woensdag 21 maart 2018

In de leesstoel: Eten tegen kanker

Afbeeldingsresultaat voor eten tegen kanker

Kanker is een vreselijke ziekte. Een gevreesde ziekte. Helaas krijgen veel mensen met deze ziekte te maken. 
Zover we weten, hebben mijn man en ik nu deze ziekte niet. Toch heb ik bovenstaand boek gelezen. Met interesse. Je hoort en leest namelijk steeds meer over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, maar ook over de relatie tussen voeding en het omgaan met kanker.
Er zijn gebieden/landen in de wereld waar kanker weinig voorkomt (bijvoorbeeld in Japan, maar ook rond de Middellandse Zee). De reden hiervoor wordt onder andere gezocht in de voedingsgewoonten van die bevolkingen. Zo is er in Duitsland een kliniek (Helioskliniek in Hüls) waar (uitbehandelde) kankerpatiënten allerlei therapieën ondergaan, waaronder voedseltherapieën, zoals met kurkumapreparaten. Er schijnen daar wonderen te gebeuren. Mensen ten dode opgeschreven, die nog lang daarna kunnen en mogen leven. Bij ons in Nederland komt kanker relatief veel voor. Onder andere onze voedingsgewoonten zijn lang niet altijd om over naar huis te schrijven. Integendeel. 
Het bovenstaand boek heb ik gelezen vanwege de interesse in dit onderwerp. Ik denk dat je met een goede voeding veel kan voorkomen en veel kan verbeteren (menselijker wijs gezien dan). En natuurlijk is het niet te hopen dat wij of een van onze dierbaren deze ziekte krijgen, maar het is niet verkeerd om je vooraf in dit onderwerp te verdiepen.
Het boek is voor een deel een informatief boek, met bijvoorbeeld informatie over hoe kankercellen zich ontwikkelen en welke invloeden van binnenuit en buitenaf van belang zijn, maar het geeft ook informatie over een aantal belangrijke voedingsmiddelen, die de groei van cellen kunnen tegenhouden of verminderen of die genuttigd kunnen worden wanneer de kanker zich reeds geopenbaard heeft.
Het boek is voor het andere deel een kookboek. In dit gedeelte worden met die voedingsmiddelen verschillende recepten uitgewerkt.

Een aantal van genoemde voedingsmiddelen (preventief of curatief te nuttigen) zijn: groene thee (losse thee), peper, lijnzaad (gemalen), allerlei soort van kruiden, kurkuma, algen, tomaten (verwarmd, als saus), probiotica (bijvoorbeeld Griekse yoghurt), paddenstoelen, knoflook, uien, alle koolsoorten (gebakken of gestoofd of gestoomd), klein fruit (zoals bosbes), citrusvruchten, rode wijn, pure chocola, vette vis.

Het boek is een uitgave van 2008. Ik denk dat sinds die tijd al weer heel wat nieuwe inzichten m.b.t. kanker, ook op gebied van voeding, zijn gekomen. Op internet is er genoeg over te lezen. 

Geen opmerkingen: