zaterdag 30 januari 2016

Computertijd verminderen, stappenplan (1)

Afbeeldingsresultaat voor nostalgie boek sepia

Je bent het vele vertoeven achter de computer beu, want je voelt wel dat lang niet alle tijd die je achter de computer vertoeft, ook nuttige tijd is (ook al kan je zeker voor wat ontspanning een tijdje achter je pc zitten, daar is helemaal niets mis mee). Je wilt hier graag verandering in aanbrengen. Maar hoe? Hierbij een stappenplan, zoals ik die ga uitproberen.

1. Bedenk voor jezelf waarom je computertijd wil gaan verminderen.
2. Bedenk voor jezelf wat je in de tijd wil gaan doen dat je minder achter de computer zit.
3. Noteer een week lang alle tijden dat je achter de computer zit. Verdeel deze tijden onder in computertijden voor je werk, voor bijv. je blog, voor nodige zaken, zoals informatie opzoeken of administratie bijhouden en de computertijd die je besteedt aan enigszins zinloos tijd-verdrijf.
4. Loop nu alle tijden langs en bepaal welke tijden je wil gaan verminderen (en waarom). 
5. Bepaal nu de tijden per situatie, die je per dag of per week wil besteden.
6. Ga hier met ingang van de volgende week mee aan de slag en noteer iedere dag de computertijden per verschillende situatie. Doe dit eerst eens een maand lang.
7. Evalueer aan het eind van de maand of je doelen zijn gelukt, hoe de andere tijdsinvulling beviel, of je tekort bent gekomen in het een of ander en hoe je de toekomst wil gaan inrichten op dit gebied.

In mijn geval, naar aanleiding van bovenstaand stappenplan:

1. Ik vind dat teveel van mijn tijd wordt besteed achter de computer. Vele computerzaken zijn nuttig of nodig (werk, blog, administratie, informatie opzoeken), maar het gebeurt ook geregeld dat ik van de ene site naar de andere site hopsel, zonder al te veel nuttigheid daarbij te doen, met als gevolg dat je zomaar een hele tijd verder bent en met een enigszins verloren gevoel achter je computer vandaan gaat. Tijd voor verandering dus!

2. Ik wil heel graag weer meer gaan lezen. Je merkt dat gaandeweg je concentratievermogen minder wordt (mede door al dat vluchtige gezoek en gesurf op het web). Dit concentratievermogen kan weer meer op peil komen, door mooie, goede, spannende, ontspannende en informatieve boeken te gaan lezen. Boeken bevinden zich altijd wel in ons huis, want we zijn lid van de bieb. Verder wil ik misschien wel weer eens wat gaan naaien (kleding). Misschien. Of misschien weer studeren? Misschien.

3. Dit punt hoop ik in de eerste week van februari te gaan doen. De update hiervan zal wel op m'n blog verschijnen, maar daarbij zal ik niet exacte tijdstippen vermelden. Dat is dan weer privé :)
4-7. Deze punten kunnen pas na de eerste week in februari bepaald worden. T.z.t. zal op m'n blog hierover een volgend artikel verschijnen. 

1 opmerking:

Anoniem zei

goed geschreven artikel,
misschien extra motivatie in het kader van matigen of vasten van social media, in de aanloop naar de pasen.

Matigen / vasten kan op vele manieren, doch inderdaad er gaat veel tijd verloren achter je telefoon/ tablet/ laptop, vaak ook onbewust.

Kostbare tijd die je , wanneer je zelf een doel stelt op een andere, voor jou waardevolle manier kan gebruiken, bv stille tijd, boek lezen, een telefoontje plegen, een bezoekje afleggen.

Groet
Marrian