zaterdag 5 september 2015

Huishoudelijke tips van her en der verzameld (1)

Het lezen en bekijken van sites en video's en boeken over organiseren, opruimen en schoonmaken in het huishouden, boeit me enorm. Niet omdat opruimen, schoonmaken, organiseren nu mijn grootste hobby's zijn, maar wel omdat ze soms enigszins leuk zijn en je huis en hoofd rust, regelmaat en reinheid geven. 
De afgelopen weken keek ik regelmatig via Youtube afleveringen van het Engelstalige programma: 'How clean is your house'. In dit programma gaan twee vrouwen de strijd aan met vieze, rommelige huishoudens, maar ze geven ook hele simpele tips om grootse dingen aan te pakken. 
Hieronder een aantal huishoudelijke tips, die ik de afgelopen weken zomaar her en der tegenkwam. Sommigen heb ik geprobeerd, met wel en geen goed gevolg. Anderen moet ik nog proberen. En weer anderen ga ik niet proberen, omdat we er simpelweg geen last van hebben.

Azijn: 
1. Doe de door kalk aangeslagen douchekop zo'n 5 uur in een zakje gevuld met azijn. Even vastbinden met een elastiekje. Na de 5 uur het zakje verwijderen en met een speld de gaatjes doorprikken. (Gedaan en werkt prima)
2. Grauwerige voegen kan je schoonmaken met een papje van baking soda en azijn. Even 10 minuten laten inwerken, behandelen met een tandenborstel en naspoelen. (Nog niet geprobeerd)
3. Een verstopt putje kan je ontstoppen door een kop baking soda er in te doen en dat te overgieten met azijn. Wanneer het borrelen en bruisen klaar is, spoel je het na met heet water. (Gedaan en het werkt).
4. Schimmelvlekken en -plekken zou je kunnen wegkrijgen met een doekje en daarop pure witte azijn. Goed boenen. (Niet geprobeerd)

Baking Soda:
4. Zie tip 2 en 3
5. 'Vette' vingerafdrukken op deurtjes bijv. kan je wegkrijgen door het te behandelen met een natte spons en daarop baking soda (Nog niet geprobeerd)
6. Een witte lampenkap, die niet meer zo wit is, kan je behandelen met een natte tandenborstel met daarop baking soda (Nog niet geprobeerd)
7. Op vetplekken etc. in je oven kan je baking soda strooien, dit even bevochtigen met een sproeier, een nacht laten liggen en de volgende dag kan je de vetplekken zo met een doekje afnemen. (Niet geprobeerd)

Tandpasta:
8. De afdichtstrippen van vriezer en koelkast zijn heel goed schoon te maken met een tandenborstel en tandpasta. Gewoon poetsen en daarna afnemen met een vochtige doek. (Gedaan en het werkt)
9. Vergeelde toetsen van bijv. piano of orgel kan je witter krijgen door ze in te wrijven met tandpasta, even laten intrekken en daarna met een vochtige doek afnemen. (Gedaan, werkte niet)
10. Stift- en potloodstrepen op muren en behang zou je met tandpasta en een tandenborstel en even poetsen wegkrijgen. Je hebt dan wel kans dat er een lichtere plek nablijft, maar daar kan dan weer misschien een sausje overheen.

Soda:
11. Schimmelplekken kan je verwijderen met zeer heet water, gemengd met soda. (Niet geprobeerd)
12. Zilver kan je poetsen door in een schaal aluminiumfolie te leggen, daarop veel soda en dit te overgieten met water wat net van de kook af is. Wanneer de soda is opgelost, kan het zilver er voor een 10 min. in worden gelegd. Daarna is het weer blinkend. (Gedaan en het werkt).Allerlei:
13. Schimmelplekken zou je wegkrijgen met heet water waarin waspoeder is opgelost (Niet geprobeerd)
14. Plafond, wanden of gladde oppervlakten zou je schoon kunnen krijgen met een vochtige doek en handzeep, gewoon inwrijven. Daarna afnemen met een doek (Niet geprobeerd)
15. Met een koffiefilterzakje kan je goed spiegels en ramen afnemen en oppoetsen. (Niet geprobeerd) 
16. Wanneer er veel aanslag in de toiletpot zit, giet je er cola in. Een poos laten staan, even met de borstel er doorheen en doorspoelen. (Niet geprobeerd)
17. Met een oude, schone sok kan je goed afstoffen, zeker wanneer je in smalle richels moet zijn of kleine voorwerpen met stoffen. (Niet geprobeerd)Geen opmerkingen: