woensdag 24 februari 2016

Wortelsoep, aardappelkoekjes, mayonaise en kroketjes voor 1 persoon

Mijn man werkt meestal elke week een avond over. Hij smult dan bij zijn ouders van een lekkere maaltijd. Een maaltijd voor mij alleen bestaat meestal uit makkelijk te bereiden voeding, zoals een blikje doperwten, wat gebakken aardappelen, een kuipje appelmoes....Lekker snel en eenvoudig, doch voedzaam.

Deze keer had ik zin om eens wat verschillende receptjes uit te proberen voor een 1-persoonsmaaltijd. Ik maakte in 45 minuten het volgende:

*Wortelsoep
*Aardappelkoekjes
*mayonaise
*2 kleine kroketjes, kant en klaar, in een koekenpan gebakken

Benodigdheden en bereidingswijze wortelsoep:
2 kleine winterpenen
1 groot ui
1 el olie
1/4 el kerriepoeder
1/4 el rozemarijn
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl chilipoeder
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl komijn 
zout en peper
1 beker groentebouillon

1. Fruit een gesnipperde ui in de olie voor 4 minuten
2. Voeg kerrie, rozemarijn, nootmuskaat, chili, knoflook, komijn toe en bak 1 minuut mee
3. Bak de geschilde en in blokjes gesneden winterpeen voor 1 minuut mee
4. Voeg bouillon toe en laat de soep voor 15-20 minuten zachtjes koken met deksel op de pan
5. Pureer het geheel
6. Voeg zout en peper naar smaak toe
7. Evt. nog te garneren met wat slagroom en geraspte kaas

Benodigdheden en bereidingswijze aardappelkoekjes
1 grote aardappel
1 sjalot
zout, peper, Italiaanse kruiden
geraspte kaas
eiwit
paneermeel

1. Schil een grote aardappel en kook 'm gaar.
2. Maak een stevige puree van de aardappel, wat zout, wat peper, een gesnipperde sjalot, wat italiaanse kruiden, wat kaas, het eiwit en paneermeel.
3. Vorm hiervan platte koeken (eerst een balletje draaien en daarna een koekje van maken).
4. Bak ze aan beide kanten goudbruin.


Benodigdheden en bereidingswijze mayonaise
1 eidooier
1 el azijn
1 tl mosterd
snufje zout
olie naar hoeveelheid

1. Doe een eidooier met 1 tl mosterd en 1 el azijn en een snufje zout in een kom

2. Mix met de staafmixer dit door elkaar
3. Voeg al mixend steeds een beetje olie toe, totdat een romige massa ontstaat

Hoe vond ik deze maaltijd? Allereerst mogen we elke keer weer dankbaar zijn dat we zoveel eten hebben en dat we zelfs keuze hebben uit allerlei gezonde voeding! Laten we dat met z'n allen waarderen!
Ik was erg enthousiast over de mayonaise. Zo goed en lekker gelukt! En dat zonder kunstmatige toevoegingen! De aardappelkoekjes waren ook heerlijk (evenals de kroketjes natuurlijk:).
De wortelsoep vond ik persoonlijk wat minder voor herhaling vatbaar, maar als je houdt van hutspot, zal deze soep zeker in de smaak vallen. Als soepje, qua smaak en pittigheid was het zeker gelukt. 

Misschien is de bereidingsvolgorde handig om te weten:
1. Zet de aardappel op het vuur en laat 20 minuten koken.
2. Maak ondertussen de soep.
3. Terwijl aardappel en soep kookt, kan de mayonaise gemaakt worden en in de koelkast koel gezet worden.
4. Vorm en bak de aardappelkoekjes en bak tevens de kroketjes mee.
5. Terwijl dit bakt, kan de soep gepureerd worden.
6. Zo is alles tegelijk klaar!



Geen opmerkingen: