

*Een klein notitieboekje in mijn nachtkastje (A7-formaat)
Het komt voor dat je in bed ligt, of 's nachts wakker wordt en je een ingeving, idee, of dit-moet-ik-morgen-nog-doen krijgt. Om niet helemaal het bed uit te hoeven en zo steeds wakkerder te worden, kan ik snel dit boekje pakken en noteren in steekwoorden wat in de nacht naar boven kwam. Gewoon met het licht uit. De volgende dag weet ik het en het zorgt ervoor dat ik niet een hele nacht lig te piekeren over de gedachten.

Al met al nog best wat notitieboekjes, maar in plaats van alle losse plakmemo's etc. Een boekje oogt mooi en netjes en je kan het dicht leggen, zodat het niet rommelig is. 
Tot nog toe vind ik het allemaal prima werken.
Wel moet ik mezelf manen om netjes te schrijven, want ik doe graag alles gauw gauw en dat komt het handschrift niet altijd ten goede. Een doeletje dus: netjes en mooi schrijven.

vrijdag 7 februari 2025

Februari: Opruim- en ordenmaand #2: Schoonmaken in de zônes van je huis

Lang geleden. 
Ver voor de geboorte van ons zoontje, had ik een prachtig plan ontwikkeld om elke week een zône in ons huis extra beet te pakken. Ik had ons huis en buiten in 6 zônes ingedeeld en hiervan mooie kaarten gemaakt, met daarop de zône-taken en de wekelijkse klusjes. De kaarten ook geplastificeerd, zodat met stift erop afgevinkt kon worden, wat je daarna ook weer kon uitvegen. 
Na de geboorte van zoon (ruim 5 jaar geleden) de kaarten niet meer gebruikt, omdat het leven dus een stuk drukker werd (gezin-werk-huishouden-etc) en ik al blij was dat elke week het huis een beetje fatsoenlijk schoon was en je, en dat is nog steeds, elke dag wel even de zuiger erdoor moet halen, in plaats van een paar keer per week, zoals op de kaarten gepland stond.

Zin en noodzaak.
Nu ik met deze Opruim- en ordenmaand februari bezig ben en de lentekriebels ook wel wat in de lucht hangen, dacht ik ineens weer aan deze kaarten. Zou ik ze nog hebben? En zouden ze nog bruikbaar zijn, zodat ons huis met wat meer regelmaat in alle hoekjes en gaatjes een beurt zou kunnen gaan krijgen (wat stiekem weg ook echt wel nodig is)?
Gezocht en gevonden. 

Nog bruikbaar?
De kaarten zijn qua zône-taken goed bruikbaar. Qua wekelijkse klusjes, per dag ingedeeld, zijn de kaarten niet meer zo bruikbaar, omdat ik andere werkdagen heb dan destijds en dus op andere vrije dagen meer in het huishouden kan doen. 
Toch vind ik de kaarten te leuk (met een gezellige achterkant) om weg te doen en ik wil ze vanaf nu gaan gebruiken en dan alleen de zône-taken uitvoeren en zijdelings naar de wekelijkse klusjes kijken, maar die zitten eigenlijk toch al wel in mijn systeem, maar dan op andere dagen.
Ik weet niet of ik elke zône-week alle taken kan doen, maar ik ga met stift afvinken wat gedaan is en dan kan ik een volgende ronde de overige zaken doen. 

De zônes in ons huis.
Op de foto bovenaan deze blog zijn de kaarten te zien. Ik heb de zônes kamer, keuken en diepvries, hal-trapkast-trap beneden-toilet beneden, slaapkamers, badkamer-zoldertrap-zolder, auto-tuin-steeg-schuurtje.
Ik kan wellicht het schoonmaken in zo'n zône combineren met een 40-weken klusje (zie hiervoor een vorige blog).

Een greep uit de taken.
Op de kaarten staan zaken, die ik nu heel weinig doe. Als ik me houd aan de kaarten, gebeuren ze elke 6 weken. Een paar van deze taken, die ik nu misschien eens per half jaar doe, zijn: alle plinten afnemen, alle sierglaswerk afwassen, contactdozen met tandenborstel schoonmaken, planten voeding geven, binnenramen lappen, jassen uitstoffen, matrassen omdraaien, kussens en dekbedden in de droger, viltjes vervangen, douchekop ontkalken, toiletborstel in de chloor zetten, attributen op zolder afstoffen, matjes auto wassen, zonnescherm reinigen.

Plannen!
Nu ik dit tik, moet ik wel zeggen dat ik verschillende dingen jaren heb laten versloffen. Ons huis is redelijk schoon en toont schoon, maar met al die taken zal het echt schoner, frisser en mooier worden.
Hopelijk houd ik er zin in, want schoonmaken is niet mijn favoriete bezigheid.
Ik plan in ieder geval in mijn agenda om wekelijks een klusje uit de 'in 40 weken je huis rond' te doen en om wekelijks een aantal taken uit de betreffende zône te doen.

dinsdag 4 februari 2025

SPAAR-je-geldrubriek: SPAAR je verzorgingsproducten; 6 tips

 In deze SPAAR-je-geld rubriek bespreek ik steeds tips op verschillende terreinen, die je helpen om geld te (be-)sparen en tevens spullen, voedsel etc te sparen in de zin van mooi houden/bewaren.
Vandaag wat tips over verzorgingsproducten. 
Met verzorgingsproducten bedoel ik alles wat je gebruikt voor het schoonhouden en verzorgen van je lichaam. Ik bespreek hier niet medicijnen of pleisters.
Onderstaande manieren gebruiken wij in ons huishoudentje. Er zijn talloze tips op internet te vinden, dus zijn deze tips niets voor je, dan zijn er elders vast genoeg te vinden.

1.Noteer de openingsdatum op de verpakking.
Het is goed om te weten hoe lang je (ongeveer) met tubes, flacons, potjes, flesjes doet, zodat je weet wanneer je weer nieuwe moet aanschaffen en je niet met een hele voorraad zit, die op een gegeven moment misschien toch niet meer gebruikt gaat of kan worden. Tevens weet je wanneer het product te oud is geworden om nog veilig gebruikt te kunnen worden. Op verzorgingsproducten staat vaak met een icoontje (een potje met open deksel) aangegeven hoeveel maanden na opening het product goed houdbaar is. 
Met een watervaste stift (of met een beschreven stikkertje) noteer ik op of onder de verpakking de dag en maand waarop de verpakking voor het eerst gebruikt is. 

2.Budget verzorgingsproducten.
Het is de moeite waard om eens verder te kijken dan de bekende, duurdere, gangbare merken van verzorgingsproducten en ook eens de budgetmerken (of merkloze) te proberen. Zo heb ik heel wat haarlak geprobeerd, van dure, tot minder dure merken, ook hele goedkope merkloze, maar ben uiteindelijk uitgekomen bij de zwarte bussen van de Lidl. Deze bussen zijn trouwens ook het eerst weg daar....Blijkbaar vinden meer mensen het een fijn merk. Goed betaalbaar, weer goed uitkambaar, ziet er niet plakkerig of vettig uit, blijft goed zitten en je hebt er niet heel veel van nodig. 
Verder is het, zeker bij verzorgingsproducten, zaak om naar aanbiedingen te kijken. De meeste producten die je gebruikt, zijn dan hier, dan daar in de actie. Ik bestel eens in de week alle boodschappen bij Picnic en daar heb je geregeld de leuke actie 2 halen 1 betalen op verzorgingsproducten. Dit zijn dan wel de bekende merken. Wil je een keer een merk, of zoek je een cadeau voor iemand, dan zijn deze acties aan te raden. 
Bij de Action en Zeeman en Wibra verkopen ze bekende merken ook voor minder geld dan dat je bij een drogist zou neerleggen. 

3.De DM (of Rossmann) in Duitsland.
Praktisch elke zomervakantie gaan wij op vakantie naar Duitland en steevast bezoeken wij daar de DM (of Rossmann) om verzorgingsproducten te kopen. Je hebt daar een scala aan keuze, ook gezondere/betere keuzes, tegen aanzienlijk lagere prijzen! 
Door het jaar heen houden we bij wat we daar moeten kopen en dan slaan we dat in. Bijvoorbeeld onze tandpasta, voor volwassenen en kinderen, zonder fluor, kopen we daar. Ook zalfjes, parfums, deo's kopen we daar tegen mooie prijzen. Natuurlijk komen we soms niet helemaal hiermee het jaar rond en kopen we in Nederland ook nog, maar dat is prima. 
De bad-gels en shampoos van het eigen merk van DM zijn spotgoedkoop en heerlijk qua geur en textuur.

4.Wasbare producten.
In het verleden gebruikte ik make-updoekjes. Toen zag ik eens een advertentie van wasbare make-upschijfjes, die je voor een prikkie bij de Action kon kopen. Gekocht en sindsdien gebruik ik deze schijfjes al jaren met veel voldoening. De schijfjes (groen, 10 stuks in een netje) hoef je alleen maar nat te maken of je doet er wat gezichtswasmiddel op en je boent zo je make-up ermee af. Daarna kieper je het schijfje in de bonte was en schoon is het. Alleen in de vakantie neem ik nog een pakje make-updoekjes mee, omdat je in de vakantie niet vaak kan wassen. Deze doekjes knip ik wel door de helft, dus met zo'n pakje van 25 doekjes, doe ik 50 keer.
Wasbaar maandverband had ik nog nooit geprobeerd. Er wel veel over gehoord en gelezen. Omdat ik in de overgang ben en niet meer weet wanneer de menstruatie precies komt en die dus elk moment kan losbarsten en ik dus eigenlijk elke dag preventief voorzien moet zijn van maandverband en dit dus eigenlijk veel loze dagen kost aan verband en geld en afval, heb ik sinds kort uitwasbaar maandverband in huis (een setje van 6). Ik gebruik deze alleen maar voor preventief. Dus wanneer de menstruatie zich echt aandient, gebruik ik wel weggooimaandverband, want daarbij voel ik me wat zekerder en ik vind het fijner zitten. Maar voor de overige dagen is uitwasbaar een prima oplossing. Je kan ze in de wasmachine wassen en je hebt elke dag een zeker gevoel, mocht de boel losbarsten.
Het setje van 6 kostte 17 euro. Als je uitrekent hoeveel ongebruikte verbanden er wekelijks doorheen gaan vanwege het preventieve in de overgang (in mijn geval dan), dan heb je binnen niet al te lange tijd de kosten eruit. En je bespaart ook nog eens een hoop onnodig afval.

5.Klein zeeppompje in de badkamer.
Op onze wastafel in de badkamer hebben we een klein zeeppompje staan (een uit zo'n reissetje) en deze hebben we gevuld met een allround (geschikt voor de hele familie) douchegel. Hiermee wassen we onze handen en ons gezicht, wanneer we ons niet douchen. Met dit pompje doseer je kleine hoeveelheden. Je kan het telkens vullen met de gel die je lekker vindt of die past bij je gezin en doordat je het gezamenlijk gebruikt, heb je ook niet voor ieder allerlei verschillende flacons nodig.

6.Talkpoeder (babypoeder) in plaats van droogshampoo.
Deze tip heb ik op een klein filmpje gezien en gebruik ik nu een paar weken. Wat een supertip. Wanneer je haar wat vettig voelt of toont en je wilt het nog niet wassen, kan je op je hoofdhuid en haaraanzet wat babypoeder/talkpoeder doen en even met je vingers er doorheen wapperen en daarna even wat uitkammen. Zo blijft er geen poeder of witte waas achter. Je haart toont schoon, voelt droog en schoon en ruikt ook nog eens heel lekker.
Ons zoontje is nu 5, maar we hebben nog steeds een paar bussen Zwitsal poeder vanuit zijn babytijd (toen kochten we dat vaak in zo'n aanbiedingspakket). Deze poeder gebruik ik nu voor dit doel. En ruiken naar Zwitsal is zeker geen straf.

zaterdag 1 februari 2025

Februari: Opruim-en ordenmaand #1 'In 40 weken je huis rond'



Het plan:
Deze opruim- en ordenmaand start ik met een zelf opgezet 'in 40 weken je huis rond' opruimplan.
Met pen en papier in de hand ben ik zo in gedachten ons huis langs gegaan en heb 40 plekjes kunnen noteren die goed opgeruimd en geordend kunnen worden. Vanaf februari zijn er 40 klusjes gepland, die ik kan kiezen. Het is de bedoeling dat er per week 1 klusje wordt gekozen (niet op het rijtje af, maar wat dan het beste uitkomt) en zo ben je aan het eind van het jaar je huis rond met ordenen en opruimen. Het volgende jaar kan je dan weer opnieuw beginnen en dat is vaak dan ook wel nodig. 
Tevens wil ik hierbij proberen bij te houden hoeveel items weggaan. Zo kan ik ook een beetje minderen in spullen.

Welke plekken?
De volgende plekken heb ik genoteerd: pannenlades, ovenlade, bakjesla, besteklades, magnetronkastje, bovenkastjes, cd kast, servieskast, salontafella, eettafella, krantenbak, gangkast voor, gangkast bovenaan, gangkast zij, bureaukastje, logeerkast, badkamerla, douchekastje, zoontjeskast, ouderslaapkamerkast, nachtkastje, zoldergordijnruimte, zolderschot rood, waskast, wasmiddelplank, zoldertafel, zolderkast, wit schot klein, wit schot groot, inbouwkast, inbouwkast, bruin bureau, boekenkast, schuurhoek, schuurhoek, werkbank, schuurkast, rolcontainers schuur, klikoruimte, overig.

Kiezen.
Sowieso zijn het zeer overzichtelijke klusjes. Sommige zijn zelfs ontzettend klein. Heb je een keer een week dat je bar weinig tijd of zin hebt, dan kies je het kleinste klusje bijvoorbeeld.
Tijdens het opruimen en ordenen is het ook de bedoeling dat ik de betreffende ruimte schoonmaak. Overbodige of kapotte spullen gaan dan natuurlijk ook weg. 

Een zichtbare lijst.
De lijst bewaar ik in mijn huishoudplanagenda, zodat ik het altijd zie (en dus niet vergeet) en het makkelijk kan afvinken.

Het eerste klusje al gedaan.
Ik had zin om met het lijstje aan de slag te gaan en op deze 1e februari is het eerste klusje al gedaan. Zie de foto: ons kruidenkastje boven het fornuis. Alles lekker schoon gemaakt, netjes neergezet en sommige dubbele exemplaren bij elkaar gegoten. 

Wat kon weg?
Er konden 2 potjes naar de milieustraat.

De overige plannen voor de opruim- en ordenmaand februari:
In de volgende 3 weken wil ik een blog wijden aan de zône-schoonmaak (en dit ook weer introduceren in ons huishouden), een blog aan notitieboekjes en agenda's en een blog aan spullen wegdoen naar Kringloop, milieustraat of verkoop.

vrijdag 31 januari 2025

Terugblikje op januari

 👀Vandaag is het de laatste dag van januari. De eerste maand van het jaar is na vandaag voorbij. Wederom voorbij gevlogen.
Ik weet niet of ik het volhoud, maar het lijkt me leuk om aan het eind van elke maand even een kleine terugblik te werpen en dan vooral op de uitdagingen, nieuwe dingen of andere introducties die in die maand aan de orde zijn geweest.

Financiële maand.
De maand januari had ik in het teken staan van allerlei zaken rondom financiën. Zie hiervoor de wekelijkse blogjes. Veel is weer fijn op de rit, zoals de administratiemappen, het nieuw maandoverzichtje, de deposito's die in werking zijn gezet en het houden van de hand op de knip vanwege een duurder jaar.
De budgetbinder doet het ook weer dit jaar, ook al heb ik in januari maar een paar euro 'verdiend'. Ik verkocht weinig, maar heb nu weer nieuwe spulletjes op Marktplaats te koop staan. Ook had ik weinig zin in het maken van enquêtes. Dus het werken met de budgetbinder kan nog wel wat intensiever.

Brood bakken.
Vanuit een boek, dat onder andere door Teun vd Keuken is geschreven, heb ik een supermakkelijk broodbakrecept overgenomen. Met dit recept heb ik in januari meermaals een brood of broodjes gebakken, al dan niet met zoete of hartige smaken. Superleuk!

Een werkplek.
Sinds deze maand probeer ik werk en privé meer gescheiden te houden. Normaal gesproken bereidde ik het schoolwerk (ik ben juf) beneden achter de eettafel of zittend in de bank achter mijn laptop en notitieboek, voor. Ging op zich prima. Echter, nu ik een schoollaptop heb gekregen, werk ik praktisch alleen nog maar boven, op onze logeerkamer, waar ons bureau staat. Hier bereid ik lessen voor, doe de leerling administratie, het leerling volgsysteem, het nakijkwerk, de planningen etc. Het werkt fijn, gefocust en het voelt echt als scheiding tussen werk en privé.

Een wasvouwplek.
Sinds deze maand heb ik met mezelf afgesproken om de was boven bij de wasmachine, droger en droogrekken ook op te vouwen. Tot deze maand vouwde ik de was in de logeerkamer, zittend op het logeerbed. Ging prima, maar gaf daar ook veel stof. Nu haal ik was uit de droger of van het droogrek, vouw het op de wasmachine en doe het gevouwen in de wasmand. Zo kan ik het in de kasten leggen. Strijken doe ik nog wel op de logeerkamer, omdat ik anders pakken, overhemden en kleding steeds naar zolder moet sjouwen.

Knipcursus.
Sinds deze maand volg ik een haarknipcursus. Al 3 lessen heb ik gehad. Het is spannend (want we worden qua modellen knippen eigenlijk gelijk in het diepe gegooid, meteen beginnen, natuurlijk wel onder supervisie van de cursusleidster), maar ook ontzettend leuk en leerzaam. Hopelijk kan ik na deze cursus van 10 lessen, zoontje en man knippen. Mezelf knip ik al 30 jaar, maar dat kan geregeld ook wel wat netter. En wie weet, krijg ik de knipsmaak zó te pakken, dat ik me inschrijf bij de KvK en mensen aan huis ga knippen ;)

Gezonde eetstijl en leefstijl.
Tot de Kerst hield ik een prachtig gezonde eetstijl aan. Met Kerst en Oud- en Nieuw is dat verwaterd en ook daarna hield ik de zoete lusten wat over. Nu ben ik weer helemaal terug in de gezonde eetstijl, sinds een week of 3. En dat voel ik ook meteen aan mijn stemming en mijn energieniveau, die allebei verbeterd zijn. 
Ik probeer bij elke maaltijd een combinatie van vezels (fruit/groente), koolhydraten (uit volkoren producten, aardappelen, zilvervliesrijst) en eiwitten/vetten (volle zuivel en vlees(waren)) te nuttigen en dan ook nog in de volgorde: vezels-eiwitten/vetten-koolhydraten. Ik heb deze kennis opgedaan uit allerlei boeken over een gezonde eetstijl. Mijn gewicht daalt langzaam, maar zeker (ook heerlijk te merken aan mijn kleding) en ik voel me de laatste weken echt energieker.
Verder probeer ik genoeg te slapen (na wat testen ben ik erachter gekomen dat ik 7,5 uur slaap nodig heb, dat zijn 5 slaapcycli van anderhalf uur), een uur voor het slapen geen schermpjes meer te gebruiken en ook overdag het schermpje vaker weg te leggen en dan een fijn boek te lezen (in januari heb ik 12 boeken gelezen).

Oriëntatie blikveldverruiming.
Ik ben in januari ook bezig geweest om me wat te oriënteren op werk buiten of zijdelings gelinkt aan het basisonderwijs, omdat ik graag wat kortere dagen en/of flexibelere werktijden wil maken. Hiervoor heb ik inmiddels 2 oriëntatiegesprekken gehad (1 bij een instelling en 1 bij het voortgezet onderwijs), die allebei positief gestemd maken. Op mijn gemakje wil ik verder oriënteren.

Conclusie.
Naar bovenstaande kijkend, moet ik toch zeggen dat januari in allerlei opzichten een goede maand geweest is. Dingen ontwikkeld, dingen goed neergezet, dingen gedurfd. Toch is dit niet het belangrijkste. We waren in ons gezinnetje, op wat griep na, gezond en we hebben in deze maand geen dierbaren hoeven te verliezen.
Bovenal hebben we in deze maand veel mogen hebben aan kerkdiensten en het studeren in de Bijbel. We hopen dat dit alles gezegend mag worden.