zaterdag 16 januari 2016

Koffiebroodjes met room



Bij Ellouisa Cooking (echt een aan te raden bak- en kookyoutuber!) zag ik een recept voor koffiebroodjes met zelfgemaakte room. Ik zag trouwens nog heel veel andere recepten, die ik eigenlijk allemaal, b.l.e.w. wil gaan proberen en eigenlijk het liefst nu!

Benodigdheden (voor 16 stuks):
a. Voor de room:

*185 ml melk *2 zakjes vanillesuiker *1 eidooier *30 gr suiker *15 gr maïzena
b. handjevol gewelde rozijnen
c. voor het deeg:

* 250 gr bloem *1/2 zakje gedroogde gist *1 el smeerboter *1,5 el suiker *grote snuf zout *1/2 eigeel *135 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:
a. Maak eerst de room, zodat deze goed kan afkoelen:
1. verwarm melk met de vanillesuiker en de helft van de suiker.
2. mix de dooier met de rest van de suiker en de maïzena tot een lichtgeel geheel
3. voeg nu al mixend de hete melk toe en mix totdat er een pap ontstaat
4. doe de room in een schaaltje, dek het af met folie en laat afkoelen in de koelkast

b. Laat de rozijnen wellen in water

c. Maak  nu het deeg:
1. roer bloem, gist en suiker door elkaar
2. kneed nu de dooier en de boter er goed doorheen
3. voeg het snufje zout toe
4. voeg nu beetje bij beetje de melk toe en kneed ondertussen goed door tot een bal
5. kneed de bal zo'n 10 minuten tot een soepele bal
6. laat de bal 1 uur rijzen

7. rol de bal uit tot een vierkant, strijk de room erover en bestrooi met rozijnen

8. rol het nu op van voor naar achteren en snijd er steeds plakjes van 2 cm breed af
9. leg deze plakjes op een bakplaat (met bakpapier) en laat nog 30 minuten rijzen

10. verwarm nu de oven voor op 220 graden
11. bestrijk de plakjes met eigeel
12. bak de broodjes in zo'n 14 minuten gaar en goudbruin.


Geen opmerkingen: