dinsdag 11 augustus 2015

Roomijs met stevia (machine- of handgemaakt?)

Afgelopen zaterdag kreeg ik zin om weer eens roomijs te maken. We hebben een prachtige ijsmachine, die bijna al het werk voor je doet. De ijsmachinebak had ik vrijdags al in de vriezer gezet, zodat de wand goed bevroren zou zijn. 
Omdat we steeds meer en meer willen gaan letten op minder inname van geraffineerd suiker, wilde ik deze keer roomijs gaan maken met minder suiker en meer stevia. Vandaar dat ik deze keer maar een halve liter ijs wilde maken, want je weet maar nooit of het wel lekker is met stevia, in de uitprobeerfase...

Het roomijsrecept was als volgt:

2 eidooiers
25 gram basterdsuiker
1,25 theelepel steviapoeder 
125 ml halfvolle melk
200 ml ongeklopte slagroom
handjevol geprakte verse bramen van eigen struik
1/3 geprakte banaanDe bereiding ging als volgt:
1. De eidooiers werden gescheiden van het eiwit. Op internet kan je vinden hoe dit handig gaat. In ieder geval tik je de schaal van een ei kapot, breekt een ei door midden en giet telkens de eidooier van de ene schaalhelft in de andere schaalhelft, waarbij je het eiwit laat weglopen in een schaaltje. Hiervan hebben we later een ei gebakken voor op brood. Met wat tuinkruiden en zout werd het een smakelijk geheel. 
2. Vervolgens werden de dooiers met de suiker tot een schuimig geheel geklopt.3. Als volgende stap werd de melk door het mengsel geroerd. 
4. Daarna werden de vruchten geprakt en met een druppel citroen (tegen verkleuren van de banaan) gemengd. Ik had de vruchten een beetje grof gelaten, zodat je de structuur nog zou terug proeven in het ijs. 
5. Hierna heb ik het fruitmengsel door het ei-suiker-melkmengsel geroerd.
6. Toen was het tijd om het complete mengsel in de ijsmachine te doen en de machine voor een 30 minuten aan te zetten. Maar, de arm die moest ronddraaien, bleef al spoedig klem zitten tussen de wanden. Geen draaien meer aan. Ik heb het mengsel snel uit de ijsmachinebak in een boterbakje gegoten. Dit bakje in het vriesvak gezet en 4 keer om het half uur, met een vork het mengsel doorgeroerd. Zo ontstond ook roomijs....
De draaiarm gaan we wat bijvijlen, zodat de ijsmachine gewoon weer het werk kan doen. 


Ondanks dat het ijs maken wat meer handwerk was, was het heerlijk! De structuur was ietwat rommelig (want wil je het goed doen met de hand, dan moet je het ijs heel gelijkmatig met een vork doorroeren en ik had het iets minder gelijkmatig gedaan), maar goed te eten en de smaak was echt goed. Minder suiker, meer stevia. Prima te doen. Mijn volgende probeersel is om al het geraffineerde suiker te vervangen door stevia. Misschien dat er dan nog wat meer vruchten toegevoegd moeten worden, om niet een overheersende steviasmaak aan je ijs te krijgen, maar dat gaan we dus nog proberen. En dan weer met de ijsmachine, met een ietwat bijgevijlde draaiarm.

2 opmerkingen:

Nicole orriƫns zei

Knap zeg! Ik vind het ijs er goed uit zien in het glazen bakje!

Huisvlijt

Ar zei

Dank je wel! Het was ook echt smullen.