donderdag 12 maart 2015

Eten zonder E-nummers....

E-nummers in voedsel
De meningen over het nuttigen van voedsel dat E-nummers bevat, zijn verdeeld. De toegevoegde voedingszuren, verdikkingsmiddelen, smaakversterkers, antiklontermiddelen, emulgatoren bijvoorbeeld, worden met een E-nummer aangeduid. Veel E-nummers zouden schadelijke gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid (denk aan bijvoorbeeld allergieën, slapeloosheid, astma, etcetera. Er zijn mensen die niet op aanwezige E-nummers letten, er zijn mensen die proberen rekening te houden met eventuele schadelijke E-nummers en er zijn mensen die absoluut E-nummervrij eten.

Letten op E-nummers
Mijn man en ik behoren tot de middelste categorie. Sinds een paar jaar proberen we goed te letten op de wellicht schadelijke E-nummers in het voedsel. Om te weten welke E-nummers 'mogen' en welke liever vermeden moeten worden en welke zeker niet zouden mogen voorkomen, gebruiken we het boekje 'Wat zit er in uw eten?' In dit boekje zijn alle E-nummers aangegeven, met de naam en betekenis erbij. Drie kleuren (rood: zeker vermijden; oranje: liever vermijden; groen: nog geen schadelijke gevolgen van bekend) geven aan hoe je volgens dit boekje met de E-nummers moet omgaan. 

Schadelijke E-nummerkaartje
Ook al vinden wij dat je een zekere nuchterheid moet betrachten t.o.v. de E-nummers (want wanneer en bij welke hoeveelheden, is iets bijvoorbeeld schadelijk en is het allemaal wel wetenschappelijk bewezen?), we hebben er toch voor gekozen om zeker de rode nummers zoveel mogelijk te vermijden. De rode nummers hebben we op een klein kaartje genoteerd. Dit kaartje bevindt zich in mijn portemonnee. Zo heb ik altijd de rode E-nummers bij de hand en kan ik in de supermarkt snel zien of een product wel of niet in onze winkelwagen belandt. Echter, niet altijd staan de E-nummers op de verpakkingen vermeld, maar wel de namen die bij de E-nummers horen en deze namen staan dan weer niet op mijn kaartje. Zo komt het wel eens voor dat we al iets hebben gekocht en thuis blijkt dat er toch schadelijke E-nummers in het product zijn.

Keuze en alternatieven 
Omdat we al een paar jaar goed letten op E-nummers, weten we nu zo'n beetje welke producten wel en niet gehaald kunnen worden. Veel producten vallen af en dat was in het begin best wel even wennen. Zo gebruikte mijn man altijd vleeswaren op zijn brood, maar in alle vleeswaren bevinden zich schadelijke E-nummers. Vleeswaren komt dus niet meer in huis voor de gewone dag. Voor veel producten die we niet meer kopen, hebben we toch een alternatief gevonden. De keuze is wel beperkt, maar goed, we doen het voor onze gezondheid en het scheelt ook weer in de portemonnee :). Wel maakt het uit of je bijvoorbeeld je boodschappen bij een Boni doet of bij een Aldi of Lidl. Bij supermarkten zoals de Boni kan je veel beter uit de voeten met alternatieven, omdat het productaanbod breder is. 

Uitzonderingen
Wat betreft het kopen van producten met schadelijke E-nummers maken we wel uitzonderingen. Wanneer we visite krijgen of we vieren onze verjaardag, dan kijken we niet heel nauw.

Zoektocht
Op dit moment zijn we tevreden over hoe we onze boodschappen op E-nummer gebied doen. Wel zijn we nog regelmatig op zoek naar alternatieven. Zo hebben we ons de laatste tijd verdiept in een alternatief voor fritessaus. Fritessaus gebruiken we bij onze tweewekelijkse patatmaaltijd. Je kan E-nummervrije mayonaise krijgen, maar dat vinden wij niet zo lekker als fritessaus. Een beetje speurwerk op internet leerde ons dat alleen de Fritessaus van Heinz E-nummervrij is (zoals bijv. ook de tomatenketchup van dit merk), maar, zover we nagezocht hebben, is Heinz Fritessaus in geen enkele supermarkt in onze woonplaats te vinden en we hebben toch de keuze uit AH, Boni, Jumbo, Lidl en Aldi. Zo'n product zetten we dan op ons lijstje voor de vakantie in Duitsland. Misschien dat het daar te krijgen is, want daar verkopen ze nog wel eens heel andere assortimenten. Tot die tijd genieten wij, zeer met mate natuurlijk, van een E-nummervolle Fritessaus, bij onze tweewekelijkse patatmaaltijd.


Geen opmerkingen: