woensdag 5 augustus 2015

In de leesstoel: Huwelijk verbond voor het leven


Op ons vakantie-adres las ik het boek: Huwelijk verbond voor het leven. We kregen het boekje cadeau bij ons huwelijk, bijna 7,5 jaar geleden en om de een of andere reden was het er nooit van gekomen om dit boekje te lezen. Met uitzicht op de Duitse Alptoppen dit boekje dus gelezen en heel toepasselijk ook nog met zicht op de kerk, waar immers de huwelijksverbonden worden gesloten. Hierbij een korte review.

Het boekje is geschreven door Gary Chapman. Gary Chapman is al tientallen jaren actief als huwelijks- en gezinstherapeut en heeft al heel wat boeken op zijn naam staan, waaronder het bekende boek: De vijf talen van de liefde.

In het boekje Huwelijk verbond voor het leven bespreekt Gary Chapman met ons alle aspecten die belangrijk, nodig en onmisbaar zijn voor een goed, duurzaam en christelijk huwelijksleven. Hij onderstreept deze besprekingen met concrete voorbeelden uit zijn therapiepraktijk. Zo komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: contract-huwelijken, verbond-huwelijken, het belang van communicatie tussen de echtlieden, ongezonde communicatiepatronen, vijf niveaus van communicatie, jezelf leren kennen op bijv. gebied van emoties, keuzes, tijd maken voor belangrijke zaken, de verschillen tussen de echtlieden vaststellen en hoe met die verschillen omgegaan moet worden, zodat ze tot een voordeel worden, intimiteit binnen het huwelijk op emotioneel, intellectueel, sexueel en geestelijk gebied. 
Gary beschrijft bovenstaande aspecten op heldere wijze, legt ze uit, geeft voorbeelden uit de praktijk, maar geeft ook richtlijnen hoe echtlieden bijv. tijd kunnen vrijmaken voor belangrijke zaken binnen het huwelijk, ook als de agenda's tjokvol zijn. 
Het hele boekje ademt hierbij de Bijbelse lijn en de Bijbelse sfeer uit, want het christelijk huwelijk is, als het goed is, een afspiegeling van de band tussen Christus en Zijn kerk.Wat vond ik van dit boekje?
Ik ben overwegend positief gestemd over dit boekje. Het leest vlot weg en is goed belijnd. Stapje voor stapje neemt Gary de lezer mee over de weg die leidt tot een goed, christelijk huwelijk. Hierbij is de communicatie op een juiste wijze wel één van de belangrijkste zaken.
Ik kan me voorstellen dat echtparen, die problemen in en met hun huwelijk hebben, zeker veel aan dit boekje zouden kunnen hebben! Maar ook echtparen die zich gezegend voelen en weten met een goed huwelijk kunnen zeker wat aan dit boekje hebben, want volmaakt is een huwelijk nu eenmaal nooit, er zullen altijd dingen zijn die anders moeten of beter kunnen. Verder is het goed om in dit boekje te lezen hoe de Bijbel spreekt over de vele aspecten van het huwelijk en hoe actueel de Bijbel dan ook is!

Zoals gezegd ben ik dus overwegend positief. Sommige manieren van spreken tussen de echtgenoten die Gary aanprijst, vind ik niet zo bij onze Hollandse nuchterheid passen. Je zult als echtpaar hierin ook gewoon de manier van spreken moeten hebben, naar elkaar toe, die bij je past en waar je je samen prettig bij voelt. 
Waarin ik Gary van harte bijval is het feit dat hij aan het eind van het boekje kerkenraden en kerkleiders oproept om serieus bezig te gaan met de huwelijksproblematiek van onze tijd, die juist ook in de kerk te vinden is! Persoonlijk vind ik dat we zo weinig in onze kerken horen hoe een goed christelijk huwelijk mag en behoort te zijn en hoe hieraan door beide echtlieden, op hun eigen unieke wijzen, gewerkt kan worden! Laten kerkenraden en kerkleiders maar praktische wenken geven! Het huwelijk is immers een Paradijsbloem die is overgebleven na de zondeval en we hebben die bloem goed te verzorgen en te koesteren. 

Al met al is dit boekje zeker aan te raden. Echtparen met problemen in of met hun huwelijk, die beiden bereid zijn om te streven naar een goed huwelijk, zullen dit boekje als 'echtelijke therapie' kunnen gebruiken. 
Het boekje telt 238 pagina's en is uitgegeven bij Medema.

Geen opmerkingen: