woensdag 21 januari 2015

Broccoli

In dit bericht een manier om broccoli lekker en gezond klaar te maken, zonder toevoegingen uit zakjes en pakjes waarin minder goede E-nummers zich bevinden.Eerst was je een broccolistronk goed onder stromend water.
Dan snij je de stronk in kleine roosjes. Ook de steel kan erbij, maar wanneer we dat doen, snijden we het in zeer kleine stukjes, anders heb je van die taaie gedeelten door je eten. Dit alles doe je in een stoomvergiet en je wast de groente nog een keer.
Het stoomvergiet zet je bovenop de pan met kokende aardappels.
Je stoomt de broccoli nu zo'n 30 minuten. Het kan ook korter, maar wij houden hier van zeer gaar voedsel :)
Wanneer de stoomtijd voorbij is, doe je bij de broccoli een klontje boter, een klontje kruidenkaas, wat nootmuskaat en wat (bewust) zout. Met een lepel meng je dit er voorzichtig doorheen. Evt. kan er ook kerriepoeder aan toegevoegd worden. Ook doen we weleens speculaaskruiden door de broccoli (of andere groenten)...
Een simpele bereidingswijze, maar o zo lekker en gezond, vinden wij! Wij hebben een speciaal stoomvergiet, met onderaan randen zodat het vergiet praktisch op elk formaat pan past. Er zijn ook vergietmandjes te koop, die ook op praktisch elk formaat pan passen. 
Het stomen van groenten is een gezonde bereidingswijze, waarbij ook veel vitaminen bewaard blijven. Wel wassen wij de groenten extra goed, omdat ze verder niet met (kook)water in aanraking komen.
Stomen jullie ook wel eens groeten?

Geen opmerkingen: