donderdag 12 februari 2015

In de leesstoel: De Gaskamer van Schloss Hartheim; op zondag gesloten

Hierbij een korte review van dit boek: 

De gaskamer van Schloss Hartheim; op zondag gesloten
Door: Luise Jacobs

De schrijfster vertelt de geschiedenis van het gezin waarin ze opgroeide, in de Tweede Wereldoorlog. Ze beschrijft de gebeurtenissen die plaatsvonden in Schloss Hartheim, waar talloze mensen de gasdood vonden. Ook haar vader. Ze beschrijft ook hoe zij en haar zusje en broer tijdens de oorlog in Nederland verbleven, terwijl haar moeder in Duitsland verbleef en daar ook stierf. 

Op de achterkant van het boek staat o.a.: 'Luise Jacobs heeft met dit boek een weinig bekend onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog voor het voetlicht gehaald'.

In het boek bevinden zich veel foto's, van familieleden en verblijfplaatsen. Ook zijn er een aantal stambomen te vinden, waaronder die van Hitler. Verder zijn er foto's van documenten opgenomen in het boek. 

Persoonlijke mening:
Als we het hebben over de Tweede Wereldoorlog, denken we aan de (bekende) concentratiekampen. Het was mij niet bekend dat er ook een aantal plaatsen waren, zoals dit slot, waar gehandicapten, zieke en verzwakte gevangenen werden vergast. Velen kwamen uit kampen als die van Dachau of van Mauthausen bijvoorbeeld. 
Ik vond het zeer aangrijpend om dit relaas te lezen, bijna zakelijk en soms wat cynisch, weergegeven. Wat een leed is er toch gebeurd in die oorlog! 
Schloss Hartheim is nu een herdenkingsplaats. Ik heb begrepen dat er bij verschillende opgravingen en renovaties nog spullen uit die verschrikkelijke tijd zijn gevonden, zoals zakken met as..., eigendommen van de omgekomenen,... 
Iedere keer, wanneer ik een boek heb gelezen over de Tweede Wereldoorlog, is er weer het besef dat het o zo belangrijk is om dat tijdperk niet te vergeten en om de verschrikkingen door te geven aan de volgende generaties! Zeker in onze huidige tijd, waarin allerlei soorten van vervolgingen steeds erger lijken te worden.

Wat mij betreft kan ik dit boek aanbevelen.

Geen opmerkingen: