woensdag 16 maart 2016

Schoonmaken met (5) ..............De badkamer

In deze artikelenserie worden de schoonmaakmiddelen en -materialen besproken die wij gebruiken in ons huishouden. Een aantal jaren geleden puilden, bij wijze van spreken, onze kastjes uit van allerlei goedkope en dure schoonmaakmiddeltjes, maar de praktijk leerde dat veel van deze middeltjes niet deden wat ze moesten doen, althans in onze opinie, namelijk zeer goed en snel schoonmaken. In de artikelenserie 'Opruimen met de Konmari-methode' is te lezen dat veel van deze middeltjes ons huis hebben verlaten en dat alleen nog maar simpele en doeltreffende middeltjes en materialen zijn overgebleven. Terug naar een zekere Eenvoud.

Vandaag onze badkamer. Onze badkamer bevat een inloopdouche (zeer handig), een dubbele wastafel met twee lades daaronder en een toilet. Verder zijn er noodzakelijke toiletartikelen te vinden, handdoeken en washanden en een aantal snuisterijen om het geheel wat gezellig te maken. 

De badkamer wordt, van boven naar beneden, als volgt schoon:

*Het plafond wordt schoon met een plumeau (van de Action, telescopische stok) en eens in de zoveel tijd met een mild sopje (met Ajax, van de Wibra bijvoorbeeld). Het ventilatorroosterkapje krijgt eens in de zoveel tijd een sopbeurt.
*De tegelwanden worden schoon door ze na elke douchebeurt af te drogen met een handdoek en door ze eens in de zoveel tijd met Antikalk schoon te soppen. De antikalk komt van de Lidl en is de beste die we ooit hebben gebruikt.
*Het sanitair wordt schoon met Antikalk van de Lidl, met een mild sopje van Ajax (Wibra bijvoorbeeld, of Action) en evt. wat schuurmiddel (van de Lidl, wederom de beste die we ooit hebben geprobeerd). Het toilet wordt elke week schoongemaakt met WC-eend (blauw nr. 1, van de Wibra).
*De snuisterijen en toiletartikelen worden elke week afgenomen met een microvezeldoekje en een mild sopje (van Ajax, Wibra).
*De handdoeken en washanden, die gebruikt zijn, worden elke week op 60 graden gewassen. Een heel enkele keer gebeurt dit op 90 graden. Op minder dan 60 graden gebeurt dit niet!
*De wastafelmeubellades worden een aantal keren per jaar leeggehaald, uitgezocht, schoongemaakt met een mild sopje (Ajax, Wibra) en weer ingericht. Hierbij wordt gelijk de houdbaarheidsdatum van medicijnen etc. gecontroleerd.
*De prullenbakjes worden elke week geleegd en schoongemaakt met een mild sopje (Ajax, Wibra).
*De rieten wasmanden hebben een binnenzak, die eens in de zoveel tijd wordt mee gewassen met de donkere was. Het riet wordt een aantal keren per jaar schoongemaakt met een mild sopje (Ajax, Wibra) en een elektrische tandenborstel! Met dit laatste is succes verzekerd, om zelfs de kleinste stofhoekjes in het riet te bereiken.
*De tegelvloer wordt wekelijks schoongemaakt met een sopje (Ajax, Wibra), antikalk (Lidl) en evt. wat Dasty (Wibra, geel). De voegen worden een aantal keren per jaar goed schoongemaakt met een tandenborstel en wat Dasty.

Wanneer je bovenstaande leest, lijkt het misschien wel dat onze badkamer dagelijks spic en span toont. Het tegendeel is een beetje waar, elke dag moet er toch wel wat schoongemaakt worden. Het is onze ervaring dat juist de badkamer snel wat minder schoon is, door bijvoorbeeld spetters op de spiegel, of kalkvlekken in de wasbakken, of door haren op de grond. Eigenlijk zou ik elke dag een schoonmaakmoment moeten inplannen, maar daartoe ontbreekt de zin wel eens. Misschien een doel voor de komende tijd?

Geen opmerkingen: